in

Христо Проданов – първият българин, покорил Еверест

Христо Проданов

На 20 април 1984 година, точно в 18 часа и 15 минути, Христо Проданов прави последната крачка, за да се озове на най-високия връх в света – Еверест. Така преди 38 години алпинистът се превръща в първият българин, покорил изключителната височина от 8848 м.

Христо Проданов е и първият човек, който изкачва Еверест по западния склон, известен като „Жестокия път“. Властите на Непал декларират, че за 1984 г. единственият свободен маршрут на Еверест е само по Западния гребен. Друга възможност няма чак до 1990 година. Това е най-дългият и труден път, по време на който сънародникът ни дори не използва кислороден апарат.

Преходът му започва от базовия лагер, а до върха стига за 33 дни – рекорд за този маршрут. Точно толкова и минути остава на хималайския гигант. Той също е първият, покорил най-високата точка на планетата още през април (твърде рано за обичайните атаки на върха) и четвъртият човек, изкачил се сам.

Слиза по собствените си стъпки

Българският планинар оставя камерата си на върха и започва да слиза по тъмно, по собствените си стъпки – нещо, което никой преди него не е правил. Започва силна буря, която принуждава Христо да прекара нощта на открито. Температура от минус 42 градуса, без кислород, на приблизителна височина 8600-8700 м. се отразяват пагубно на алипиниста. Започва спасителна акция, която продължава цели две денонощия. Най-близо до Проданов достига Людмил Янков, но нощта пада и му е наредено да спре издирването. Последното обаждане от Христо е в 19.45 ч. на 21 април 1984 г. Само два дни след като осъществява мечтата си, той остана завинаги горе, заплаща подвига с живота си.

Той е и първият българин, стъпил на Осемхилядник – Лхотце (8516 м). Алпинист № 1 на България за XX век (2001 г.).

Детска мечта

Христо Проданов е роден в град Карлово и едва 14-годишен предприема първия си дълъг преход през връх Ботев. Това, което ще накара хлапака да се захласне по алпинизма и години по-късно светът да се окаже прекалено нисък за него, се оказват двама непознати с екипировка за алпинизъм, които преминават през Карлово. Христо, заедно с братовчед си Захари, ги следват до хижа „Балкански рози“, където откриват, че двамата всъщност са алпинисти и хобито им е да изкачват най-високите върхове. Само толкова било нужно на бъдещата легенда. От този момент нататък той прекарва времето си четейки книги за алпинизъм и разпитвайки всеки, който може да му разкаже нещо повече.

Още тийнейджър, Христо обикаля цяла България, докато не остава планина и връх, през който да не е оставил следите си. Така през 1962 г. родината няма какво вече да му предложи и той прекосява границата. С невероятна сръчност и логичност, Христо започва да проправя нови пътеки и маршрути, които никой друг не е дръзнал да опита. Без да се спре нито за миг, нашият алпинист гледа от все по-високо.

Постижения

През 1976 г. покорява алпийския Матерхорн, където в продължение на цяла седмица, заедно с Трифон Джамбазов, са принудени да останат в изчакване на силна снежна буря. Следват няколко седемхилядници – Ленин, Ношак, Комунизъм, Корженевска. Те обаче са нищо в сравнение с постижението на Христо от 30 Април 1981г. В 13:45 часа той стъпва на четвъртият по височина връх в света – Лхотце (8516м.). Тогава става първият българин, изкачил осемхилядник.

Мечтата му обаче била друга. Когато се изкачва на Лхотце, той е само на ръка разстояние от покрива на света – Еверест. Първоначално е трябвало да се катери заедно с Иван Вълчев, но отказва и така в последния момент се решава с него да е Ринджи. Макар шерпът да е в много добро физическо състояние и да е добре подготвен, той се затруднява при отвесните скали. Двамата по план е трябвало да бъдат третата двойка, отправила се към върха, но те са много бързи и изпреварват останалите групи.

Започва спасителна операция – всички, които се намират близо до Еверест се отправят към върха. Според думите на Христо, той най-вероятно се намира някъде до Голямата сива кула на 8700м. височина. Людмил Янков е един от смелите алпинисти, които веднага тръгват да го търсят. За рекордно кратко време успява да стигне почти до върха и не се подчинява на заповедта да прекрати търсенето поради лошите условия. Изминава разстоянието от 1330 метра на един дъх – безпрецедентна саможертва и героизъм. Янков прави нечовешки усилия да открие приятеля си и е на ръба на силите си, но в крайна сметка времето и падането на нощта го принуждават да спре на височина 8500 метра – драматично близо до Проданов.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Велика сряда

Велика сряда – денят на Тайната вечеря

Учен

Тест: Имате ли интерес към науката?