in

Битката с целулита – мисия (не)възможна

Кремове и антицелулитни масажи, разнообразни спа процедури, потене във фитнеса – нямат край предложенията, когато искаме да се справим с досадния целулит. Каквото и да правите обаче, за да победите портокаловата кожа, успехът няма да е гарантиран, ако не промените и хранителния си режим. Според експертите определени вещества и храните, в които те се съдържат, влошават ситуацията с неприятния козметичен проблем въпреки всички усилени мерки да се справите с него.

„Генетиката играе важна роля при образуването на целулита. Затова няма лечение, ако сте предразположени към него. Но намаляването на теглото и премахването на нездравословната храна, която съдържа мазнини, захар и сол, могат поне да помогнат целулитът да не е толкова видим“, казва регистрираната диетоложка Кристен Карлучи Хаасе, цитирана от онлайн изданието „Яж това“.

Кои са най-лошите храни, които подхранват целулита и които трябва да извадите от вашия списък за пазаруване? И кои са онези, които трябва да поставите в изобилие в пазарската кошница?

Вредни храни:

1. Обработени меса и сирена

Стандартна порция колбаси съдържа 790 мг натрий, което е една трета от препоръчваната дневна доза. Ситуацията със сирената не е по-добра. Някои разновидности, като фета например, съдържат 400 мг сол в четвърт чаенаша. Какво общо имат двете съставки с целулита? „Храните с високо съдържание на натрий като деликатесни меса, бекони и сирена, причиняват задържане на вода в тъканите, а това прави целулита по видим“, обяснява Хаас

За да не се лишавате от любимия си сандвич, следващия път, когато пазарувате, прочетете внимателно етикета за съдържанието на продукта. Потърсете храни с по-малко съдържание на натрий. Яжте повече хидратиращи плодове и зеленчуци и бъдете сигурни, че отпивате достатъчно често глътка вода през деня“, съветва Хаасе. Хидратирането ще опъне вашата кожа, а това ще направи набръчкването й по-малко видимо. Ако чистата вода е прекалено скучна за вашия вкус, можете да изберете някоя от т. нар. детоксикиращи води.

2. Супа от консерва

Готовите супи могат да бъдат лесно решение за вечеря след дълъг работен ден, но повечето консервирани храни съдържат много сол. Това може да доведе до задържане на вода и дехидратация в тялото, а вече знаете, че това ще направи целулита по-видим, отколкото всъщност е. Ако не можете да се лишите от супа, направете своя собствена версия като използвате бульон, или заготовка с ниско съдържание на натрий. Диетолозите препоръчват и т. нар. супи за изгаряне на мазнини, които са и вкусни и полезни.

3. Газирана вода и подсладени безалкохолни

Някои жени са забелязали, че целулитът става по-агресивен след всеки купон. Това вероятно се дължи на безконтролното изпиване на много подсладени безалкохолни и енергийни напитки, сокове и газирана вода. Те съдържат много захар, а захарта намалява производството на колаген – протеинът, благодарение на който кожата изглежда гладка и ненабраздена.

4. Барбекю сос

Когато потопите парчето панирано пиле в сос барбекю, това добавя не само допълнително сол към вашата храна, но и и захар. По-лошото е, че повечето от тази захар идва от фруктозно царевичен сироп, който доказано увеличава апетита. Освен, че прави целулита по-видим, той повишава нивата на кръвната захар и кара тялото да отделя инсулин, който е отговорен за съхрняването на мазнините. Опитайте се да ограничите барбекю сосът, или поне да изберете версия с по-ниско съдържание на захари и сол.

5. Извара

Какво е общото между това как изглежда изварата и как изглежда вашият целулит? Натрият. Въпреки че изварата не е солена, в една чаша извара се съдържат поне 700 мг натрий, което е повече от една трета от препоръчителната дневна доза. Опитайте да замените изварата с кисело мляко, или поне с безсолната й версия.

6. Пица

Има няколко неща, които предизвикват целулит отвъд генетиката, обяснява регистрираната диетоложка Яси Ансари. Едно от тях е затрудненият кръвен поток в тялото. Диета, богата на нездравословни мазнини, може да забави движението на кръвта и притока на кислород. В резултат на това тъканите отслабват, а кожата се отпуска.За да улесните кръвния поток в тялото, избягвайте храни, които съдържат мазнини, блокиращи артериите. Пицата и сиренето са сред тях, смятат от Училището по публично здраве в Харвард. Ако сте непреодолим фен на пицата, можете да си направите вкъщи нейн здравословен веган вариант с по-малко съдържание на мазнини.

7. Маргарин и продукти за мазане

Преди няколко деситилетия учените откриха, че ако инжектират растително олио с хидроген, то ще се втърди и ще остане в това състояние дори и на стайна тимпература. Това откритие доведе до създаването на трансмазнините, които също имат свойството да се втвърдяват във вашето тяло. Така те запушват артериите и правят трудно придвижването на кислорода в кръвта. Това не само е опасно за сърцето, но отслабва кожата. Затова диетолозите препоръват да изхвърлите изкуствените мазнини от вашия хладилник. Вместо това, използвайте естествени растителни мазнини. Една добра добавка е лимоновата киселина, която подпомага изгарянето на мазнини.

