in

Ана Уинтър – най-влиятелната жена в света на модата на 72

Ако понякога създавам впечатление на студена и груба, то е просто защото се стремя към най-доброто”

Модният диктатор Ана Уинтър навърши 72 години преди броени дни. Главният редактор на Vogue, наричана още „Ядрената Уинтър“ е една от най-влиятелните и добре изглеждащи жени в света на модата. Емблематичната прическа и големите слънчеви очила са запазена марка на Уинтър и видът й не се е променил особено много през последните десетилетия.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anna Wintour (@wintourworld)

Прочетете вдъхновяващата история на най-успешния главен редактор на Vogue:

Ана Уинтър е родена на 3 ноември 1949 година в Лондон. Баща й е редактор на вестник, от него Уинтър наследява лидерските си умения и целеустремеността си. Още от малка, Ана има склонността да прави нещата по свой собствен начин. Като тийнейджър тя решава да напусне училище и започва да се ориентира към светския живот на Лондон, като посещава същите лондонски клубове, като най-големите звезди на поп културата. Още на 15-годишна възраст Уинтър си прави прическата, която се превръща в запазената й марка и носи й до днес.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anna Wintour (@wintourworld)

Много преди да започне работа за Vogue, Уинтър се ориентира към модата. Тя започва работа в модния отдел на британското издание Harper’s & Queen (сегашното Harper’s Bazaar). През годините Ана Уинтър се издига и през 1976 година се мести в Ню Йорк, където става моден редактор в Harper’s Bazaar.

В следващите години Уинтър сменя работата си няколко пъти. През 1981 година започва работа за списание Ню Йорк. От самото начало налага собствения си стил и дори стига до там да си занесе собствено бюро в новия си офис.

През 1986 година, две години след като се омъжва за психиатъра Дейвид Шафър, Уинтър се завръща в Лондон като главен редактор на британския Vogue.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anna Wintour (@wintourworld)

Още със започването си там, тя уволнява голям процент от редакторите. Тъй като е перфекционист и иска абсолютно всичко да минава през нея и благодарение на острите си критики и липсата на търпение, Уинтър си печели прякора „Ядрената Уинтър“- игра на думи с израза „ядрена зима“.

По това време Уинтър получава годишна заплата от 200 000$, както и 25 000$ годишно за дрехи. Освен това, собствениците на списанието й осигуряват полети между Ню Йорк и Лондон, за да може да бъде заедно със съпруга си.

През 1988 година Уинтър се връща в Ню Йорк и има важна задача- да съживи Vogue. Списанието, което било на челни позиции в модния свят в началото на 60-те, започва да губи позицията си. Уинтър разполага с цялата свобода, както и със сериозна финансова подкрепа, за да съживи Vogue и се справя доста добре. Дори през 2004 година издава списание с рекорден брой страници- 832.

Уинтър прави огромни промени в света на модата. Тя буквално слага край на ерата на супермоделите. Главната редакторка на Vogue предпочита да снима знаменитости, вместо модели.

Друга следа, която Уинтър оставя в света на модата, е съчетаването на евтини модни артикули с неща от висшата мода. Дебютната й корица през ноември 1988 г. показва 19-годишна израелска манекенка, облечена в чифт дънки за 50 долара и инкрустирана с бижута тениска за 10 000 долара.

Уинтър е една от най-влиятелните жени в модната индустрия не само заради решенията, които взима за списанието, а и заради работата й с дизайнери. Тя помага на дизайнери като Марк Джейкъбс и Александър Маккуин да пробият и да станат успешни.

Ана Уинтър има репутация на студен човек, за който не е лесно да се работи. Тя изисква от служителите си да изглеждат перфектно и да бъдат облечени модерно. Неприятният характер на Уинтър се дължи на желанието й всичко да бъде перфектно и да бъде все по-добра в това, което прави. Вероятно именно на това се дължи и огромният й успех..

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anna Wintour (@wintourworld)

Една от асистентките на Уинтър, Лорън Уайзбъргър, пише „Дяволът носи Прада“- разказ за дните й във Vogue. По-късно по книгата е направен филм, а Уинтър се появява на премиерата облечена в Prada, което доказва, че ледената кралица има чувство за хумор.

През 2009 излиза филмът „Септемврийският брой“- документален филм за септемврийското издание на списанието с рекорден брой страници.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anna Wintour (@wintourworld)

Ана Уинтър се занимава с много благотворителна дейност. Тя помага за събирането на пари след терористичната атака на 11 септември, помага за създаването на фонд за насърчаване на младите дизайнери и много други.

От 1995 година насам, Ана Уинтър е и председател на събитието Мет Гала. Събитие, което се провежда ежегодно, с цел събиране на средства за Института за костюми към музей на изкуствата „Метрополитън“ в Ню Йорк.

В края на краищата разчитам само на собствените си инстинкти. Понякога съм права, очевидно е, че друг път греша. Но винаги човек трябва да остава верен на личните си убеждения”

Loading

  • Интересна ли ви беше историята на главната редакторка на Vogue?

    Снимка: Instagram/#AnnaWintour
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимки: iris.apfel/Instagram

Модната икона Айрис Апфел на 100 – по-стилна и удивителна от всякога

7 любопитни факта за „Сексът и градът“, които не знаете