in

ЕхаЕха ЛюбовЛюбов СладкоСладко

Амансио Ортега – създателят на Zara и един от най-богатите хора в света

Амансио Ортега е роден на 28 март 1936 година в Леон, Испания. Той е роден в скромно семейство – баща му работи като железопътен работник, а майка му е домашна прислужница. Ортега е най-малкото от четири деца и като тийнейджър работи за местен производител на ризи, тъй като семейството му не може да си позволи дори елементарни неща. Там Ортега се научава да шие дрехи на ръка.

Още на 16-годишна възраст Ортега започва да разработва свой собствен бизнес план. През 1953 година, 17-годишният Амансио наема шивачки и започва да произвежда бебешки дрехи, бельо и пижами.

След 10 години управление на шивашки цех, той основава ‘Confecciones Goa’, като произвежда основно халати за баня. Това се превръща в семеен бизнес, като негов бизнес партньор е Розалия Мера, за която се жени през 1966 година. Той наема и брат си, който да разработва новите тенденции, а сестра му Жозефа е счетоводител. Така започва историята на Zara.

Първият магазин Zara е отворен през 1975 година. Ортега знае какво искат клиентите и предлага качествени дрехи на нормални цени. Опитът му с шивашките цехове има огромен принос за успеха на Zara. Всъщност първоначално магазинът е кръстен на филма „Зорба гъркът“- любимият филм на Ортега и Розалия. По-късно разбират, че има местен бар със същото име и го променят на Zara.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Inditex Careers (@inditexcareers)

До началото на 1980-те години, в Испания вече има няколко магазина Zara. През 1985 година, Ортега основава Inditex, отново заедно със съпругата си. През 1988 година отваря първия магазин на Zara в Португалия, през следващата година е отворен магазин и в САЩ, а малко по-късно Zara се появава и в Лондон.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aneta Psotová (@espanol_con_almaeu)

През 1986 година, Ортега и Розалия се развеждат, но Розалия получава 7% от компанията. Според класацията на Форбс за 2013 година, Розалия е най-богатата жена предприемач в света и вторият най-богат човек в Испания, след Ортега. На 15 август 2013 година, съоснователката на Zara умира от инсулт.

Днес, Inditex е огромна корпорация и лидер в модната индустрия, а 59.29% от Inditex е собственост на Ортега. Корпорацията има над 6000 магазина в цял свят, които включват брандове като Massimo Dutti, Zara, Zara Home, Tempe, Kiddy’s Class, Stradivarius, Bershka и Pull and Bear. Ортега има над 92 000 служители.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KeyPreneurs (@keypreneurs_)

През 2016 година, Ортега е обявен за най-богатият човек в света от Форбс, а през 2021 година той е на 11-то място.

Въпреки огромната корпорация, която Ортега притежава и богатство от над 80 милиарда долара, той не обича да бъде под светлините на прожекторите. Никой не е виждал снимка на Ортега от 1999 година. Той не се възприема като голям предприемач и се облича сравнително семпло- синьо сако, бяла риза, сив панталон и не слага вратовръзка. Интересното е, че това дори не са дрехи на Zara. Ортега не дава интервюта и не обича да бъде център на внимание. Въпреки че е един от най-богатите хора в света, малко хора са чували за него.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by _alxya_ (@___alxya___)

Успехът на Zara се дължи на гениалния бизнес план на Ортега. Идеята е проста: хората трябва да получават това, което искат и да го получават бързо. Zara е една от най-успешните марки за „бърза мода“. Създават се и се разпространяват над 12 000 нови модела всяка година. Средно, всеки дизайнер създава по 3 нови дизайна на ден, от които се избира по един, който да бъде разработен.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ZARA Official (@zara)

В основата на успеха е бързината и отношението към клиента. Едно от правилата на компанията е, че клиентите трябва да получават своите поръчки до 48 часа. Всички служители на Zara са обучени да разбират и уважават желанията на клиентите, както и да следят местните тенденции.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Inditex Careers (@inditexcareers)

През последните 65 години Ортега е един от най-успешните предприемачи в света и това със сигурност се дължи на огромния му талант. Inditex не спира да се разраства, отварят се нови магазини непрестанно и Zara е една от най-разпознаваемите марки за бърза мода. За да създадеш и управляваш модна империя определено се изисква талант и усет към бизнеса.

 

 

Loading

  • Харесвате ли дрехите на Zara?

    Снимка: Instagram/_rebeccamartinn
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

3 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Каква е причината за трупането на излишни килограми

Кое е вашето число на живота