in

Вивиан Уестууд- един от най-влиятелните и нестандартни дизайнери

Животът винаги е по-интересен, когато носим дрехи, подчертаващи нашата индивидуалност и артистичност.“

Вивиан Уестууд е един от най-влиятелните модни дизайнери. Тя е много нестандартна и необикновена. Вивиан популяризира стиловете пънк и ню уейв и е смятана за гений.

Вивиан Изабел Суайър е родена на 8 април 1941 година в Глосъп, Великобритания. Тя израства в скромно семейство – баща й е обущар, а майка й работи във фабрика за памук. Когато е на 17, семейството й се мести в Хароу, където бъдещата модна икона си намира работа в местната фабрика и започва да учи за учител.

Първите години от живота на Уестууд не са особено лесни. Начинът й на живот е далеч от лондонския хайлайф. Самата Вивиан разказва, че не е знаела какво е художествена галерия и не е посещавала театър до доста късен етап от живота си.

До началото на 60-те години животът й се развива доста нормално. Тя се жени за Дерен Уестууд, с когото имат син – Бен. Вивиан започва да работи като учител и живее съвсем нормален живот. Но в един момент всичко се променя. Първият й брак се разпада и тя среща Малкълм Макларън, създател на пънк групата „Sex Pistols“. Вивиан ражда втория си син, Джоузеф.

Покрай Макларън, Вивиан открива пънк движението. Започва да прави бижута. Малкълм помага на Вивиан да открие страна от характера си, за която не е подозирала преди.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vivienne Westwood (@viviennewestwood)

През 1971 година, Макларън отваря бутик в Лондон „Let it Rock“, където Уестууд започва да продава нещата, които прави. Името на магазина е променяно 5 пъти, но той е важен моден център за пънк движението. Уестууд облича членовете на бандата и изгражда тяхната идентичност. Уестууд и Макларън започват да създават тениски с провокативни надписи и послания, поради тази причина многократко са обвинявани за непристойно поведение.

През 1980 година Sex Pistols се срива, пънкът започва да губи славата си и Вивиан е доста разочарована. Тогава магазинът отново сменя името си, на „Worlds End“, както се казва и до ден днешен.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vivienne Westwood (@viviennewestwood)

Първата колекция, която Вивиан представя на модния подиум е „Пиратската колекция“. Тя е много различна от всичко, което Уестууд е правила до този момент, и има място в историята на модата.

Уестууд продължава да създава колекция след колекция, като се придържа към нестандартния си стил. През 1984 година сътрудничеството й с Макларън е прекратено.

През 90-те години, творчеството на Уестууд е водено от идеята, че модата е комбинация и обмен на идеи между Англия и Франция. Силуетът на дрехите на Уестууд се променя през този период. Преобладават женските форми, наподобяващи пясъчен часовник. Дрехи й са с подплатен бюст и стегнати в талията. През тези години, Уестууд въвежда и изключително високите платформи при обувките.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vivienne Westwood (@viviennewestwood)

Въпреки скандалния си имидж и нестандартните дрехи, които създава, Вивиан печели някои много големи награди. През 1992 година кралица Елизабет лично й връчва Ордена на Британската империя. Уестууд също става дизайнер на годината няколко пъти.

Вивиан налага много тенденции в света на модата. Тя дори превръща показването на бельото в нещо съвсем нормално.

В продължение на повече от 30 години, дори след като е натрупала сериозно богатство, Уестууд живее в малък апартамент в Южен Лондон, за който плаща 400 паунда месечно и ходи с колело до студиото си в Батърси.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vivienne Westwood (@viviennewestwood)

През 2018 година излезе документален филм за дизайнерката, озаглавен Westwood: Punk, Icon, Activist, който проследява живота на Уестууд от домакиня, през дизайнер, до модна икона. Филмът е високо оценен от повечето критици, но самата Вивиан му се присмива, като отбелязва, че ролята й на активист почти не е засегната, и определя филма като „посредствен“.

Вивиан е нестандартен дизайнер, тя е пънкарка и бунтарка, но оставя следа в света на модата.

Модата е нещо изключително важно. Тя прави живота по-качествен и, както всяко нещо, което доставя удоволствие, си заслужава да бъде направена добре.“

Loading

  • Интересна ли ви беше историята на Вивиан Уестууд?

    Снимка: Instagram/viviennewestwood

    Споделете вашето мнение с нас

    • Да
    • No

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Историята на Мохамед Али – един от най-великите спортисти на XX в.

„Дюн“ – филмът, който ще ви остави без думи