in

ЕхаЕха

Ашваганда – суперхраната, която намалява стреса и безсънието

Чували ли сте за ашваганда? Наричан още индийски женшен, този вечно зелен храст, който расте в Индия, Близкия Изток и части от Африка, привлече вниманието на мнозина заради многобройните си полезни свойства. Билката е известна още като „smell of horse“, тъй като наподобява миризма на кон, когато е прясно откъсната.

В продължение на стотици години хората са използвали корените на ашваганда за медицински цели, особено в аюрведичната медицина – една от най-старите медицински системи в света. В Индия се смята, че растението помага за поддържане на младостта, както психически, така и физически. Вижте някои от най-известните ползи на ашваганда:

Намалява стреса и безпокойството

Този малък храст с кадифени листа и ярко червеникаво-оранжеви плодове е популярен най-вече с това, че намалява значително чувството за безпокойство, стрес и безсъние. Индийският женшен понижава концентрацията на кортизол в организма и по този начин противодейства на стреса и подобрява качеството на съня.

Помага при артрит

Ашваганда може да действа болкоуспокояващо и според някои излседвания билката е ефективна при лечението на артрит.

Понижава холестерола и кръвното налягане

Тя помага и за понижаване на високо кръвно налягане и на високия холестерол. Екстрактът от корен на ашваганда действа благоприятно и върху здравето на сърцето.

Подобрява концентрацията

Успокояващите ефекти на растението помагат и за подобряване на концентрацията и забавянето или предотвратяването на загубата на памет при хора с невродегенеративни състояния, каквито са Алцхаймер, болестта на Хънтингтън и болестта на Паркинсон. Билката може да е в състояние да спре клетъчния растеж при някои видове рак, но са нужни още изследвания в тази посока.

Увеличава физическата издръжливост

Ашваганда спомага за възстановяването на мускулите след травми и повишава издръжливостта по време на физическа активност. Тя може да помогне и за намаляване на телесните мазнини в тялото.

Други

Индийският женшен има успокояващ ефект при менструални болки и менопауза. Също така оказва положително влияние и върху плодовитостта при мъжете.

Как да приемате ашваганда?

Въпреки всичките ползи на билката, трябва да се внимава с нея. Растението не се препоръчва за бременни жени и кърмачки, както и за хора с хронични заболявания на щитовидната жлеза.

Ашвагандата или индийският женшен се предлага под формата на таблетки или на прах. Препоръчителният дневен прием е между 300 и 500 mg. Приемът на по-големи количества може да доведе до стомашно разстройство, диария и повръщане.

Loading

  • Как предпочитате да подсилвате имунитета си?

    Biologically active additives
    • С билкови чайове с мед
    • С хранителни добавки

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Портокал против пигментация и петна по кожата

Снимка: О`ти,която и да си, НАРОДЕН ТЕАТЪР

Биляна Петринска пред Oshte.bg: Няма къде да идеш, освен към себе си!