in

Шоколадов тарт със солен карамел

Тарт шоколад солен карамел

Тартът е печен десерт, който се приготвя със смес от яйца, захар, мляко и брашно. Тази смес се пече, докато се превърне в хрупкав блат, а отгоре се добавя някакъв крем или шоколадов ганаш.

Рецептата, която ще ви предложим е за шоколадов тарт с популярния напоследък солен карамел. Соленият карамел всъщност е обикновен карамел, поръсен с малко морска сол. Този интересен вариант на карамела е създаден за пръв път от шоколатиер на име Анри Льо Ру преди повече от 3 десетилетия.

Необходими продукти:

За блата:

  • 1/3 ч. какао на прах
  • 2 с. л. захар
  • 1/2 ч. л. сол
  • 1 2/3 ч. брашно
  • 3/4 ч. масло
  • 1 жълтък
  • 3 с. л. прясно мляко

За пълнежа:

  • 1 1/2 ч. захар
  • 6 с. л. масло
  • 1/3 ч. сметана
  • щипка сол

За шоколадовия ганаш:

  • 120 грама черен шоколад
  • 1/2 ч. сметана
  • 2 с. л. масло
  • малко морска сол

Начин на приготвяне:

Комбинирайте какаото, захарта, солта и брашното. Добавете маслото и разбъркайте добре.

Направете кладенче в центъра на полученото тесто и добавете жълтъка и млякото.

Размесете тестото, увийте го във фолио и сложете в хладилника за няколко часа.

Добре е да имате специална тавичка за тарт, която е с вълнообразни стени.

Разточете тестото и го прехвърлете в тавичката.

Притиснете го хубаво към дъното и към стените на формата. Ако остане излишно тесто, изрежете го с нож.

Надупчете блата с вилица, сложете алуминиево фолио и изсипете суров боб, който се използва като тежест, за да не се надигне тестото. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Тартът се пече около 15 минути с тежестта, след което се маха бобът и се пече още 18-20 минути.

Сложете захарта и 1/3 ч. вода на котлона. Гответе, докато сместа стане със златист цвят, около 10 минути. Махнете карамела от котлона и добавете маслото. Постепенно добавете сметаната, а накрая и солта.

След като карамелът се охлади, изсипете го върху готовия блат. Сложете в хладилника за около час, докато стегне добре.

Сложете шоколада, маслото и сметаната в термоустойчива купа и разтопете на водна баня.

Извадете тарта от хладилника, поръсете с малко морска сол и залейте с изстиналия шоколадов ганаш.

Декорирайте с пресни плодове и натрошени ядки.

  • Обичате ли солен карамел?

    Солен карамел
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Звезди роли

Филмовите роли, за които знаменитостите съжаляват

География на блаженството

„География на блаженството“ – вълнуващо пътуване през различни държави