in

Две кралици на една сцена: Цветана Манева и Теодора Духовникова в хотел на тъгата

Те са харизматични. Талантът им не подлежи на съмнение! Те са вселени от смисъл, послания. Те са кралиците на театъра, Цветана Манева и Теодора Духовникова!

Казват, че душата на човека е като хотел – понякога собственикът е един през целия ти живот, а друг път се сменят по няколко. Може да се случи така, че някой да резервира сърцето ти, пристигайки в безименна и безлунна нощ, за да остане, или да си тръгне на сутринта, оставяйки мръсни отпечатъци, разбити стени и откраднати спомени… Един такъв одушевен хотел, вместилище на необикновени истории, биографии, събития и съдби, ще срещне двете изключителни актриси на сцената на Народния театър в постановката „Тъгата на кралиците“.

Новата пиеса от Яна Борисова, чиято премиера се очаква на 9 и 10 март 2022 г. на Камерна сцена, ще открие не само сценичния живот на 2022 година в Народния театър, но ще продължи и своеобразния български сезон на театъра. Режисьор на спектакъла, чиито репетиции започнаха вече, е Стилиян Петров, който преди години постави пиесата на Израел Хоровиц „Моята прекрасна лейди“.

В „Тъгата на кралиците“ Яна Борисова продължава да следва разпознаваемата си творческа линия и да разгръща драматургичния си свят, в който „Тихи, невидими хора“ разговарят с „Господин Нощ“ и от взаимопроникващото им общуване ни става „Приятно страшно“ и вълнуващо. Срещата на кралиците Теодора Духовникова и Цветана Манева е в хотела, който диша заедно с диханията на героините и музиката на Лима, пианист, дал обет за мълчание след непосилието да понесе едно нещастие (Милен Кукошаров).

Пиесата говори на красив, странен и поетичен език за стоицизма, екзистенциалната тъга и търпеливия път на човеците един към друг, разказва невъзможните раздели, но без сантимент и мелодрама. Героините на Цветана Манева и Теодора Духовникова претворяват жени, които умело рисуват същността на съвременния човек.

Сценографията и костюмите са на Никола Тороманов, музиката – на Милен Кукошаров. Драматург е Мирела Иванова, помощник-режисьор – Ирина Иванова, а фотограф – Божидар Марков.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Как да бъдем успешни в живота

Снимки: Уикипедия

190 години от рождението на литературния „баща“ на Алиса