in

Арета Франклин и трагедиите в живота ѝ

Снимка: aretafranklinforever/instagram

Обикновено големите таланти в музиката пеят, вдъхновени от борбите и болките си. Великата Арета Франклин не е изключение. Безброй трагедии стоят зад легендата. Кралицата на соула е принудена да се справя с всичко – от изоставяне на родители, смърт и бременност, преди дори да е навлязла в тийнейджърските си години. Прави всичко възможно, за да опази бурния си личен живот от погледите на обществеността до смъртта си от рак на панкреаса през 2018 година, но той остава белязан от бракове и деца, скандали, раздели, триумфални моменти и трагедии.

Детство

Баща ѝ Кларънс, който е баптистки служител, живее разгулно и въпреки нещата, които проповядва, организирането на оргии са честа негова практика. Майката на Арета търпи, но в крайна сметка не издържа и напуска семейството, когато музикалната легенда е на 6 годинки. Малко преди да навърши 10 майка ѝ умира.

Ражда на 12

Свидетелка на разгулния живот на Кларънс, Арета започва да води рано сексуален живот, а на 12 години ражда първото си дете, 2 години по-късно на бял свят се появява и второто. И двете деца носят моминското име Франклин като своя фамилия.

Брак и домашно насилие

Вече на 19 години, тя се омъжва за Тед Уайт, който става неин мениджър и баща на третото ѝ дете. Пет години по-късно двамата се развеждат – твърди се, че Арета е била подложена на домашно насилие. Ролята на мениджър тогава поема нейният брат Сесил, който ѝ служи вярно до смъртта си 20 години по-късно.

Скоро след развода, Арета ражда четвъртото си дете. Баща е нейният турмениджър Кен Кънингам. Десет години по-късно тя се омъжва за втория си съпруг Глин Търман.

Кома и втори развод

Щастието ѝ е помрачено – малко след сватбата, баща ѝ е прострелян в дома си в Детройт при въоръжен грабеж. Преподобният Кларънс изпада в кома, от която така и не се събужда след пет мъчителни години. През 1984-а, в годината, в която той умира, Арета преживява и втория си развод.

Последният мъж в живота на легендарната изпълнителка така и не става неин съпруг. Това е бизнесменът Уили Уилкърсън, когото наричат „вечното гадже“ на Арета от края на 80-те години. Двамата са сгодени за кратко през 2012-а, но по-късно отменят плановете за сватбата със странното обяснение, че „нещата се развиват прекалено бързо“.

Борец за права

Арета Франклин участва в борбата за граждански права и правата на жените. Тя дори осигурява пари за заплати, участва в протести. Нейните песни „Respect“ и „You Make Me Feel Like A Natural Woman“ стават химни на движенията за социална промяна.

Слава

Арета Франклин е един от най-продаваните музикални изпълнители за всички времена, нейните албуми имат над 75 млн. продажби в света. От края на 60-те е наричана кралицата на соул музиката, но се изявява и в други музикални стилове като джаз и ритъм енд блус, както и в традиционния афроамерикански госпъл. През годините тя прави дуети с много музиканти, между които Луис Армстронг, Лучано Павароти и Джордж Майкъл.

В продължение на кариерата си певицата е получавала наградата „Грами“ 18 пъти, включително за цялостно творчество. А през 1987 г. стана първата жена, приета в Rock and Roll Hall of Fame. През дългогодишната ѝ кариера 112 от нейните сингли влизат в класацията на Billboard.

Прочетете още:

Безумната любов на Аристотел Онасис и Мария Калас

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Котката на Саймън

Най-влиятелната котка в света превзема и книжарниците

Виктор Юго

Речта на Виктор Юго за българите