in

Етерично масло според настроението

Етерични масла

Етеричните масла се извличат от различни растения и са силно ароматни. В миналото етеричните масла се използвали в медицината, а днес са често срещани в козметични продукти и също могат да се използват като алтернативно лечение за различни състояния- запушен нос, главоболие, тревожност и т.н.

Етеричните масла могат да се използват по различни начини и за различни цели. Освен в козметиката, те се използват и в парфюмерията, кулинарията, дори за почистване на дома. Най-популярният метод за употреба на етерични масла е ароматерапията.

Етерични масла

Разпръсването на етерични масла във въздуха може да се използва за лечение на различни състояния или просто за подобряване на настроението и релаксация.

Важно е да знаете, че етеричните масла са много силно концентрирани, затова винаги се разреждат преди употреба. За разреждане се използват базови масла, като бадемово, кокосово, арганово, рициново, масло от гроздови семки и други.

Добре е да знаете какви масла да сложите в дифузера си, според настроението:

Тъга

Ако сте тъжни, разочаровани и просто не сте в настроение, има различни масла, към които можете да се обърнете. Трите най-ефективни масла при тъга са розмарин, евкалипт и кедрово дърво. При вдишването на парата от тези масла, към мозъка ви отива повече кислород. Ментата също има способността да повишава настроението, а блендът от портокал и здравец веднага ще ви накара да се чувствате по-добре и ще ви помогне да изпитате радост и щастие.

Нервност

Ако сте нервни, имате нужда от етерично масло, което има успокояващи свойства. Такива масла са тези от лайка, нероли и иланг иланг. Комбинирането на трите масла незабавно ще ви успокои и ще ви помогне да освободите напрежението. Ароматът на тези билки действа успокояващо както на ума, така и на сърцето. Ако искате да се отърсите от напрежението след тежък ден, сложете смес от лайка, нероли и иланг иланг в дифузера си.

Тревожност

Ако изпитвате тревожност, имате нужда от етерични масла, които едновременно ще ви успокоят и ще повдигнат настроението ви. Най-добрата комбинация в този случай е масло от бергамот с капка масло от роза. Вдишването на тази смес ще ви помогне да се справите с мислите, които ви тревожат. Другата комбинация, която можете да опитате е бергамот и лавандула. Лавандулата също има силно успокояващо действие, а цитрусовият аромат на бергамота ще приповдигне настроението ви.

Претовареност

Ако се чувствате претоварени, опитайте дифузиране на масло от розмарин. То ще ви помогне да се отпуснете, да прочистите ума си и ще ви зареди с енергия. За подобряване на настроението, комбинирайте розмарина с масло от градински чай. Тази комбинация ще ви помогне да се почувствате по-добре, заредени с енергия и готови за нови предизвикателства.

Умора

Ако сте изморени, маслото от равинцара може да ви помогне да се почувствате по-бодри веднага. Енергизиращото му действие е несравнимо, а ако добавите евкалипт, мента и чаено дърво, освен отпочинали, ще се почувствате и вдъхновени.

Loading

  • Използвате ли етерични масла в ежедневието си?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Кукла Барби

20 неща за Барби, които вероятно не знаете

Крем брюле

Крем брюле- класически френски десерт