in

Забележителният живот на кралица Елизабет II

елизабет
Снимка: The Royal Family/ Facebook

Кралица Елизабет II е най-дълго управляващият британски монарх и една от най-известните, най-уважаваните и недосегаеми фигури на миналия век. Тя напусна този свят на 96 години, седем месеца след като отбеляза 70 години от качването си на трона. По време на дългото ѝ управление Великобритания се трансформира от уморена от войни западаща имперска сила в модерна мултикултурна държава.

Бракът ѝ с принц Чарлз

В началото на 1947 г. принцеса Елизабет заминава с краля и кралицата за Южна Африка. След завръщането ѝ излиза съобщение в медиите за нейния годеж с далечен братовчед – лейтенант Филип Маунтбатън от Кралския флот, бивш принц на Гърция и Дания. Те се бракуват в Уестминстърското абатство на 20 ноември 1947 г. В навечерието на сватбата нейният баща крал Джордж VI връчва на младоженеца титлите херцог на Единбург, граф на Мерионет и барон Гринуич. Първото им дете, принц Чарлз (Чарлз Филип Артър Джордж), се ражда на 14 ноември 1948 г. в Бъкингамския дворец. Те имат още три деца – принцеса Ан, принц Андрю и принц Едуард.

Тя се възкачва на трона на 25 години

Елизабет не е сред претендентите за кралската корона, но всичко се променя, когато нейният чичо Едуард отказва да оглави монархията и на неговото място заема нейният баща крал Джордж VI.

През лятото на 1951 г. здравето на баща ѝ крал Джордж VI се влошава и Елизабет започва да го представлява на различни държавни мероприятия и пътувания. Докато тя е на обиколка в Австралия и Нова Зеландия със съпруга си, на 6 февруари 1952 г. до тях достига новината за смъртта на краля и те трябва да се върнат незабавно в Англия. Първите три месеца от управлението ѝ е период на пълен траур за баща ѝ и минават в уединение. Нейната коронация се е състояла в Уестминстърското абатство на 2 юни 1953 г.

Кралицата е обучавана в дома си от най-добрите преподаватели на Великобритания. Тя изучавала конституционна история и право, за да се подготви за бъдещата си роля и вземала уроци по религия от архиепископа на Кентърбъри.

Кралица Елизабет II е първата жена, член на кралското семейство, която през 1945 г. се присъединява към въоръжените сили като активен член на пълен работен ден.

По време на управлението ѝ на власт минават 15 различни министър-председатели на Обединено кралство – от Уинстън Чърчил до Борис Джонсън.

Кралицата е посетила 117 държави през живота си, като някои от тях е посещавала по няколко пъти.

Най-бурният период в живота на Елизабет II

През 1981 г. принц Чарлз се жени за лейди Даяна Спенсър в лондонската катедрала „Сейнт Пол“. Церемонията е гледана от милиони хора по света. Най-трудният момент за Нейно Величество е разпадането на брака на трите ѝ деца. Това се случва по време на 40-та година на трона. Принцеса Ан и Марк Филипс се развеждат, Чарлз и Даяна също се развеждат след твърдения за изневяра с Камила Паркър, а съпругата на принц Андрю бе хваната в крачка с американски финансов мениджър. Същата година избухва и пожар в замъка Уиндзор, причинявайки големи материални щети.

Тези проблеми засенчват работата на кралицата, както и историческата ѝ среща с южноафриканския президент Нелсън Мандела през 1995 г. Критиките към кралското семейство още повече се засилват след смъртта на принцеса Даяна през 1997 г. Те са обвинени, че не скърбят достатъчно и след дни на мълчание Елизабет II разговаря с хората и признава, че се възхищава на Даяна за редица неща. Това се харесва на хората и критиките намаляват. Популярността на Нейно Величество малко по малко започва да се възстановява.

Модернизиране на кралското семейство

През 2005 г. тя дава съгласието за „невъзможния“ преди това брак между Чарлз и Камила Паркър. По-късно британският парламент сложи край на принципа, че мъжете имат предимство пред жените за наследяване на трона.

Последните години от живота на кралицата бяха белязани от нови предизвикателства. Две години след грандиозната си сватба в замъка Уиндзор, принц Хари и актрисата Меган Маркъл обявиха, че се оттеглят от ролята си на висши членове на кралското семейство и напускат Великобритания. Двойката се установи в Калифорния и в интервю пред Опра Уинфри обвини кралското семейство в расизъм. Междувременно принц Андрю, наричан често от медиите „любимият син на кралицата“, бе обвинен от американска гражданка в сексуално насилие. Той уреди нещата извън съда, но продължава да отрича обвиненията срещу себе си.

През 2021 г. кралица Елизабет изпрати своя любим принц Филип след повече от 70 години брак. Той си отиде като най-дълго служилият съпруг в британската история.

Не на последно място е и пандемията от Ковид-19, с която целия свят все още продължава да се бори. През февруари тази година и Елизабет II даде положителен тест.

Само два дни преди да издъхне кралицата назначи новият премиер на Обединено кралство Лиз Тръс.

Присъствието на кралица Елизабет II е наистина забележително и тя бе достоен лидер в живота на няколко поколения британци.

Поклон пред тази невероятна жена!

 

Да си припомним:

10 суперсили, които кралица Елизабет II притежава

Най-скъпото хоби на кралица Елизабет

12 храни, които кралица Елизабет яде всеки ден

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

наркос

„Сребро или олово?“ – Ескобар не оставя никого неутрален в своя свят отвъд закона

чарлз

Какво се случва с Британската монархия сега?