in

Дивите плажове на Южното Черноморие: Липите, Листи, Силистар

Плаж

На юг от Синеморец крайбрежието е осеяно с девствени местности, закътани заливи и необитаеми плажове. В продължение на километри няма да срещнете нито един хотел или заведение. За щастие, районът е защитена местност – част от Природен парк „Странджа“, което поне засега спира изливането на бетон.

В този участък от българското крайбрежие се намират и три от най-красивите диви плажове – Липите, Листи и Силистар. До първите два не може да се стигне с автомобил. Достъпът е само пеша, което е и причината да не са пренаселени през лятото. В отделни дни може да ви се случи да бъдете сами на целия плаж. До плажовете се стига по тясна пътечка, която криволичи край брега и минава през плантации с диви кактуси, смокини и други екзотични растителни видове. По това напомня много за прочутата Виа дел Аморе (Пътеката на любовта) в Чинкуе Тере, Италия. От едната страна е гъстата гора на Странджа, от другата е морето. Идилия. Малко преди плажа Листи ще видите в морето причудливи образувания от базалтови скали, формирани от вулканична дейност под повърхността на морето преди милиони години.

Началото на пътеката е при плажа Бутамята в Синеморец. Първи по маршрута е плаж Липите, до който се стига за около 15 – 20 минути. След него е Листи, до който се стига след още около 40 минути ходене. Краят на маршрута е Силистар (на 7 км от Синеморец), до който се върви още около 1 час. Бъдете подготвени с удобни туристически обувки и подходящи дрехи, тъй като се минава през пресечени местности с гъста растителност на места. Липите и Листи са любимо място на нудистите в България. Не се учудвайте, ако забележите хора без бански да се разхождат по плажа.

Ето така романтичният дух на българската природа оживява по-красив от всякога в новата книга от бестселъровата поредица на Иван Михалев и Елина Цанкова. „101 отбивки за влюбени“ е един по-различен пътеводител, който ще ви даде много вълнуващи идеи за почивка и презареждане в компанията на любим човек – да посрещнеш залеза с ароматно вино в ръка, заобиколен от тоскански пейзажи, да спиш в иглу на върха на планината или да нощуваш в балон под звездното небе.

Къде се намира българската Кападокия? Кои са най-романтичните плажове по българското Черноморие? Какво е чувството да спиш в надуваем балон под открито небе в подножието на Врачанския Балкан? Книгата представя общо 151 дестинации и помества рекордните за поредицата над 500 фотографии, запечатали най-лазурните залези и най-забележителните гледки. Идеален за фотографи и инфлуенсъри в търсене на скрити съкровища из страната ни, пътеводителят обозначава със знака WOW Point 35 локации, подходящи за спиращи дъха снимки с извънземно красиви пейзажи.

А те са най-запомнящи се, когато са неочаквани. Затова грабвайте човека до себе си и се пригответе за незабравими пътешествия – независимо дали сте поели на кратко бягство за уикенда, или сте решили да се изгубите за по-дълго време из най-романтичните кътчета на България.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Куба

Куба – на миналия и на новия век

Hollywood Vampires пристигат в София с четири тира и два буса