in

Дебели и здрави – възможно ли е това?

Мнозина от нас имат домашно кантарче и поне веднъж седмично се качват на него, за да проверят теглото си. Много често изпитваме страх какво ще покаже стрелката. Ако се отклони повече, отколкото ни се иска, настъпва тревога. Спокойно! Скорошни проучвания показат, че връзката между теглото и здравето е по-малко ясна, отколкото се твърди. Теглото може да бъде фактор за здравни състояния като диабет и сърдечни болести, но все още няма категорични доказателства, че те са причинени тъкмо от повишеното тегло. С други думи, то може да допринася за тях, или да бъде още един симптом, но не да е основният причинител.

Спомнете си например, че пушенето може да причини едновременно рак на белите дробове и пожълтяване на зъбите. Това не значи, че жълтите зъби причиняват рак, нали?

Проучване, направено от екипа на д-р Анжело Фасио от Университета във Верона допусна, че по-високото тегло може да ви предпази от определени здравословни проблеми – например остеопороза. Те нарекоха това „парадоксът на пълнотата”. Допълнително изследване на този парадокс даде основание на Дъглас Чайлдърс от Университета в Тексас и негови колеги да заключат, че са нужни още изследвания в тази посока. Те препоръчват предписването на лекарства и добавки за намаляване на теглото да става с внимание.

Друг екип, воден от Катрин Флегал от университета в Станфорд, прави проучване на смъртността сред пациенти с нормално, наднормено и поднормено тегло и заключава, че смъртността сред тези с наднормено тегло не е по-висока. Оказва се дори, че пациенти с по-високо тегло, претърпели операция, понякога имат по-висока преживяемост от своите по-слаби братя по съдба. Това може да се обясни евентуално с факта, че резервите на организма помагат да се надмогнат някои болести.

Възможно ли е да бъдеш „fat and fit” – тоест да си пълен и да си във форма? Дори да живеете в „голямо тяло” и да имате здравни проблеми, за които се смята, че са свързани с наднормено тегло, съществуват достатъчно доказателства, че можете да подобрите здравето си, без обезателно да се стремите към загуба на килограми, съобщава онлайн изданието GH.

През 2012 г. е проведено изследване сред близо 12 000 възрастни. Изследователите установили, че навиците и начинът на живот имат много по-съществено отношение към вероятността за смърт, отколкото наднорменото тегло. Когато живеят здравословно – не пушат, пият умерено алкохол, хранят се по 5 или повече пъти на ден с плодове и зеленчуци и се упражняват 12 или повече пъти на месец, хората живеят по-дълго, независимо от тяхното тегло, смятат д-р Ерик М. Матесън и негови колеги от Южна Каролина.

Независимо колко често докторите ни предписват намаляване на теглото, все още не е открит безопасен и траен начин да го намалим значително. Това е защото нашите тела са програмирани да губят килограми само, когато това е добре за нас. Обикновено хората успяват да намаляват теглото си в първите от 9 до 12 месеца на всяка диета, но в следващите от 2 до 5 години, те си връщат отново средно по 1 килограм, показват данните от проучвания, правени през 2007 и 2013 г. Диети и борба с теглото по този начин могат да увеличат риска от разстройство на хранителните навици, както и да създадат други здравни проблеми.

Затова все по-често лекарите съветват да престанете с диетите и с постоянните опити за отслабване. Напоследък се заговори за така нареченото „интуитивно хранене”.

„Опитах интуитивното хранене и то напълно промени начина, по който мисля за храната”, пише известната авторка по здарвни теми Стефани Долгоф. Тя разказва, че имала сериозно хранително разстройство през младините си. С терапия и практика успяла да управлява емоциите си и така – да стабилизира теглото си години наред. Помогнала й книгата „Интуитивното хранене: революционна програма, която работи”, написана от диетолозите Илайза Реш и Евелин Трибол, представена за първи път през 1995 г.

Интуитивното хранене е философия, която се състои от няколко принципа. Те отхвърлят традиционните диети за намаляване на теглото и ви окуражават да анализирате нуждите на тялото си, като например колко сте гладни в действителност. Когато използвате тази информация, можете да прецените с какво, кога и как да се храните.

 

Сред принципите, които двете авторки препоръчват, са:

– отхвърлете диетите;

– уважавайте глада си;

– не воювайте с храната;

– усетете удоволствието;

– прекратете храненето, когато усетите, че сте се наситили.

Тези принципи са важна част от процес, при който се научаваме да се вслушваме в своето тяло.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

8 съвета за красива и здрава коса

„Къща край брега на светулките“ от Джени Хейл