in

Зая Беназо: За Палестина, борбата, травмите и мъдростта

Тандемът Зая (Ралица) и Маурицио Беназо, създатели на популярния документален филм “Мъдростта на травмата”, сега отправят разтърсващ поглед към борбите и начините за оцеляване на палестинския народ под израелска окупация. С разкази на палестинската журналистка и терапевт Ашира Даруиш, обикновената активистка Ахед Тамими и популярния психолог д-р Габор Мате, “Където маслиновите дървета плачат” засяга темите за загубата, травмата и търсенето на справедливост.

453622972 906980494804754 7313790205033699882 nВ интервю за Kmeta.bg Зая Беназо дава своята гледна точка към конфликта. Завършила инженерство, екология и кино режисура, по настоящем тя живее в САЩ. Паралелно с последния й филм, у нас продължават и прожекциите на”Мъдростта на травмата”. В него двамата с Маурицио тръгват по стъпките на световноизвестния канадския лекар д-р Габор Мате, който отправя своето послание за общество, информирано за ефектите на травмата. Той е пенсиониран канадски лекар. Има няколко книги, издадени на 15 езика. Според него в емоционално интелигентното общество родители, учители, лекари, законодатели и държавници не само се опитват да поправят поведението, да поставят диагнози, да потискат симптомите и да осъждат, а се стремят и да разберат източниците, от които извират тревожните поведения и болести на душата. Желанието да разбере повече за собствената си травма е повело и Зая Бенацо по пътя на опознаването.

Г-жо Беназо, как се роди идеята за филма “Където маслиновите дървета плачат”?

Идеята за филма се роди, когато д-р Габор Мате тръгваше за Палестина (Западния бряг) през юни 2022 г. след посещението си в България. Ние го попитахме дали можем да се присъединим към него и да снимаме работата му там. Той ни запозна със своя домакин Ашира Даруиш, която ни приветства и ни подкрепи в снимките.

Филмът, който засяга темите за загубата, травмата и търсенето на справедливост, беше приет много емоционално у нас. Как тълкувате това? И как се приема извън България?

Бях много изненадана от силната реакция и подкрепата по време на първата прожекция в България на “Където маслиновите дървета плачат” (https://whereolivetreesweep.com). Българската публика беше много добре информирана и много будна. Филмът се приема изключително добре. За два месеца сме имали над 480 прожекции по цял свят. Църкви, синагоги, джамии, университети, културни центрове продължават да показват филма.

453406243 906981684804635 3576853986962052437 nКога, как и къде се появи заглавието, което е изключително оригинално?

Заглавието е вдъхновено от едно стихотворение на палестинския поет Махмуд Дарвиш: “Ако маслиновите дървета знаеха ръцете, които са ги посадили, маслото им щеше да се превърне в сълзи”.

Подходът ви да включите д-р Мате като част от хората, които разказват, дава допълнителна добавена стойност на филма. Разкажете ни малко повече как се случи това. Д-р Габор Мате е различен и като подход, и като присъствие, и като лично отношение към хората, които лекува? Той е и духовен ментор, лидер, революционер, визионер, критик на онова, на което не искаме да обърнем внимание.

Участието на д-р Мате като оцелял от Холокоста и еврейски глас, застъпващ се за разбиране и критика, добавя значителна достоверност и дълбочина на документалния филм. То оспорва опростенческите наративи и демонстрира възможността за заемане на сложна, нюансирана позиция по конфликта между Израел и Палестина. Неговата перспектива наистина е безценна, предлагайки уникална комбинация от личен опит, професионална експертиза и етичен поглед по тази чувствителна и сложна тема.

Отправяте разтърсващ поглед към борбите и начините за оцеляване на палестинския народ под израелска окупация. Какви са вашите лични наблюдения и изводи?

Бяхме само две седмици в Палестина, ситуацията е изключително тежка. Ежедневната несправедливост, насилие и жестокост, които палестинският народ понася, са много трудни за осмисляне. Плаках всеки ден, слушайки историите на хората, които срещнахме. Отидохме там с представата, че ситуацията е твърде сложна за разбиране, но след 24 часа всичко стана много ясно. Има окупатор и окупирани; всички права са в ръцете на окупатора. Съществуват двойни стандарти за всичко, а палестинците са подложени на потисничество, лишаване от собственост и убийства от десетилетия.

 

453410427 906980474804756 5924218438001058013 nИзключително въздействащ е разказът на палестинската журналистка и терапевт Ашира Даруиш. Как я намерихте, с какво се занимава тя сега и в безопасност ли е след 7 октомври?

 

Ашира Дарвиш е лечител на травми, която подкрепя палестински жени и деца, пострадали от насилие под израелската окупация или са били затворени. Наложи се да помогнем на Ашира да напусне Палестина, за да можем да пуснем филма. Не би било безопасно за нея и семейството й да останат в Палестина. Тя ще живее в САЩ в обозримото бъдеще, докато не стане безопасно за нея да се върне.

Разкажете ни малко повече и за активистката Ахед Тамими.

