in

Застрашени ли сте от диабет?

Милиони хора по света страдат от диабет. По определението на американския Център за контрол и превенция на заболяванията диабетът е хронична болест, която се отразява на начина, по който тялото превръща храната в енергия.

Когато се храним, храната се превръща в глюкоза. Попадайки в кръвообръщението, тя вдига нивата на кръвната захар. Това праща „послание“ на панкреаса, че трябва да произведе инсулин. При хората, които страдат от диабет, или тялото не произвежда достатъчно инсулин, или той не се използва по предназначение. В резултат на това, в тялото остава твърде много захар, която „удря“ органите.

Ако знаете кои са рисковите фактори, които могат да доведат до „челен сблъсък“ с диабета, можете да вземете нещата във ваши ръце. Ето списъка от рискови фактори на американскатах клиника „Майо“:

1. Високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане е сериозен рисков фактор за развитие на диабет. Американската диабетна асоциация разкрива, че 2-ма от 3-ма американци, които имат диабет, страдат и от хипертония. „Когато кръвното налягане е високо, сърцето трябва да работи повече, а рискът от сърдечна болест, инсулт и други свързани проблеми се увеличава“, обясняват експертите.

2. Висок индекс на телесна маса

Според американския Национален институт по диабет, храносмилателни и бъбречни заболявания, наднорменото тегло играе много голяма роля за развитието на диабет. Според проучванията на експертите човек може да се предпази или да забави развитието на диабет, като намали наднорменото тегло с 5 до 10 процента. Това, което трябва да се има предвид е, че веднъж сваленото тегло трябва да се поддържа като траен показател.

3. Лоши хранителни навици

Хранителният режим играе голяма роля в развитието на диабет тип 2. Според експертите намаляването на приема на калории е от решаващо значение за намаляване на теглото и поддържането му в ниски граници. Нутриционистите съветват здравословната диета да включва малки порции храна с ниска степен на мазнини и захари. Балансът е важен! Добрата диета съчетава храни от различни групи, каквито са пълнозърнестите, плодовете, зеленчуците и протеините. Експертите съветват да се намали приемът на червено месо и колбаси.

4. Движение

Колкото по-малко се движите, толкова по-голям е рискът да хванете диабет, съветват от „Майо“. Движението е важно по 3 причини – то помага да държите теглото под контрол, да поддържате ниски стойности на кръвната захар и да направите клетките по-чувствителни към инсулина. Минимумът, който експертите препоръчват е 30 минути физическа активност 5 дни от седмицата.

5. Пушене

Има мнение, че пушенето допринася за така наречената инсулинова резистентност, която води до диабет тип 2. Ако още не сте спрели цигарите по други причини, сега е моментът да го направите.

6. Повишени нива на холестерол и триглицериди

Винаги е добре да следите нивата на холестерол в кръвта. Ако нивото на добрия холестерол във вашето тяло е ниско, имате повишен риск от развитие на диабет от тип 2. По-високите нива на триглицериди също са рисков фактор за развитие на диабет от тип 2.

Ако имате някои от тези лоши навици, не е лошо да се вгледате в сигналите, които ви праща вашето тяло. „Ако разпознаете някои специфични симптоми, е добре да потърсите лекарска помощ, защото ранното идентифициране на диабета, може да бъде ключово, за да се предпазите от влошаване на състоянието“, казва д-р Дина Адимоланр ендокринолог с диплома от Университета Йел, която е специализирала в проблемите на диабета, здравословното хранене и метаболичното здраве.

Ето 11-те симптома, на които трябва да обърнете внимание, според специалистите от клиниката Майо:

– често уриниране, особено през нощта
– непрекъснато чувство на жажда
– загуба на тегло без видими причини
– постоянно чувство за вълчи глад
– чувство на постоянна умора
– постоянна раздразнителност
– замъглено зрение
– много суха кожа
– рани и възпаления, които се лекуват бавно
– скованост и изтръпване на крайниците
– инфекции на венците, кожата, вагинални инфекции, които са по-чести от обичайните

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Тайните за красота на Хейли Бийбър

Снимка: tommyhilfiger/Instagram

5 неща, които всяка жена трябва да има в гардероба си според Томи Хилфигър