in

Защо традицията повелява да се омъжваме в бяла рокля?

Винаги ли сватбените рокли са били бели? Какво е наложило именно този цвят като традиционен за жените, решили да минат под венчило? Традицията не се основава само на символиката за девствеността и чистотата на белия цвят. Основната функция на бялата булчинска рокля била… показността.

Става въпрос за богатство. През XVIII и XIX в. жените, които са можели да си го позволят, са се омъжвали в бяла рокля. В онези дни изпирането е ставало само на ръка и с дъска и е било много трудно една бяла рокля да остане чиста. Това била дреха, която е можела да се облече само веднъж, така че само богатите са можели да си я позволят. По-късно бялата сватбена рокля, популяризирана от кралица Виктория, която я е носила на сватбата си с принц Албърт през 1840 г., издържа теста на времето. Няма съмнение, че цветът господства при сватбените рокли, а за много булки той символизира надеждата и носталгията по романтиката.

Модата при сватбените рокли

През годините модата при сватбените рокли става все по-екстравагантна. Това продължава до избухването на Първата световна война, когато жените започват да заемат различно положение в обществото. Вече стават много по-самостоятелни и техният глас се чува. С началото на женската еманципация се променя и модата при роклите за заветния ден, когато встъпват в брак, като за първи път се появява и бяла рокля с дължина до коленете. Тази дързост била непозната до този момент, но именно тя дава начален тласък на съвсем нова модна линия при роклите за големия ден.

След войната големите сватби мечта, вдъхновени от Викторианската епоха, започват да се превръщат в реалност. Бракът на Грейс Кели с принца на Монако е придружен с величествена бяла рокля от дантела. Това е едно от последните събития, затвърдило схващането, че булката трябва да е облечена в цвета на невинността и чистотата.

Към днешна дата белият цвят толкова силно е свързван със сватбите, че когато булката избере да се омъжи с рокля в друг цвят, се смята за смела и непокорна. Дита фон Тийз се омъжи в лилаво, Ан Хатауей, Джесика Бийл и Рийз Уидърспуун пък минаха под венчило в розово. Все пак да се омъжиш в розово, лилаво, жълто, червено (обичайният цвят за булчинска рокля в Китай) или всеки друг цвят, не е нещо ново в западната култура, нито пък е непочтително.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Ошо

Историята на Ошо – за живота, смелостта и пътя на сърцето

Бананов чийзкейк

Чийзкейк с банани и карамелен сос