in

Хранителна добавка увеличава риска от рак

Пазарът е пълен с витамини и хранителни добавки, които претендират, че ще доставят на тялото това, от което се нуждае. Много от тях наистина играят тази роля. Но неотдавна Световният фонд за изследване на рака издаде предупреждение, цитирано от британското издание „Експрес“, че една добавка може да повиши риска от рак на белите дробове.

„Има достатъчно доказателства, че високите дози от добавки, които съдържат бета-каротен, могат да увеличат риска от рак на белите дробове у някои хора“, предупреждават от фонда. Бета-каротенът се използва главно от пушачи, за които се смята, че имат висок риск от рак на белите дробове, или от хора, изложени на влияние от азбест.

Изданието цитира изследване сред 29 000 мъже пушачи, което установило 18 % по-висок риск от белодробен рак в група, която получавала 20 мг бета-каротен на ден в период от 5 до 8 години. Друго цитирано изследване е направено сред 18 000 души, които приемали по 30 мг бета-каротен и определено количество ретинол всеки ден в продължение на 4 години. Изследването установило 8% повече случаи на рак на белите дробове сред бивши пушачи или хора, които са се излагали на въздействието на азбест.

„Ако пушите или сте бивш пушач, или пък сте били изложени на влияние на азбест, не е нужно да приемате големи количества бета-каротен като добавка за дълги периоди от време“, предупреждават от американската клиника Майо. Според тях е достатъчно да се приемат храни, богати на бета-каротен, които са безопасни и са по-малко рискови за някои видове рак и сърдечни болести.

Добре е да знаете, че бета-каротен в количества, достатъчни за организма, се съдържа в някои жълти и оранжеви плодове и зеленчуци. Всъщност той е този, който им придава цвят. Приет в организма, той се превръща във витамин А. Сред главните източници на бета-каротен са морковите, червените чушки, мангото, папаята, прасковите, кайсиите, както и в зелените листни зеленчуци като спанак и рукола.

Според американското Министерство на здравето и социалните грижи, ако имате разнообразно и балансирано хранене, не би трябвало да имате проблем с набавянето на бета-каротен. „Ако решите да вземате добавки с бета-каротен, е важно да не приемате твърде много, защото това може да бъде опасно“, съветват експертите. Според тях препоръчителната доза не трябва да бъде повече от 7 мг бета-каротен на ден, освен ако вашият доктор не ви е предписал друго.

Няма категорични доказателства, че хранителните добавки, с изключение на калция, който се препоръчва за профилактика на рака на дебелото черво, могат да редуцират риска от рак, казват от Световния фонд за проучване на рака.

„Консумацията на правилната и балансирана храна и напитки е по-вероятно да играе превантивна роля срещу рак, отколкото взимането на хранителни добавки“, казват от фонда. Те допълват, че добавките са предназначени предимно за хора, които по една или друга причина не могат да достигнат нивата на някои хранителни вещества чрез всекидневния прием на хранителни продукти. Хора, които не обичат риба, например, трябва да си набавят допълнително рибено масло. Хора, които не ядат месо, трябва да си набавят протеини. Хора, които не се излагат редовно на слънце, е добре да си набавят витамин Д.

Loading

  • Как си набавяте Бета-каротен?

    Beta Carotene Supplement Pills and Vegetables
    • Чрез храната
    • Пия хранителни добавки с бета-каротен

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Диетата на Аткинс – какво представлява една от най-популярните диети

Да пренощуваш в апартамента на Кари Брадшоу за 23$ на вечер