in

Защо не можем да създаваме приятелства

Чувствате се самотен? Трудно завързвате приятелства? Не сте единствен. Социални психолози алармират, че този неприятен феномен е на път да се превърне в епидемия, която може да катализира лесно редица социални болести – депресия, пристрастявания, насилие, вредни навици. Според проучване на приложението Patook, цитирано от американското онлайн издание „Ози“, за 36% от американците е „трудно“ или „много трудно“ да създадат приятелства. Самотата се оказва толкова сериозен проблем, че Япония и Великобритания решават да назначат своеобразни „министри на самотата“. Бившата министър-председателка Тереза Мей решила да създаде тази позиция, след като едно национално проучване показало, че повече от 9 милиона британци се чувстват самотни.

Европейската островна държава не е единствена. Единадесет високоразвити страни също показват обезпокоително повишени нива на социална изолация. 31% от хората във Франция, 25% – в Австралия и 21% – в САЩ, споделят за подобен проблем. Според проучване на Harvard Graduate School of Education от февруари т.г. самота изпитват 51% от майките на малки деца и 61% от младежите от 18 до 25 години. „Ози“ цитира свое собствено проучване сред повече от 300 читатели, според което само 30% отговорили, че лесно завързват приятелства. Според запитаните затрудненията се увеличават с напредване на възрастта.

Понякога, макар да не осъзнавате, проблемът за изграждането на приятелства е в намирането на правилните думи. В английският – най-разпространеният език по света, има само една дума за обич, докато в древногръцкия има цели 6. Сред тях например е philia, което означава дълбока привързаност. Това обаче е нищо в сравнение с езика санскрит, в който има цели 96 думи, повечето от които са за нюанси на платоническата любов. В езика мандарин например има думата юанфен, която се отнася до връзка, дадена от съдбата – усещането, че си намерил сродна душа.

Според проучване, публикувано неотдавна в Harvard Business Review, т.нар. Поколение Y, известно още като милениали (родени в началото на 1980-ге години), и хората от Поколението Z, се сблъскват с по-голяма степен на тревога от предшестващите ги Поколение Х и бейби бумърите. Това се дължи на по-интензивното им социално движение заради образование и преследване на кариера. През 2015 г. проучване на приложението за приятелства Patook показало, че повече от половината от тези, които са прекарали по-малко от 5 г. на едно място, намират за трудно да създадат приятелства, за разлика от тези, които стоят на едно място по-дълго.

През 1977 г. психологът Ерик Клингър установил, че повечето от студентите поставят своите приятели пред семейството, религията и работата като ключ към смисления живот. Четири деситилетия по-късно 69% от американците поставят на първо място семейството, 34% – кариерата, 23% – парите и само 19% приятелството. Една от причините биха могли да бъдат технологиите. Смартфонът промени нашите връзки, той ни държи в контакт във всеки момент, но не с тази дълбочина, от която имаме нужда. С други думи, можем да имаме 400 приятели в Туитър, Фейсбук или Инстаграм и пак да се чувстваме напълно самотни.

Една от причините за намаляването на приятелствата е финансова. Когато трябва да посрещнеш текущите си нужди, отиването на бар, забавление или друго събитие, където можеш да срещнеш нови хора, остава един от последните приоритети. Каквито и да са причините, проблемът очевидно съществува, и по света започват да мислят как да се справят с него.

В Япония съществува понятието „хикикомори“. То съчетава глаголите хики – отдръпвам се, и комори – затварям се в себе си. Това описва състоянието на японски младежи – главно мъже, които се изолират от обществото. Феноменът се появява за първи път през 1990-те години по време на икономическата рецесия в Япония. Тъй като в страната живее най-бързо застаряващото население в света, и в съчетание с взелата епидемични размери самота при възрастните, японските застрахователни компании, предложили на наемодателите пакет, който покрива пропуснатите ренти от наематели, умрели сами в къщи. В отговор на феномена хикикомори се появява нова индустрия. Тя предлага от холографско изображение на попзвезда за компания на стойност 2800 долара до „сестри под наем“ – жени, които помагат на потърпевшите да се приобщят към обществото и ги измъкват от жилищата им срещу 250 долара на сесия.

В съседен Китай в последните години има бум на друг подобен бизнес – момчета под наем. Младите китайски момичета или жени, които се сблъскват с растящ натиск от страна на родителите да си намерят приятел до 20-ата си година, наемат момчета, които да играят тази роля, когато е нужно. „Ози“ цитира блогър в китайската социална мрежа Алибаба, който срещу 264 долара на ден осигурява пълно внимание на момичето, което го е наело, но без физически контакт. В САЩ обаче решават и този проблем чрез приложението Cuddle Comfort. Апликацията, чието име в превод означава буквално „комфорт на гушкането“ доставя до дома ви „физически контакт“, също както Uber Eats доставя бургери.

Помислено е и за хората, които имат проблеми със съня. Ако по един или друг начин самотата може да се пребори през деня, тя се превръща в сериозен проблем нощем. Подкастът Sleep With Me и водещият Дрю Акерман помагат на слушателите да заспят. Неотдавна блогър от мрежата за споделяне на видео съдържание Tik Tok събра повече от 1 млн. последователи, след като пусна свое видео, в което чете истории за лека нощ и пожелава на хората сладки сънища.
Както се вижда, възможностите са многобройни. Прибавете към тях и смятаните понякога за старомодни „групи по интереси“ и може би няма да станете жертва на феномена „трудно създаване на приятелства“. Клуб по танци, група за изучаване на чужди езици, спортен отбор, туристически клуб, блготворителна инициатива – това са само от възможностите.

Loading

  • Лесно ли създавате приятелства?

    A toast to friendship
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

3 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Мисия красиви ръце

Снимка: Nokian Tyres

Как да избегнете аквапланинг на пътя