in

Ягодово руло

Ягодово руло

Рулото представлява пандишпанов блат, намазан с крем, шоколад, сладко и т.н. и навит на руло. Това е един от най-популярните десерти, който може да се купи от всеки магазин, а и да се направи лесно у дома.

Най-ранните сведения за приготвянето на този десерт са от декември 1852 г., а рецептата описва как да се приготви руло със сладко- „Изпечете блата, докато още е горещ го намажете със сладко, навийте с помощта на кърпа и нарежете на парчета“.

Често този десерт е наричан „швейцарско руло“, въпреки че няма никакви сведения да произлиза от Швейцария.

Въпреки че точният произход на рулото не е ясен, това е един от най-популярните десерти по целия свят и има хиляди разновидности.

Ето как да приготвите вкусно ягодово руло с пресни ягоди:

Необходими продукти:

За блата:

  • 4 яйца
  • 1 ч. захар
  • 1 ч.л. ванилия
  • 1 ч. брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • ½ ч. пудра захар

За крема:

  • 250 грама маскарпоне
  • 1 ч. пудра захар
  • 2 ч.л. ванилия
  • 2 ч. сметана
  • 2 ч. ягоди

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата, ванилията и захарта с миксер.

В друга купа комбинирайте брашното и бакпулвера.

Малко по малко добавете брашното към яйчената смес, като не спирате да разбърквате.

Сложете хартия за печене в правоъгълна тавичка и изсипете сместа. Загладете я с помощта на шпатула.

Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 15 минути.

Веднага щом извадите блата от фурната, отделете го от тавата с нож. Поръсете с пудрата захар и обърнете блата върху решетка.

Внимателно отлепете хартията за печене от блата.

Сложете кърпа или платнена салфетка върху него и навийте на руло, като навивате от по-голямата страна на правоъгълника.

Оставете го да се охлади, а през това време направете крема.

Разбийте маскарпонето, захарта и ванилията. Добавете малко от сметаната, разбийте отново и добавете останалата сметана.

Намачкайте 1/3 от ягодите на пюре и го добавете към крема.

Оставете няколко ягоди за украса, а останалите нарежете на кубчета.

Внимателно разгънете рулото, намажете го обилно с крема, поръсете с нарязаните ягоди и го навийте отново на руло.

Украсете готовото руло с останалия крем и запазените ягоди. Сложете го в хладилник за 3-4 часа, за да стегне.

Loading

  • Плодово или шоколадово руло предпочитате?

    • Плодово руло
      Плодово
    • Шоколадово руло
      Шоколадово

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Филми кучета

10 от най-добрите филми с кучета

ковид

Правилното дишане – пътят към възстановяване от COVID-19