in

ЛюбовЛюбов ЕхаЕха

Валета – романтичната столица на Малта

Малта е най-малката по площ и население страна в Европейския съюз, съответно Валета е най-малката европейска столица, но и една от най-красивите. Валета е със скромната дължина от 1 км и широчина от около 600 метра.

Въпреки малките си размери, Валета е едно от най-красивите кътчета на света. Част от пейзажите в града напомнят на Венеция, други на Истанбул. Вероятно си мислите, че няма какво да видите в толкова малък град, но именно в това е чарът на мястото. Едно от най-големите предимства на Валета, в сравнение с други европейски столици, е че всички красиви пейзажи, исторически забележителности, хубави ресторанти и кафенета са на пешеходно разстояние.

Градът може да се разгледа съвсем спокойно за един уикенд, което прави Малта чудесен избор за кратки пътувания. Има директен полет от София до Малта, който е с продължителност около 2 часа.

Едно от най-големите предимства на столицата на Малта е, че няма да бъде нужно да използвате градски транспорт или такси. Има някои места, които задължително трябва да посетите във Валета:

Крепостните стени 

Валета е почти изцяло заобиколена от крепостни стени. Стените са доста добре запазени и от тях се разкрива прекрасна гледка. Можете да се разходите покрай тях. Също така изгревите и залезите са много красиви за наблюдаване от крепостните стени.

Форт Сейнт Елмо 

Построена през 16-ти век, това е най-важната крепост в Малта, която защитава държавата при обсадата през 1565 година. Османците нахлуват в Малта, но не успяват да я завладеят. Ако искате да видите как Малта е била толкова силна държава през дългата си история, задължително посетете крепостта Сейнт Елмо. Там можете да разгледате и Националния военен музей, който пази историята за войните и конфликтите на Малта. Входът за музея е 10 евро.

Катедрала „Свети Йоан Кръстител“ 

Обикновено катедралите си приличат по архитектура и излъчване, но при катердралата „Свети Йоан Кръстител“ нещата не стоят по този начин. Това е храм, който задължително трябва да посетите, ако сте във Валета, тъй като има нещо специално в него. Архитектурата е изключително впечатляваща, а вътре в катедралата можете да видите прозведенията на ренесансовия художник Микеланджело да Караваджо, който намерил убежище там, докато бил издирван за убийство в Италия. В катедралата също има вход от 10 евро, но си заслужава да ги дадете.

Горни и долни градини Барака 

Горни градини Барака са обществени градини, разположени в най-високата част на града. Това е чудесно място да си починете и да се наслаждавате на красивите гледки, които се откриват от там, към пристанището и Трите града – Виториоза, Сенглеа и Коспикуа. В градините Барака също има интересни паметници и статуи, както и много приятно кафе.

Ако искате да се насладите на същата красота, но да избегнете многото туристи, посетете долните градини Барака. Там е също толкова красиво, няма кафене, но има много пейки и няма толкова много хора. Ако търсите тишина и спокойствие, долните градини са по-добрият избор.

Разходете се по улиците на Валета

Валета има специален чар и уникална атмосфера, която най-добре ще усетите, разхождайки се по малките улички – далеч от главните и търговските улици. Терасираните улици и гледките, на които ще се насладите, правят разходката из красивата столица на Малта незабравимо изживяване.

Въпреки малките размери, Валета е магично място, което си заслужава да бъде посетено.

Loading

  • Посещавали ли сте Малта?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

5 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Кралството на прокълнатите“ – греховете имат красиви лица

Снимка: Instagram/ lepetitprinceofficiel

10 вдъхновяващи цитата от „Малкият принц“