in

ЕхаЕха

Всекидневните навици, които удължават живота

Когато става дума за дълъг живот, повечето експерти се фокусират върху храната, която ядем, и крачките, които изминаваме всеки ден. Има наистина сериозни основания за това – редовните упражнения и добрата храна намаляват риска от хронични заболявания, които отнемат живота на милиони хора по света всяка година. Има обаче няколко други всекидневни навика, които не трябва да бъдат пренебрегвани. Ако се съобразите с тях, можете да удължите живота си сега – много преди старостта и болестите да са почукали на вратата ви.

Кажи ми какви контакти имаш, за да ти кажа колко ще живееш

Едно изследване под редакцията на Карл Брейн от университета в Кеймбридж, публикувано неотдавна в научния журнал Plos Medicine, поставя сериозен акцент върху социалните взаимоотношения. За да оценят влиянието, което имат социалните връзки върху продължителността на живота, изследователите извършили т. нар. метааналитичен анализ – анализ, който отсява наличната научна литература по дадена тема и прави по-всеобхватни и изчерпателни заключения.

При анализа на публикациите учените се фокусирали върху степента, в която социалните връзки въздействат върху риска от смъртност – аспект, който може да се прогнозира и евентуално да намали риска. Данните били извлечени, като се вземат предвид няколко показателя – първоначален здравен статус, хронични заболявания, продължителност и качествена оценка на социалните контакти.

След като анализират 148 проучвания, учените заключават, че съществува 50% по-голяма вероятност за преживяемост на участниците, които имат комплексен подход в социалната интеграция и повече социални контакти. Този показател се оказва траен за хора от всички възрасти, пол, първоначален здравен статус. Съществени разлики били установени сред хора с различен тип социална динамика. Най-неблагоприятен бил изводът за хората, които живеят сами.

Според учените този резултат не е изненадващ. Макар че е трудно социалната изолация и самотата да бъдат измерени прецизно, има достатъчно доказателства, че много хора над 50 години са социално изолирани или самотни до степен, която излага на риск тяхното здраве. Центърът за контрол и превенция на болестите, цитиран от британския в. „Експрес“, съобщава за изследвания, според които социалната изолация води до по-лошо здраве. Според едно от тези изследвания социалната изолация значително повишава риска за преждевременна смърт в сравнение с други причинители, каквито са пушенето, наднорменото тегло и липсата на физическа активност. Като контраст – социалните контакти доставят чувство за принадлежност, повишават самооценката, създават възможност за споделяне на позитивни преживявания, за даване и получаване на подкрепа.

В друго цитирано изследване социалната изолация се асоциира с 50% увеличен риск от деменция. И още – ограничените социални контакти повишават с 29% риска от сърдечни болести и с 32% риска от мозъчен удар. Има и доказателства, че самотата може да води до депресия, безпокойство и суисидални наклонности. Сред пациенти, които имат проблеми със сърцето, самотата може да причини 4 пъти по-голям риск от смърт.

Сън в лятна (и зимна) нощ

Друг всекидневен навик, който според учените, може да окаже съществено влияние върху продължителността на живота, е качественият сън. Според едно изследване, публикувано през 2014 г. в научното списание Frontiers in Ageing Neuroscience, поддържането на траен навик за качествен сън е решаващо за продължителността на живота.

Сънят е един от процесите, които са сериозно засегнати от възрастта, но малко са изследванията на съня сред хора над 85 години, пишат изследователите. Затова те се съсредоточават върху навиците за сън и биохимичния профил на най-възрастните участници и го сравняват с тези от по-младата група. По време на изследването са направени серия от кръвни тестове за оценка на холестеролното ниво, както и полисонография – тест, който се използва за диагностициране на сънни разстройства. Изследователите открили, че възрастните хора, които имат редовен режим на лягане и събуждане, имат по-добри показатели на добрия холестерол и по-ниски нива на триглицериди. Това води до извода, че редовният и пълноценен сън намалява риска от сърдечни заболявания, които са главния „убиец“ в световен мащаб.

Как да постигнете съня, който ще удължи живота ви? Учените вярват, че повечето възрастни се нуждаят от 6 до 9 часа сън на нощ. Все пак, уточняват те, важно е човек да изработи своя модел, при който ще се чувства достатъчно възстановен. Едно нещо обаче остава константно – учените съветват да си лягате и да се будите по едно и също време.

Ако имате проблем със съня, в никакъв случай първото нещо, към което се обръщате, да не са хапчетата. Можете да пробвате някои от следните трикове – топла вана, релаксиращи упражнения, спокойна музика, четене на книга, храна, богата на витамин B непосредствено преди лягане, както и избягване на такава, която повишава енергията в организма. Избягвайте и използването на компютър, таблет или други електронни устройства поне един час преди лягане, защото светлината от екрана може да има негативен ефект върху вашия сън.

Който се учи, той ще сполучи

Четенето е още един навик, който може да удължи живота ви, категорични са учените. Анализ, базиран на данни, получени от 2635 пенсионери, цитиран от британския в. „Експрес“, показва интересни резултати. В началото на 12-годишно проучване участниците споделили информация за своите навици за четене. Резултатите показали, че тези, които четат книги, имат значително по-висок шанс за дълъг живот – средно с 23 месеца повече.

Според същото проучване четящите имали 20% намален риск от смърт в сравнение с нечетящите. „Този ефект вероятно се дължи на факта, че книгите ангажират съзнанието на читателя и доставят повече когнитивни ползи, които увеличават продължителността на живота“, смята един от изследователите – Авни Бавиши. Учените разделили хората на три групи – такива, които не четат изобщо, които четат повече от 3,5 часа седмично и такива, които се ограничават до около 2,5 часа. Хората от втората група показали с 23% по-малка вероятност да умрат в 1-годишния период на наблюдение, а хората в третата група – със 17%, в сравнение с тези, които не четат изобщо. Четенето се асоциира и с получаването на нови знания и умения, които поддържат мозъчните клетки в добра кондиция.

Разбира се, напомнят учените, не забравяйте още два фактора – движението и здравословната храна. Редовните упражнения създават химически връзки в мозъка, които подобряват настроението и раздвижват кръвта. Това не позволява на токсините да се „залепят“ за стените на кръвоносните съдове. Колкото до храната, достатъчно е да припомним сентенцията „Ние сме това, което ядем“.

Loading

  • Обичате ли да четете книги?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Стефановден – последният християнски празник за годината

5 трика как да се обличате като италианка