in

Джон Малкович ще гостува със своя постановка в Народния театър

Американският актьор, продуцент и режисьор от хърватски произход Джон Малкович има вероятност да гостува със своя постановка в Народния театър през 2025 година. „Преговорите наистина са в първоначален етап и засега това е само възможност, макар и прекрасна възможност“, коментира Мариус Донкин, директор на Народния театър „Иван Вазов“ пред Oshte.bg. „Идеята е постановката, която се играе в театъра на Джон Малкович в Чикаго, да се представи пред българска публика, а наши актьори да играят в неговия театър в Америка“, обясни още Донкин.

През 1976 г. Малкович става един от основателите на чикагския театър „Степенулф“. Мести се в Ню Йорк през 1983 г. и се появява в пиесата True West. Играе на „Бродуей“ с Дъстин Хофман в „Смъртта на търговския пътник“ (1984). За тази роля получава наградата „Еми“, когато пиесата става телевизионен филм.

Мариус Донкин отказа да разкрие кое представление на Джон Малкович ще се играе у нас. Запознати в арт средите обаче разкриха, че вероятно става въпрос за истинската история на влиятелния холивудски продуцент Харви Уайнстийн, който е обвинен в сексуален тормоз и сексуално насилие преди години. Постановката е Bitter Wheat („Горчиво жито“) и в нея се говори за тръгналия по кривия път Харви Уайнстийн. Редица жени го обвиниха в сексуални посегателства – над 90. Повечето от тях са холивудски звезди, сред които Анджелина Джоли и Гуинет Полтроу. Обвиненията срещу Уайнстийн поставиха началото на движението #MeToo в социалните мрежи и даде кураж на много жени да обвинят в сексуален тормоз мъже с много власт и влияние.

С името на Джон Малкович не се изчерпват звездите от световна величина, които ще дойдат с представления у нас по случай юбилея на Народния театър през 2024 година – 120 години от създаването. Нещо повече, именно София е избрал световно известният Ерик-Еманюел Шмит за световна премиера на последната си пиеса. Това ще се случи след 2 години. Още тази есен ще гледаме три представления на Валерий Фокин – знаменитият художествен ръководител на Александринския театър в Санкт Петербург, най-старият в Русия. Както и Йерней Лоренци, словенски режисьор, носител на редица национални и международни награди.

Припомняме, че в момента Мариус Донкин е кандидат в конкурса за нов директор на Народния театър, след като първият му мандат изтече през есента. Негови конкуренти са Сава Драгунчев, Васил Василев и Бойко Богданов. Последният първоначално бе отхвърлен като неотговарящ на условията за кандидатстване, но впоследствие върнат в надпреварата.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимка: Facebook/The Royal Family

Кейт Мидълтън с обеци за 2 паунда и нова коса

Авокадо бургер със сьомга