in

Аспик с риба и зеленчуци

Аспик с риба

Аспик е желатиново ястие, което представлява различни продукти, като месо, риба и зеленчуци, обвити в желиран бульон.

Аспикът се нарича също аспик желе и може да се определи като желирана супа. Освен месо, риба и зеленчуци, може да се сложат морски дарове, варени яйца и много други.

В най-ранната известна арабска готварска книга има рецепта за рибен аспик, наречен qaris. Приготвя се от рибни глави, които подпомагат желирането на течността.

Желето се използва по най-различни причини. Едно от приложенията му е предпазване на храната от разваляне. Желето не позволява да влиза въздух при месото, като по този начин то се запазва годно за консумация по-дълго.

Когато става въпрос за сладкиши, желето обикновено се използва за декорация, а в конкретното ястие, желето допринася за по-богат вкус.

Ето как да приготвите вкусен аспик с риба и зеленчуци:

Необходими продукти:

  • 1.5 кг риба щука
  • 2 глави лук
  • 2 моркова
  • 1 ч.ч. грах
  • 2-3 стръка целина
  • 2 дафинови листа
  • 5-6 зърна черен пипер
  • сокът от 1 лимон
  • 2 литра вода
  • 1 пликче желатин
  • малко магданоз
  • 3-4 резенчета лимон

Начин на приготвяне:

Почистете рибата. Махнете главата и опашката и я измийте много добре.

Сложете опашките и главите във водата. Добавете също зеленчуците и подправките, разбъркайте и оставете да къкри на слаб огън около 40 минути. Извадете зеленчуците в чиния.

Увийте парчетата риба в тензух и ги потопете в рибния бульон. Оставете рибата да се вари около 20-25 минути, след което я извадете в чиния и оставете да се охлади.

Махнете костите от рибата и я наредете в касерола или тавичка.

Прецедете рибния бульон и разтворете желатина в ¼ ч. студена вода.

Добавете го към бульона, сложете на котлона, за да заври и след това оставете да се охлади леко.

Към нарязаната риба добавете сварените и нарязани зеленчуци. Залейте ги с бульона, добавете лимоновия сок и разбъркайте.

Поръсете с малко нарязан магданоз и оставете да се стегне добре.

Преди да сервирате, нарежете аспика на филийки.

Loading

  • Обичате ли желирани ястия?

    Аспик
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Бодрум

10 неща, които да видите и правите в Бодрум

Хубавата Холмиер

„Хубавата Холмиер“ – шеметно бягство от ежедневието