in

Велики понеделник е! Началото на страстната седмица

Кръст

Денят след Цветница поставя началото на Страстната седмица. Това е седмицата преди Великден, посветена на страданията на Исус. Това е последната седмица от земния му живот. Името „страстна“ идва от старобългарски- „страст“ означава „страдание“.

Всеки ден от настоящата седмица се нарича „велик“.

Днес е Велики понеделник. Денят, в който Исус Христос влиза в Йерусалимския храм. Той намира храма пълен с търговци. Пред храма имало голяма врява- за да влязат, всички евреи трябвало да си платят и то с храмови пари.

Божият син се разгневил, прекатурил масите им и ги изгонил, защото храмът е място за молитва, а не за търговия.

В днешния ден Исус изрича и проклятието над безплодната смокиня- символ на човешката душа, която не познава молитвата, покаянието и не носи духовни плодове.

Това е и една от причините фарисеите да се настроят срещу него и впоследствие да поискат наказанието му.

Църква

На Велики понеделник църквата прославя св. патриарх Йосиф, син на св. патриарх Яков и предобраз на Иисус Христос. Той по същия начин бил продаден от своите братя на пътуващи за Египет търговци.

Там той преминал през много страдания, подобно на Исус, но впоследстие станал втори по власт и положение в цялото царство.

Първите три дни от Страстната седмица са предназначени за почистване и разтребване вкъщи. Чисти се къщата, двора, селскостопанските постройки. Децата се мият и къпят. Всички тези дейности се правят за здраве и идеята е да се пречистим.

На Велики четвъртък, всичко вече трябва да бъде почистено и разтребено и се започва с другите обичаи- боядисване на яйца, месене на козунаци и т.н.

Във всеки ден от Страстната седмица има литургии в църквата.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Lacoste

25 невероятни факта за Lacoste

Искам бебе

Радина Велчева от „Искам бебе“: Не само стресът е причина за репродуктивните проблеми