in

Защо пластмасата е толкова вредна за здравето ни?

Синтетични химикали, наречени фталати, които се съдържат в стотици продукти като опаковки за съхранение на храна, шампоани, козметични продукти, парфюми, детски играчки, може да са допринесли до преждевременна смърт с една година на 91 до 107 хиляди американци на възраст между 55 и 64 години, съобщава CNN, като се позовава на ново изследване, публикувано в авторитетното научно списание Environmental Polution. Според проучването хората, които използват по-голямо количество фталати, имат по-голям риск да умрат по всякаква причина и особено от сърдечно-съдови заболявания.

„Това проучване допринася към растящата база данни за влиянието, което пластмасата причинява на човешкото тяло и подтиква здравните власти и бизнесът да намалят или елиминират използването им“, казва ръководителят на изследването д-р Леонардо Трасанде, професор по педиатрия, екологична медицина и здраве в университета в Ню Йорк.

Фталатите оказват влияние върху механизма за производство на хормони, които формират еднокринната сисетема и са „свързани с репрудоктивни, мозъчни, имунни проблеми, както и проблеми на развитието“, смятат от Националния институт за здраве и околна среда. Дори малки хормонални нарушения могат да доведат до „съществени биологични ефекти и проблеми в развитието“, смятат от института.

Предишни изследвания вече са свързвали фталатите с репродуктивни проблеми като генитални малформации и неразвити тестиси при новородени момчета и по-ниски нива на спермообразуването и тестостерона при зрели мъже. Други изследвания свързват фталатите с наднормено тегло в детството, астма, кардиологични проблеми и рак. Не по-малко е потенциалното влияние върху околната среда. „Всичко това дава повод за безпокойство“, казва Трасанде.

Американският съвет по химия, който представлява химическата, пластмасовата и хлорната индустрия, обаче не е съгласен с това. Старши директорът по химически продукти и технологии на съвета Айлин Конелай, цитирана от изявление до CNN, смята, че голяма част от изследването не е акуратно. Според нея то поставя всички фталати в една група и пропуска да отбележи, че високомолекулярните фталати имат по-ниска токсичност от останалите. „Изследвания като това пропускат да оценят фталатите индивидуално и постоянно игнорират или подценяват съществуването на научно базирани авторитетни заключения за безопасността на високо-молекулярните вталати“, смята Конелай.

Фталатите са изключително разпространени и се добавят към ПВЦ водопроводни тръби, винилови подове, импрегнирани продукти, градинско обзавеждане, медицински изделия и някои детски играчки, за да направят пластмасата по-гъвкава и по-трудно чуплива. Фталати се използват в някои хранителни опаковки, хигиенни препарати, дрехи, мебели и части за автомобили. Малко известно е, че те влизат в състава на някои шампоани, сапуни, спрейове за коса и козметични продукти, като удължават трайността им. Според Американския център за контрол и превенция на заболяванията хората ги приемат, когато вдишват замърсен въздух, ядат или пият продукти, които са били в контакт с тези пластмаси. Особено уязвими са децата. Те пълзят навсякъде, докосват много неща, а след това слагат ръцете си в устата. Така фталатите, които се намират в прахта, стават много по-опасни, отколкото за възрастните.

Новото изследване измерило концентрацията на фталати в урината на повече от 5 000 възрастни между 55 и 64 години и сравнило тези нива с риска от ранна смърт повече от 10 години с други здравни състояния като сърдечни заболявания, диабет, рак, лоши хранителни навици. Изследвания за други химически продукти, които се съдържат в опаковките са правени и преди. „Затова няма да кажа, че изследването е окончателно, но то показва моментна снимка на наблюдаваното явление“, казва Трасанде.

Спред него, за да бъде проучено как точно фталатите се отразяват на здравето трябва да бъде направено стандартизирано клинично проучване. Това обаче е трудно, тъй като от етична гледна точка е недопустимо хора да бъдат подлагани на потенциално токсични химикали, казва ученият. Той обаче потвърждава, че фталатите имат отношение към мъжките хормони, чието нарушаване е предшественик на сърдечно-съдови заболявания. „Вече знаем, че  влиянието им може да допринесе до многобройни състояния, които имат отношение към смъртността каквито са наднорменото тегло и диабетът“, смята Трасанде.

През 2012 година Федералната агенция по лекарствата забрани използването на химикала в производството на бебешки шишета, купички и други бебешки продукти. Според Трасанде, хората също могат да намалят използвнето на фталати и други ендокринни нарушители, които все още могат да бъдат намерени в някои опаковки. „Избягвайте пластмасите, колкото е възможно повече. Не поставяйте пластмасови кутии в микровълновата или миялната машина, където високите температури могат да доведат до по-бързото освобождаване на фталати.

Трасарде съветва да си готвим вкъщи и да намалим употребата на готова храна, за да редуцираме нивото на химикалите, с които влизаме в контакт. Другите съвети, които дава, са да използваме неароматизирани лосиони, перилни и почистващи препарати. Вместо пластмасови кутии, да съхраняваме храната в стъклени, стоманени, керамични или дървени съдове. За предпочитане е да се купуват пресни или замразени плодове или зеленчуци, вместо такива от консерви. Учените съветват още да се избягват освежителите за въздух и пластмасовите опаковки, които носят номера 3, 6 и 7.

Съветът, който е валиден и в други случаи, включително и в този е, да измиваме внимателно ръцете си, за да премахваме от тях химикалите, до които сме се докосвали.

Loading

  • Случва ли ви се често да слагате в миялната машина пластмасови кутии?

    Colorful sliced vegetables in the plastic box
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Balmain и Chivas – модата и уискито се сливат в колаборацията на десетилетието

10 любопитни факта за Илон Мъск, които може би не знаете