in

Велики четвъртък – денят за пречистване и боядисване на яйца

Яйца

Велики четвъртък е най-важният ден от Страстната седмица. На днешния ден се припомня Тайната вечеря, която реално се е случила в сряда, но се счита, че денят завършва със залеза на Слънцето и тогава започва следващия ден, поради тази причина на Велики четвъртък също си припомняме Тайната вечеря.

Велики четвъртък е и ден за пречистване и смирение. Именно на Тайната вечеря Исус дава ценен урок за смирението на учениците си.

На днешния ден трябва да бъдем смирени, да сме в хармония със себе си и близките си, да изчистим ума си от негативни мисли. На Велики четвъртък не бива да съдим и укоряваме никого, трябва да прощаваме и да разбираме дълбочината на всичко, което се случва.

Църква

Има няколко важни събития, случили се на днешния ден. На Велики четвъртък Исус произнася молитва в Гетсиманската градина под Елеонския хълм преди да бъде заловен.

На днешния ден Исус се изправя на съд пред Пилат Понтийски и църквата припомня за неговата смърт и погребение.

Вечерта на Велики четвъртък се служи утренята на Велики петък – свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота, и четат 12 откъса от Евангелието, включително тези за Тайната вечеря и предателската целувка на Юда.

Първите три дни от Страстната седмица са предназначени за почистване и подреждане на дома, къпане и миене, докато на днешния ден се боядисват яйцата и се подновява квасът за великденските хлябове.

Боядисване на яйца

Боядисване яйца

Яйцата се боядисват рано сутрин, по изгрев слънце. Първото яйце винаги се боядисва в червено. Докато боята все още е прясна, с яйцето се правят кръстове върху челата на децата, а след това и на останалите членове на семейството. Това яйце се оставя пред иконата в дома, като замества миналогодишното червено яйце. Първото яйце стои в дома през цялата година, за да носи късмет, здраве и радост на обитателите на дома.

Миналогодишното яйце

Червено яйце

Относно миналогодишното червено яйце има различни традиции – някои го чупят, за да проверят дали е цяло или не. По този начин се предсказва каква ще бъде годината. След това яйцето се пуска по течаща вода. На някои места пък яйцето се заравя в градината, за да бъде плодородна земята. Може и да се даде на кокошките да го изкълват, за да снасят повече през годината. Има и хора, които го носят в църквата.

Хляб и козунак

Козунак

На днешния ден се замесват и козунаците за Великден. Подновява се и квасът, с който се замесват обредните хлябове. Те имат най-различни наименования – плетеница, яйченик, богова пита и други. Обикновено се слага червено яйце както в козунака, така и в хляба.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

-1 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Instagram

13 интересни факта за Instagram

Кралица Елизабет II на 96 – какво още не знаем за нея