in

Що е то Japandi

Чували ли сте думата Japandi? Не? А мислили ли сте някога, че Япония и Скандинавия имат нещо общо? Е, сега вече знаете – имат повече, отколкото можете да си представите. Става въпрос за естетика и простота, комфорт и естественост – общи за двете страни. Така се ражда „джапанди“ – новият стил в интериорния дизайн, който съчетава традициите на Япония с тези от Скандинавието. И също така естествено идва и името му –  съчетание от английските названия на Япония – Japan, и на Скандинавия – Scandi. Japandi е относително нова тенденция, която се очаква да се развие през следващите години.

Какво е характерно за дизайна „джапанди“? 

„Това е комбинация от скандинавска функционалност и японски рустикален минимализъм, които създават смесено чувство за изкуство, природа и простота“, казва нюйоркската дизайнерката Лени Калас. Това сливане на трите елемента е перфектното съчетание на функции и форми с фокус към изчистените линии, широките пространства и светлите цветове.

Какви са елементите на джапанди?

Перфектната комбинация на стилове, характерни за двете страни, се фокусира върху минималистичния дизайн, който е не само естетически приятен, но и много функционален. Според Калас, за да постигнете „джапанди“, трябва да използвате естествени материали, приглушени цветове, чисти линии и минималистични, но много добре осмислени мебели. Дизайнът джапанди не е разпилян. Той е едновременно прагматичен – създаден с цел, и топъл – внасящ уют.

В „джапанди“ можете да видите красиви занаятчийски елементи с фокус върху качеството на ръчно изработени части, поставени върху иначе семпли структури. Тук деликатно „властват“ много неутрални цветове и върху мебелите, и при аксесоарите. Спокойните, релаксиращите елементи и светлите цветове имат голямо значение за стила „джапанди“.

Този стил определено държи на природата. Макар да доминира, тя не е натрапена грубо. Преобладаващите естествени материали и семпъл дизайн го прави отлично допълнение към озеленени пространства. И тъй като все повече потребители в последнте години търсят природна естетика, популярността на „джапанди“ не е изненадваща.

Професионалистите и потребителите, запознати със скандинавския дизайн, със сигурност са чували термина „хюга“. Това е скандинавската концепция за уют, която набира все по-голяма популярност в последните години. Домът е убежище на мир и спокойствие и предоставя чувство на комфорт всеки път, когато влизате в него, изповядват феновете на „хюга“. Подобна концепция, под името „уаби-саби“, съществува и в Япония. Тя налага идеята, че красотата е в липсата на перфектност.

Така двата стила от Севера и Изтока се съчетават в „дизайнерски брак“, защото дълбоко в корените им има едни и същи качества – минимализмът и удобството. Хармонията между нещо едновременно семпло и интелигентно, е в това, че те се допълват взаимно. Тъкмо топлите, макар и неутрални цветове, на японския дизайн помагат на скандинавските домове да не изглеждат като студени болнични помещения.

Как да декорирате в стил „джапанди“?

Фокусирайте се върху подбора на естествени материали – например дърво и бамбукови елементи. Лени Калас препоръчва към приглушените цветове да добавите нотки на зеленина, което ще даде усещането, че живеете сред природата.

Редуцирайте тежките, претрупани мебели и се постарайте да има колкото се може повече отворени пространства. Ако домакинството ви е многобройно, и имате нужда от места за съхранение, Калас съветва да използвате натурални „убежища“ като кутии и кошове. Друг вариант е да оформите вградени пространства, които се сливат с интериора. Така ще скриват предметите, без да отнемат чувството за простор и пространство.

И накрая не забравяйте – въпреки, че и двата стила се фокусират върху практичността, е важно да не забравяте философия „зен“, известна още като „дзен“. Това е една от школите на будизма, която проповядва състояние на вниманието, освободено съзерцание и съсредоточена мистика, чрез които човек може да достигне просветление и дисциплина. Е, „джапанди“ е своеобразна „дизайнерска медитация“, която ще уравновеси жизненото ви пространство.

  • Допада ли ви стилът „джапанди“?

    Matcha tea making tool set on wooden table
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Изкуствените подсладители – колко вредни могат да бъдат

12 от най-запомнящите се „втори“ булчински рокли на звездите