in

Галет с патладжани, домати и лук

Галет

Галет е ястие от френската кухня, което наподобява пай. Всъщност в тестото почти няма разлика, но галетът не се прави във форма и при него няма коричка отгоре, както при пая.

Галетът може да бъде както сладък, така и солен. При сладките галети просто се добавя малко подсладител в тестото.

Плодовите галети са много по-популярни и по-често срещани, но и солените са доста вкусни. Могат да се приготвят с различни продукти- месо, яйца, риба, сирена и всякакви видове зеленчуци.

Тази рецепта е за галет с патладжани, домати и лук, което го прави много подходящи за топлите сезони. Ако го направите с гриловани патладжани, ще стане още по-вкусно.

Необходими продукти:

За тестото: 

  • 100 грама бяло брашно
  • 50 грама бадемово брашно
  • 50 грама брашно от тапиока
  • 8 с.л. масло
  • студена вода
  • ½ ч.л. сол

За плънката: 

  • 1 патладжан
  • 2 домата
  • 2 глави лук
  • 3 скилидки чесън
  • 2 с.л. зехтин
  • 50 грама галета
  • 50 грама пармезан
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Първо нарежете и посолете патладжана, за да има време да се изцеди.

След това пресейте и комбинирайте трите вида брашно и солта.

Добавете нарязаното на кубчета студено масло. Започнете да месите с ръце.

Добавете ¼ ч. студена вода и продължавайте да месите.

Бавно добавяйте още вода, докато получите желаната консистенция. Тестото не бива да бъде прекалено твърдо, но не и рядко.

Омесете го хубаво, след което го разточете в голям кръг, покрийте го с найлоново фолио и сложете в хладилника за 1 час.

Изплакнете патладжана от излишната сол и го подсушете.

Сложете патладжана в тава, върху хартия за печене, заедно с нарязаните на кръгчета домати.

Полейте с 1 с.л. зехтин, поръсете със сол и черен пипер и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 25 минути.

Междувременно запържете накълцания чесън и нарязания на шайби лук в малко зехтин.

Разбъркайте патладжана, доматите, лука и чесъна в голяма купа. Добавете галетата и пармезана.

Извадете тестото от хладилника и го разточете върху хартия за печене. Изсипете плънката, като оставете борд отстрани, за да можете да го загънете.

След като сте загънали ръбовете на галета, приберете го в хладилника за около 30 минути.

Намажете борда с разбито яйце и печете в предварително зарята на 180 градуса фурна около 35-40 минути.

Loading

  • Опитвали ли сте галет?

    • Галет
      Да, но сладък
    • Галет
      Само солен

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Махмурлук

Как лекуват махмурлука по света?

Любовни драскотини

„Любовни драскотини“ – дръзки, закачливи и проницателни разкази