Ахед Тамими е млада палестинска активистка, родена през 2001 г. в окупирания Западен бряг. Тя стана известна по целия свят след инцидент през 2017 г., когато зашлеви израелски войник пред дома си – действие, заснето на видео и станало вирусно. Тамими е била активна в протестите срещу израелската окупация от ранна възраст, често участвайки в седмични демонстрации в родното си село Наби Салех. Нейният активизъм включва противопоставяне на израелските заселници и военни, както и повишаване на осведомеността за палестинската кауза в международен мащаб. Арестът и затварянето й след инцидента от 2017 г. привлякоха допълнително внимание към нейната кауза и положението на палестинците под окупация. Тамими се превърна в символ на палестинската съпротива и продължава да бъде гласовит защитник на правата на палестинците.

454567671 911485291020941 5552777486949623434 n

Кое беше най-голямото предизвикателство в “Мъдростта на травмата”?

Най-голямото предизвикателство беше да се опитаме да завършим филма по време на ковид пандемията. Снимките бяха изключително ограничени и трябваше да измислим много творчески идеи, за да визуализираме ученията и посланието на Габор.

Какъв човек е д-р Габор Мате?

Д-р Габор Мате е изключително състрадателен, проницателен и многопластов човек. Той е лекар, изследовател и автор, известен със своя холистичен подход към здравето и благосъстоянието. Като оцелял от Холокоста, той носи дълбоко разбиране за човешката травма и устойчивост. Мате е известен със своята проникновена и често нетрадиционна гледна точка относно зависимостите, стреса и детското развитие. Той е топъл и емпатичен в подхода си към пациентите и често споделя свои лични преживявания, което създава усещане за автентичност и връзка.

Същевременно д-р Мате е смел критик на обществените норми и медицинските практики, които според него допринасят за страданието. Той не се страхува да поставя под въпрос статуквото и да предлага нови перспективи за сложни проблеми. Интелектуално любопитен и винаги готов да учи, д-р Мате съчетава научни познания с мъдрост от различни култури и традиции. Той е красноречив оратор, способен да обяснява сложни идеи по достъпен начин. Накратко, дълбоко хуманен, проницателен и отдаден на мисията си да помага на хората да разберат и преодолеят своите травми и зависимости.

traumaКакво е различното в подхода му към зависимостите?

Подходът на д-р Габор Мате към зависимостите е новаторски и се отличава по няколко ключови начина:

Фокус върху травмата: Мате разглежда зависимостите не просто като проблем с веществата, а като опит за справяне с дълбока емоционална болка и травма, често произхождаща от детството.

Биопсихосоциален модел: Той интегрира биологични, психологически и социални фактори в разбирането си за зависимостите, вместо да се фокусира само върху един аспект.

Съчувствие вместо стигма: Мате насърчава емпатичен подход към хората със зависимости, противопоставяйки се на стигматизацията и наказателните методи.

Холистично лечение: Вместо да се съсредоточава само върху абстиненцията, той подкрепя цялостно лечение, което адресира основните емоционални и психологически проблеми.

Социална критика: Мате разглежда зависимостите в контекста на по-широки социални проблеми, критикувайки аспекти на обществото, които допринасят за тяхното развитие.

Самопознание: Той подчертава важността на разбирането на собствената история и емоции като ключ към преодоляването на зависимостта.

Интеграция на различни подходи: Мате съчетава конвенционални медицински знания с прозрения от психологията, неврологията и дори духовни практики. Този многостранен и съчувствен подход на д-р Мате към зависимостите предлага нова перспектива в областта на лечението и разбирането на този сложен проблем.

zaya 0026 maurizio

Вие сте и съосновател на Science and Nonduality Conference (SAND) – глобална общност, вдъхновена от вечните традиции на мъдростта, информирана от съвременната наука и основана на директен, пряк опит. Разкажете ни малко повече за идеите, дейността, ценносттие и целите на организацията.

Science and Nonduality Conference (SAND) е уникална организация, която се стреми да изгради мост между науката и духовността. Нашите основни идеи, дейности, ценности и цели включват:

Интеграция на знания: SAND се стреми да обедини прозрения от съвременната наука, древните мъдростни традиции и директния личен опит, за да създаде по-цялостно разбиране на реалността.

Междудисциплинарен диалог: Организираме конференции и събития, които събират учени, философи, духовни учители и изследователи от различни области за обмен на идеи и сътрудничество.

Изследване на съзнанието: Един от основните ни фокуси е изучаването на природата на съзнанието от различни перспективи – научни, философски и експериментални.

Трансформация: Целим да насърчим лична и колективна трансформация чрез интеграция на научни и духовни прозрения в ежедневния живот.

Общност: Изграждаме глобална общност от хора, интересуващи се от тези теми, предоставяйки платформа за споделяне, учене и растеж.

Образование: Предлагаме различни образователни ресурси, включително онлайн курсове, уебинари и публикации, за да направим тези идеи достъпни за по-широка аудитория.

Създаване на филми: Важна част от нашата дейност е създаването на документални филми. Чрез визуалното изкуство ние представяме сложни научни и духовни концепции по достъпен и вълнуващ начин, достигайки до по-широка аудитория и насърчавайки диалога между различни дисциплини и култури.

Чрез тези дейности и ценности, включително нашата филмова продукция, SAND се стреми да допринесе за по-дълбоко разбиране на нашата реалност и да насърчи по-хармонично и осъзнато общество.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

4.9k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Блейк Лайвли: Не знаеш през какво преминава другия, всички сме на сложни пътешествия

„Партенопа“ на Паоло Сорентино открива Синелибри