in

Щастието като футболна топка

Борба за щастие и любов, с цената на смърт и много болка – така накратко може да се опише „За глътка въздух“ от Даниела Паскова. Романът е своеобразен български отговор на книгите на актуалната американска авторка Колийн Хувър, но в творбата на Даниела Паскова има много дълбочина и психологизъм, ситуирани в изцяло българска действителност. Авторката умело балансира между популярната и сериозната литература, има красив език и разказва увлекателно.

„За глътка въздух“ е роман за трудния живот, трудната любов и жестоката борба за онова, малкото щастие, което винаги шепти или чука тихо на вратата. Трудно е да го чуеш, понякога е невъзможно да го усетиш, но никога не спираш да го търсиш. Щастието е като футболна топка. Гониш я, докато бяга пред теб, а спре ли на едно място, я риташ силно и всичко започва отначало. Дали героите в този роман сами подритват малкото си щастие, или точно когато протегнат ръце, за да го хванат, жестоката съдба бърза да го изрита силно в друга посока?

Съдбата си играе с персонажите – поразбърква и пренарежда събитията в живота им така, че да заслужат и извоюват щастието си с много болка. Борят се смело за глътка въздух, буквално и преносно. Преминават през капани и прегради. Стават, изтупват калта и праха от себе и продължават напред. Всеки от тях носи собствения си товар, бори се със страхове и демони. Живее с тях. По-скоро живее въпреки тях.

Младо щастие и зараждаща се любов, които все се изплъзват на героите заради нещастията и бедите, които бележат живота им. Млад лекар, който работи в епидемиологично отделение. Художничка, останала сираче като дете, белязана от тормоз в домове за изоставени деца и приемни домове. И млад мъж, който след първия шамар, побой и доза наркотик поема по пътя на наркоман и насилник.

Но дори и сред най-тъмните и тежки облаци за момент може да се покаже слънцето. Да върне надеждата и да усмихне душата. Нищо че след минута може да се развихри страшна буря. Но вечен ураган няма. Всичко в природата и живота е преходно, важното е да се борим с всички сили.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.1k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Музикалното пътешествие на BTS

Съвършеният човек: Стив Бидълф и опита му да спаси света