in

Денят на Света Анна – покровителка на семейството

На 9 декември почитаме Света Анна – майка на Дева Мария и баба на Исус Христос. Света Анна е смятана за покровителка на брака, семейството, майчинството, бременните, девиците, вдовиците.

Празникът се нарича още Анино Зачатие, Аньовден, Янино.

Анна и нейният съпруг Йоаким са посетени от ангел, който им съобщава, че ще имат дете. Анна обещава да посвети детето си (Дева Мария) на Бог.

Освен с майчинството и семейството, днешният празник се свързва и с новото начало. Идва нова година, ново време, нов късмет. Слънцето се обръща на изток, а денят започва да расте. Нощта срещу празника се счита за най-дългата в година (по стар стил Света Анна се е почитала на 22 демекври, денят на зимното слънцестоене).

Според легендите, 7 светии понасят слънцето на ръце и го завъртат към пролет, а на 11 юни (Еньовден) го завъртат обратно към зимата.

Зачатието на Света Ана се отбелязва на 9 декември, а смъртта й на 25 юли.

Има редица интересни традиции и обичаи, свързани с днешния празник. Жените варят и раздават жито, за да растат посевите. Пред вратата на всяка къща се пали тор, за да може пушекът да гони злите сили, а виметата на животните се мажат със смес от въглен, чесън и мазнина, за да не им откраднат млякото. На днешния ден в къщата се въвежда прасе, а кокошките за първи път се „насаждат“.

Смята се, че днешният ден се свързва с магьосниците. Вярва се, че всички магии, изказани в тази нощ, са успешни. Магьосниците свалят и „издояват“ луната. Също така се превръщат в мушици, обикалят къщите и причиняват беди.

На днешният празник е забранено бременни и млади жени да работят, за да раждат по-лесно. Майките също не бива да работят, за да не се разболяват децата. Също така не се работи с вълна, за да се раждат живи агънца. Денят се смята за празник на самодивите, затова мъжете не бива да излизат от селото, за да не срещнат злите създания.

Правят се предсказания за предстоящата година, според това кой е първият човек, който влиза в къщата. Ако това е мъж, ще се раждат повече мъжки животни. Трябва да бъде добър човек, за да бъде годината плодородна.

Младите жени правят предсказания кога ще се омъжат. В гърне, пълно с вода и зърна, слагат клонки от ябълка или вишна, които оставят така до Нова година. Ако семената покълнат или клонките се разлистят, предстои сватба скоро.

На 9 демекври имен ден празнуват Анна, Ана, Ани, Аника, Анета, Ана-Мария, Яна и всички производни.

Loading

  • Знаехте ли някой от обичаите, свързани с днешния празник?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Елизабета Франчи – историята на една силна жена

J

Приказните къщички в Ширакава-го