in

ЕхаЕха ЛюбовЛюбов

Защо Nokia 3310 бе толкова необикновен телефон?

Снимка: instagram/_nokia_3310_

За много хора Nokia 3310  бе първият им телефон, но той остана в историята като едно от най-здравите устройства, създавани някога. От цветовете, до функциите, които предлага за времето си, моделът бе доста необикновен.

При пускането си на пазара 3310 се разглеждаше като новото лице на технологичното развитие. С вътрешна антена, възможност за смяна на корпуса, създаване на собствени мелодии, Nokia притежаваше всички най-нови технологии. 3310 имаше широка гама от налични за него капаци, буквално хиляди.

Когато iPhone излезе на пазара, от него бяха продадени рекордните 25 млн. бройки. Знате ли, че Nokia продава от модела 3310 400% повече, или невероятните 126 милиона бройки. Цената на телефона при пускането му бе 166 долара.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nokia 3310 (@_nokia_3310_)

Впечатляващи за времето си функции

Nokia 3310 бе проектиран така, че да отговаря на нуждите на хората, а не да ги принуждава да променят техния начин на живот, както правеха много други компании. Опростеният дисплей и оформление доказват това.

3310 бе и първият телефон, който позволи на потребителите да общуват в интернет, мечта за повечето тийнейджъри по онова време. Функцията бе използвана на множество концерти по целия свят. Когато е зададен режим „чат“, потребителите могат да изпращат и получават съобщения в подобрен SMS формат.

Най-впечатляваща обаче бе батерията на Nokia 3310, която можеше да издържи цели 55 часа време за разговори, което прави 245 часа в режим на готовност. Или изумителни 10 дни, ако не се използва толкова често.

Към днешна дата средният смартфон се нуждае от 20 секунди, за да се зареди от изключване до готовност за работа, а 3310 се нуждаеше само от 8 секунди.

Nokia надмина всички свои конкуренти, като имаше ограничение на знаците за съобщения от невероятните 459 знака, което е 3 пъти повече от нормалното ограничение за тази ера. Стандартът днес е 160 знака.

Телефонът на Nokia бе един от първите, които предлагаха система за автоматично коригиране, предлагаща въвеждането на предсказуем текст. Натискането на клавиш даваше списък с опции, което прави съобщенията лесни. Не всички одобряваха тази опция, за някои хора бе доста досадна.

И да не забравяме „Snake“ – играта, която всеки обичаше и играеше в продължение на часове.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nokia 3310 (@_nokia_3310_)

Неразрушим телефон

Моделът 3310 неслучайно се наричаше неразрушим. Той е бил прегазван от влак, пускан от големи височини и дори стрелян с пистолет и винаги е оцелявал.

В Обединено кралство „The Sun“ публикува невероятна история за човек, който е купил 3310, когато за първи път се появи през 2000 г., а сега йоркширецът все още използва своя любим телефон.

Според социалните медии Nokia 3310 дори спасява живота на афганистански войник, който бил прострелян в гърдите, но куршумът заседнал в телефона и мъжът останал невредим.

Всяко нещо с времето си

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nokia 3310 (@_nokia_3310_)

Както всеки спомен от детството ни, Nokia 3310 поражда носталгия и сантимент у нас, но когато 17 години по-късно компанията реши да възроди телефона, той бе разочароващ със своите лъскави линии и сензорен дисплей и не пожъна голям успех. А и както всички знаем, повечето неща не са чак толкова добри, колкото ги помним.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

4 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

съливън

Историята на Рой Съливан и с какво влиза в Книгата на Гинес

Крис Хемсуърт

5 филма с Крис Хемсуърт, които си струва да гледате