Последните няколко дни са мрачни и студени, така че една вкусна топла супа е чудесна идея за вечеря.
Ечемичената супа е добър вариант, ако искате да приготвите нещо, което едновременно е хранително и полезно.
Ечемикът е богат на фибри, протеини, витамини от групата B, магнезий, калий, желязо. Също така има сравнително нисък гликемичен индекс и съдържа доста калории. Въпреки че не е нискокалорична храна, консумацията на ечемик е полезна, тъй като дава на тялото голямо количество фибри.
Когато приготвяте нещо с ечемик, трябва да бъдете внимателни при избора на вида ечемик. Беленият ечемик е с премахната обвивка и е по-здравословният вариант. Той е с по-тъмен цвят и се счита за пълнозърнест. При перления ечемик тази обвивка присъства и не е нито пълнозърнест, нито толкова хранителен.
Ето как да приготвите вкусна ечемичена супа със зеленчуци и пилешко месо:
Необходими продукти:
- 2 глави лук
- 3 стръка целина
- 4 моркова
- 2 ч. тиква
- 5-6 долни пилешки бутчета
- 200 грама ечемик
- 1 литър пилешки бульон
- 3 ч. вода
- ½ ч. нарязан магданоз
- 2-3 с.л. зехтин или олио
Начин на приготвяне:
Задушете нарязания на ситно лук в мазнината за около 5 минути.
Когато лукът омекне, добавете нарязаните моркови, тиква и целина. Задушете за още няколко минути, след което добавете пилешките бутчета.
След като месото и зеленчуците се запържат леко, добавете предварително накиснатия и изплакнат ечемик. Накисването във вода от предната вечер ще намали времето за варене.
Добавете бульона и водата. Сложете капак на тенджерата и оставете да ври около час, като разбърквате от време на време.
Когато ечемикът омекне и месото започне да пада от кокалите, можете да махнете тенджерата от котлона.
Извадете и обезкостете пилешките бутчета.
Върнете месото в супа и овкусете със сол и черен пипер.
Добавете нарязания магданоз точно преди сервиране, за да остане максимално свеж.
-
Опитвали ли сте ечемичена супа?
-
Да
-
Не
-