in

Алое вера – растението с безброй ползи за здравето и красотата

Алое вера е растение, известно със своите лечебни свойства от поне 6000 години. Първоначално, било наричано „растение на безсмъртието”. Алоето расте главно в сухите райони на Африка, Азия, Европа и Америка.

Ползите за здравето, които има алоето, са известни на хората от хиляди години. Използвало се е за лечение на рани, третиране на косопад и при проблеми с храносмилателната система.

Днес най-често алоето се среща в козметиката – кремове, овлажнители, шампоани и какво ли още не.

Алоето може да се приема и под формата на хранителна добавка, като влияе добре на храносмилателната система и на кожата отвътре.

Това чудно растение може да се използва по два начина. Листата на алоето са пълни с прозрачен гел, който е изключително ефикасен при изгаряния и различни кожни проблеми. Този гел също се използва за прием през устата, в течна форма или под формата на капсули.

Другата част от алоето, която се използва от хората, е жълтата каша, която се намира на външната повърхност на растението. Това се нарича алое латекс. Това вещество има слабително действие и се приема под формата на капсули.

Какви са ползите за здравето и красотата:

1. Храносмилателна система

Латексът от алое съдържа алоин, който придава на алое вера слабителните му свойства. Благодарение на тези свойства, алоето е полезно за хора със Синдром на раздразненото черво.

2. Лечение на кожни състояния, като псориазис и акне

Кремовете, съдържащи алое вера имат успокояващо действие и помагат за намаляване на сърбежа и възпалението. Освен това алоето е чудесен овлажнител, тъй като расте в сух климат и има способността да задържа много вода в листата си. Това го прави много добър избор на продукт за хидратация.

3. Намалява кръвната захар

Консумацията на 2 лъжици сок от алое вера на ден може да помогне за намаляване на кръвната захар. Това означава, че в бъдеще растението може да има роля при разработването на лекарство за диабет.

4. Помага при гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)

Според проучване, публикувано през декември 2015 г. в Journal of Traditional Chinese Medicine, алое верата може да помогне при симптоми на ГЕРБ, тъй като това заболяване е свързано с възпаление, а алоето има противовъзпалително действие.

5. Козметични продукти

Най-честата форма, в която срещаме алое в ежедневието си, е в козметичните продукти. Това е една от най-популярните съставки в козметичната индустрия. Благодарение на многобройните си ползи, алоето се използва в почти всички видове козметика – за коса, лице и тяло. Гелът от алое вера се използва и в много домашни маски за лице и коса.

Добра идея е всеки да има едно растение алое вкъщи. Така можем да се възползваме от свойствата на алоето по всяко време. Ако се изгорите или имате някаква рана, просто разрязвате листото, събирате вълшебния гел отвътре, нанасяте го на засегнатата област и готово!

Loading

  • Използвате ли алое вера под някаква форма?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Северна Корея като капсула на времето

9 причини защо огладнявате след ядене