in

Аристотел бил обсебен от дъгата

дъга

Дъгата е едно от най-красивите природни явления, често срещано през пролетта – сезонът, през който има най-много дъждове, а слънцето и капките създават тази цветна феерия.

На латински език „дъга“ означава дъждовна арка. В гръцки и римски времена се смятало, че дъгата е път, създаден от богинята Ирида, която е посредница между боговете и хората.

Гръцкият философ Аристотел за първи път започва да разсъждава върху дъгите и техните цветове още през 350 г. пр. н.е. Според него дъгата е била направена от три цвята. Е, днес теорията му е грешна, тъй като цветовете са седем – червено, оранжево, жълто, зелено, синьо, индиго и виолетово.

Индианците пък вярвали, че цветната дъга свързва нашия свят с отвъдното. В миналото стопаните предсказвали по цветовете на дъгата каква ще бъде реколтата. Ако преобладава зеленият цвят, това означава, че ще има много трева за добитъка. Ако преобладава жълтият цвят, ще има много добър добив на жито и царевица.

Всеки вижда дъгата като полукръг. Но, ако пътувате със самолет и погледнете надолу през прозореца, ще видите пълен кръг на дъгата. Към този момент е доказано, че единствено на Земята може да се наблюдава дъга. Това е така, защото Земята е единствената планета с постоянни течни валежи и пряка слънчева светлина.

Ако има пълнолуние и небето е ясно, Луната, която излъчва отразена от Слънцето светлина, е всъщност достатъчно светеща, за да създаде дъга на определено място. Това явление се случва рядко.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Кръст

Разпети петък – денят на Христовите страдания

Диети

Модерните диети – ефективни ли са?