in

Ягодово руло

Ягодово руло

Рулото представлява пандишпанов блат, намазан с крем, шоколад, сладко и т.н. и навит на руло. Това е един от най-популярните десерти, който може да се купи от всеки магазин, а и да се направи лесно у дома.

Най-ранните сведения за приготвянето на този десерт са от декември 1852 г., а рецептата описва как да се приготви руло със сладко- „Изпечете блата, докато още е горещ го намажете със сладко, навийте с помощта на кърпа и нарежете на парчета“.

Често този десерт е наричан „швейцарско руло“, въпреки че няма никакви сведения да произлиза от Швейцария.

Въпреки че точният произход на рулото не е ясен, това е един от най-популярните десерти по целия свят и има хиляди разновидности.

Ето как да приготвите вкусно ягодово руло с пресни ягоди:

Необходими продукти:

За блата:

  • 4 яйца
  • 1 ч. захар
  • 1 ч.л. ванилия
  • 1 ч. брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • ½ ч. пудра захар

За крема:

  • 250 грама маскарпоне
  • 1 ч. пудра захар
  • 2 ч.л. ванилия
  • 2 ч. сметана
  • 2 ч. ягоди

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата, ванилията и захарта с миксер.

В друга купа комбинирайте брашното и бакпулвера.

Малко по малко добавете брашното към яйчената смес, като не спирате да разбърквате.

Сложете хартия за печене в правоъгълна тавичка и изсипете сместа. Загладете я с помощта на шпатула.

Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 15 минути.

Веднага щом извадите блата от фурната, отделете го от тавата с нож. Поръсете с пудрата захар и обърнете блата върху решетка.

Внимателно отлепете хартията за печене от блата.

Сложете кърпа или платнена салфетка върху него и навийте на руло, като навивате от по-голямата страна на правоъгълника.

Оставете го да се охлади, а през това време направете крема.

Разбийте маскарпонето, захарта и ванилията. Добавете малко от сметаната, разбийте отново и добавете останалата сметана.

Намачкайте 1/3 от ягодите на пюре и го добавете към крема.

Оставете няколко ягоди за украса, а останалите нарежете на кубчета.

Внимателно разгънете рулото, намажете го обилно с крема, поръсете с нарязаните ягоди и го навийте отново на руло.

Украсете готовото руло с останалия крем и запазените ягоди. Сложете го в хладилник за 3-4 часа, за да стегне.

  • Плодово или шоколадово руло предпочитате?

    • Плодово руло
      Плодово
    • Шоколадово руло
      Шоколадово

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Филми кучета

10 от най-добрите филми с кучета

ковид

Правилното дишане – пътят към възстановяване от COVID-19