in

„Домът на Гучи“: спектакъл на променящата се власт

Гучи е като торта. Щом я опиташ – искаш още. А накрая искаш тортата само за себе си. Тези думи на Маурицио Гучи, изигран от Адам Драйвър, може би най-добре обобщават всичко, което се случва във филма на Ридли Скот – „Домът на Гучи“. Продукцията е вдъхновена от истински събития от историята на италианската модна къща Gucci, като филмът започва с Патриция Реджани, изиграна от Лейди Гага.

Бившата съпруга на Маурицио Гучи беше призната за виновна и осъдена на 29 години затвор за организирането на убийството на наследника на модната империя „Гучи“ през 1995 г. А всяко появяване на Лейди Гага на екрана те привлича като магнит през целия филм. Носителката на „Оскар“ има всички шансове да получи номинация за втора такава награда, след като отдадеността й към ролята си личи във всеки кадър – с всяка реплика, с всяко движение на тялото в драмата, фокусирана върху събитията около смъртта на Маурицио Гучи.

В много сцени израженията на лицето на Лейди Гага говорят повече от достатъчно какво изпитва в този момент героинята й, без да е необходимо нещо повече да бъде казано. Следващото магнетично нещо, освен перфектната актьорска игра на певицата и актриса, е усмивката на Адам Драйвър. Прибавена към неговите неоспорими актьорски умения, Драйвър – в образа на Маурицио, напълно печели възхищението на публиката с отстояването на любовта си към Патриция, женейки се за нея, въпреки категоричното противопоставяне на баща си и лишаването от наследство. В един момент обаче Маурицио започва да вижда всичко по нов начин. Той вече не е онзи свит и срамежлив студент по право, той е истински Гучи.

Продължителността на филма – 2 часа и 38 минути, е напълно оправдана за всичко, което ни показва Ридли Скот. Кинолентата е истински шамар и за бедните, и за богатите. За първите, когато са подвластни изцяло на парите и правят всичко, за да се докопат до тях, а за вторите – когато пак в името на парите и властта, се предават едни други, само за да диктуват те играта. Неслучайно към днешна дата никой от фамилията Гучи няма участие – под каквато и да е форма в модния бизнес, създаден от известния род.

Въпреки че динамиката затихва в средата на филма, ключовите събития с участието на Паоло Гучи (Джаред Лето), отново връщат усещането, че наблюдаваме спектакъл на променящата се власт. Образите на Алдо (Ал Пачино) и Родолфо (Джеръми Айрънс) носят полъха на естетиката и силата, която марката „Гучи“ е притежавала, когато първоначално е стартирала и когато се е превърнала в световна империя.

Преди да гледате филма, трябва да знаете – ако очаквате да намерите един герой, на когото да симпатизирате – няма да намерите такъв изцяло. Ако очаквате кичозна семейна война – също няма да я видите във филма.“Домът на Гучи“ е филм за фамилия, оказала се кула от карти, която неизбежно се разпада и колкото повече се разрушава, толкова повече привлича всички погледи към себе си.

Историята в книгата

Сценарият е базиран на книгата на Сара Гей Фордън от 2001 г. „The House of Gucci: A Sensational Story of Murder, Madness, Glamour, and Graed“, италианската версия на която е озаглавена „The Gucci saga“. Убедителна история за творчество, чар, успех. История, започнала с приказната сватба между Патриция Реджиани и Маурицио Гучи, през 1973 г., и завършила с убийството на Маурицио, което дълбоко беляза Италия през 90-те.

Първите са годините на луксозните домове, партита, яхти, пътувания, бижута, корици на вестници. Но и на раждането на двете дъщери на двойката: Алесандра (родена през 1977 г.) и Алегра (родена през 1981 г.). След това идват яростните кавги и предателства. През 1985 г., след 12 години брак, Маурицио заминава на бизнес пътуване и повече не се връща у дома – напуска Патриция заради по-млада жена Паола Франки. През 1992 г. имат официален развод. Във филма двамата имат само една дъщеря, а за развода им не се споменава почти нищо.

Сутринта на 27 март 1995 г. Маурицио е убит с четири изстрела в залата на сградата, в която живее. Разследванията започнаха незабавно, което довежда през 1997 г. до арест на Патриция, главен организатор на убийството. „Черната вдовица“, както е преименувана от всички, получава присъда от 29 години затвор, след което намалява до 26 от Апелативния съд в Милано.

От мигрант до основател на луксозната марка 

Истинската история на фамилията е интересна. Гучио Гучи, син на майстор-производител на кожени изделия, е роден на 26 март 1881 г. в Италия. Той напуска страната си като тийнейджър. Работи в Париж и Лондон, включително като пиколо. В хотел „Савой“ той забелязва и е запленен от изящното облекло и пътни чанти на богатите гости на хотела. Гучи открива своя първи магазин за кожени продукти по-късно в родната си Флоренция. Той продавал луксозни пътни чанти и модни аксесоари на представители на висшата класа в Италия, както и пособия за езда на коне, вдъхновени от дочутите от него в луксозния лондонски хотел разговори за поло и надбягвания.

След 1935 година кожата е дефицитна стока и Гучи проявява завидна находчивост – започва да използва тъкани от коноп, лен, юта, както и бамбук – материали, които и до днес са съществена част от разпознаваемия Гучи-дизайн.

Една Италия не е достатъчна

Тримата му синове – Алдо, Васко и Родолфо – се включват в дейността на компанията след края на Втората световна война. Те отварят нови магазини в Италия и чужбина, което носи на Гучи още международен престиж. Зад кулисите на бляскавата модна къща обаче не всичко е така розово. След смъртта на основателя на фирмата избухва семеен конфликт, който едва не причинява фалит на компанията. Между 70-те и 90-те години на 20-ти век, в дома на Гучи тлеят конфликти между членовете на семейството. Повдигнати са обвинения в укриване на данъци, следват спад в продажбите, лошо управление и много други неприятности, които преследват модната къща в продължение на десетилетия. През 1995 г. идва и убийството на Маурицио.

Фамилията губи окончателно контрол над бизнеса си през 1993 година, когато инвестиционна компания, базирана в Бахрейн, поглъща модната къща. След това „Гучи“ е придобита от френска бизнес група, чийто изпълнителен директор е съпруг на актрисата Салма Хайек. Самата Хайек също играе във филма на Ридли Скот – тя е сред заговорниците за убийството на Маурицио Гучи.

Днес възраждането на интереса към модата от 1990-те години помага на марката да се пребори за ценна пазарна ниша сред новите поколения. Логото на Гучи присъства неизменно в социалните мрежи, а модната империя предлага вече и детско облекло. Сред новите й продукти е първото мобилно приложение за детска мода Gucci Kids Playground.

Loading

  • Позитивни или негативни са впечатленията ви от филма?

    • Позитивни
    • Негативни

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимка: Сиела

„Дневникът на Ноел“ – топла коледна история, в която чудесата са възможни

Невероятният живот на кралица Летисия