8. Соев сос

Не можете да си представите китайско ядене или суши без соев сос? Прави сте! Истината обаче е, че той съдържа много сол, затова следващия път опитайте да намерите соев сос с ниско съдържание на натрий.

9. Бял хляб

Регистрираната диетоложка Кристин Райзенгер смята, че трябва да се откажем от всички храни съдържащи бяло брашно. Причината е, че тялото обръща рафинираните въглехидрати в захар, а после в глюкоза – съставка, която разрушава колагена. Вместо това, следващият път изберете пълнозърнест хляб.

10. Снаксове

Избягвайте да ядете снаксове и чипсове. Много от тях са направени по рецепти, които не позволяват един вкус да надделее над другия. Така хората никога не се чувстват наситени и са склонни да хапват повече. Повечето от тези пакетирани изкушения съдържат мононатриев глутамат – добавка, която прави храната по-вкусна и увеличава апетита. Ако не можете да преодолеете страстта си към такъв вид храни, поне търсете такива с ниско съдържание на глутамати и високо съдържание на фибри. Така ще можете поне да спрете, когато се почувствате наситени.

11. Пакетирани сладкиши

Някои пакетирани сладкиши съдържат прекалено много захар или нейни заместители. Това допринася едновременно за увеличаване на теглото и за саботирането на колагена, които правят целулита по-видим. Ако имате непреодолима страст да хапнете нещо сладко, по-добре посегнете към някой плод.

С ограниченията – дотук! За радост има храни, които могат да подпомогнат усилията ни в битката с целулита. Кои са те?

1. Целина

Подправки като целината подпомагат детоксикацията на организма, като премахват тежките метали от тялото. Тези вредни вещества обикновено намират убежище в мастната тъкан. Те нарушават нормалната функция на тъканите и пречат на тялото да функционира правилно. Като редуцирате токсините във вашето тяло, вие ще подпомогнете общото изхвърляне на мазнини, които подхранват целулита. Като бонус целината усилва имунитета и намалява простудите. Можете да включите целината в разядки като гуакамоле и салса, в салати и сандвичи, както и в готвени ястия.

2.  Магданоз

Макар че в много ресторанти го прибавят като украса на ястията и салатите, доста хора са склонни да го отстраняват от чинията си. Грешка! Освен, че прави порциите красиви, магданозът гони токсините от тялото. Той действа като диуретик, чисти бъбреците, предпазва от задържането на вода в организма. Като бонус тази подправка е богат източник на витамините А, С и Д, които са отговорни за здравата, гладка и свежа кожа. Добавете магданоз към супи, салати, сандвичи или смути и ще имате незаменим съюзник в битката срещу портокаловата кожа.

3. Елда

Елдата е зърнена храна, която се усвоява лесно от организма. Богата е на протеини, на витамин В и фибри. Тя играе ролята на метач на токсините от клетките. Освен това съдържа високо количество лизин – аминокиселина, която подпомага изграждането на тъканите и колагена.

4. Ядки

Омега-3 мазнините, които се съдържат в ядките, подпомагат здравето на клетъчната мембрана, която играе важна роля в предпазването на нашето тяло от вредни външни въздействия. Тъкмо клетъчната мембрана не само блокира редица опасни вещества, каквито са например токсичните химикали, но съдържа здравословни елементи като вода, които помагат на кожата да изглежда по-мека, по-плътна и без бръчки. Мастните киселини, които се съдържат в ядките, отлагат остаряването на кожата, като намаляват естественото възпроизводство на възпалителни компоненти. Орехите и бадемите са всекидневният минимум, който трябва да прибавите към диетата си, за да не виждате така ясно целулита.

5. Грейпфрут

Този плод помага на кожата ви да изглежда по-гладка, благодарение на високото съдържание на витамин С. Той не само се бори с настинките, но подпомага изграждането и възстановяването на колагена в кожата. Грейпфрутът подпомага хидратацията, благодарение на която кожата става по-свежа. Според някои изследвания редовната консумация на грейпфрут подпомага метаболизма и изгарянето на мазнини.

6. Вода с лимон

Тази чудодейна вода, изпита на гладно сутрин, подпомага битката с целулита по три начина. Тя хидратира тялото, гони токсините и доставя много витамин С. Лимонът подарява на вашата кожа съставки, които ще й помогнат да се справи с вредните слънчеви лъчи и замърсяването на въздуха. Започнете деня си с чаша изстискан лимон с топла вода, тъй като тя се абсорбира по-бързо от тялото.

Loading

  • Кои храни присъстват по-често в менюто ви?

    • Полезните
    • Вредните

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимки: KARL LAGERFELD/Instagram

10 модни урока от Карл Лагерфелд

7 техники от молекулярната кухня