in

Ясмин Леви – жената, за която тъгата е дар

Тя е полъх от много времена. Пее с усет за отдавна отминали древни ритми. Ясмин Леви създава нестандартна музика – в творчеството ѝ се преплитат оттенъци на различни култури – арабска, испанска, израелска, иранска, турска. Определено това не я ограничава, а и дава още по-голяма свобода, за да изразява мислите, чувствата, ритмите и мелодиите, които я вълнуват. Певицата е емблематична с танго и фламенко интерпретации, изпълнява песни на сефарадските евреи на езика ладино. Изнася концерти в най-големите зали по света – незабравими, разтърсващи, чувствени.

Тя е въздействаща не само с гласа си, но и с визията си. Ясмин Леви е от еврейско-испанско-турски произход, корените ѝ са от Измир. Родена е в Йерусалим през 1975 г. Расте в музикантско семейство, баща ѝ, Ицхак Исаак Леви, е бил „хазан“ (на иврит и на езика ладино така се наричат изпълнителите на еврейски молитви в синагогите). В песните си Ясмин използва виолончело, контрабас, пиано, перкусии, както и персийски фолклорни инструменти като уд, дудук и дарбука, също и типични за Андалусия инструменти, ползвани във фламенко музиката.

Ясмин не крие, че когато е щастлива, не може да твори, за нея тъгата е дар, чрез нея изразява себе си. Израства сред възрастни жени, вдовици и разведени. Казва, че още от малка е поела тъгата в сърцата им. Особено тази на майка ѝ. За нея казва, че е имала тежък живот. Но Ясмин определя себе си като щастлив човек.

Тя е космополитна, харизматична, докосваща! Неслучайно едни от най-хубавите ѝ песни са посветени на Фрида в едноименния филм за живота на мексиканската художничка – La  Alegria. Песни като Una noche mas и особено La Nave del Olvido те захвърлят надълбокото, в сърцето и душата, където дори и да си се загубиш, ще се откриеш. Пречистен!

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Най-тихата стая

Най-тихото място в света

Милано

Кои са най-скъпите градове в Италия?