in

ЕхаЕха

Защо ваксините за Ковид-19 са по-малко ефективни при възрастните

Учени от Израелския технологичен институт, цитирани от вестник Jerusalem Post, съобщиха, че са открили начин да забавят процеса на стареене на имунната система. Проф. Дорон Меламед и докторантът Рем Доуъри се опитали да разберат защо възрастните са по-податливи на острите случаи на Ковид-19 и защо ваксините са по-малко ефективни сред тях. Резултатите от тяхната работа са публикувани в медицинското онлайн издание Blood и са цитирани от Jerusalem Post.

Тайната според тях се крие в така наречените B клетки, известни още като B лимфоцити. Това са клетки, които произвеждат антитела срещу всеки патоген, който навлезе в организма. Те играят ключова роля в предпазването на хората от вируси и болести.

Клетките се произвеждат в костния мозък и после чрез кръвта „пътуват“ до лимфните възли и далака, където „дебнат“ патогени, които влизат в организма, за да ги атакуват.

„Когато сме млади и нашите клетки са млади. Те имат разнообразни възможности да разпознават всичко, което влиза в тялото ни“, казва Меламед пред Jerusalem Post.

Клетките не живеят дълго, но са постоянно подменяни от нови и пращани от костния мозък към лимфните възли. Това създава своеобразна хомеостаза – състояние, при което общият брой на В клетките в костния мозък и извън него остава постоянен.

Веднъж създадени и напуснали костния мозък, B клетките не изчезват. Те се превръщат в клетки, които „помнят“. Така, ако тялото бъде изложено на патогени, с които човек вече се е срещал, той не се разболява. Имунният отговор е бърз и силен и елиминира патогена, много често дори преди човек да разбере, че е бил изложен на него.

За разлика от B клетките, „помнещите“ им „наследници“ живеят по-дълго. „Когато човек преминава от детството към зрелостта, а след това от зрелостта към старостта, той акумулира в тялото си все повече „помнещи“ клетки. През целия си живот той е изложен на патогени, затова в тялото му се образуват все повече „помнещи“ клетки. Тъй като те живеят дълго, след години няма повече място за нови B клетки“, обяснява д-р Меламед.

Какво се случва когато се появи нов патоген като коронавирусната инфекция, например?

Ами просто няма млади B клетки, които да го различат, обясняват учените. Това е една от причините по-възрастните хора да са по-податливи не само на сегашния остър вирус, но и на много други болести. Те го обясняват с нуждата на тялото от хомеостаза – нещо, което учените от същата лаборатория установиха преди десетина години, но сега направиха нова стъпка в откритието, като намериха механизъм за решаване на проблема.

„Открихме специфични хормонални сигнали, произвеждани от старите B клетки, които пречат на костния мозък да произвежда нови B клетки. Това е огромно откритие – нещо като да намериш игла в купа сено“, смята Меламед. Това дава надежда, че с течение на времето могат да бъдат намерени специфични лекарства, които да възпрат споменатите хормони и да позволят на костния мозък да произвежда нови B клетки.

За да валидира своята теория, екипът на Меламед си сътрудничи с департаментите по хематология и ревматология в медицинските центрове Сураски в Тел Авив и Рамбам в Хайфа.

Като част от терапията на някои медицински състояния като лупус, лимфома и множествена склероза, значителна част от „помнещите“ B клетки се отстраняват. При прегледа на по-стари пациенти, на които е приложена тази процедура, групата изследователи открила, че имунната система се подмладява и телата на пациентите могат отново да произвеждат B клетки.

Ефект, подобен на намаляването на B клетките, може да бъде получен чрез ограничаването на един от хормоните, отговорен за производството на нови B клетки. „Сега разбираме, че има своеобразен „разговор“ между частите на тялото за възпроизводството на B клетките и това, което контролира този процес“, казва Меламед.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Луис Армстронг и мафията. Сачмо и бедността. Музиката на един живот

10 места в София, на които можете да си направите красиви снимки