in

Ханс Шлегел-немският астронавт, летял в Космоса с „Колумбия“

Ханс Шлегел

Ханс Шлегел е роден на 3 август 1951 г. в Юберлинген, Германия, но смята Ахен за свой роден град. Той има седем деца, а през свободното си време обича да кара ски, да се гмурка и парашутизма. Друга негова страст е четенето.

През периода 1970-1972г. Ханс служи като парашутист във Федералните въоръжени сили. Той си тръгва с чин втори лейтенант и след няколко обучения е назначен за лейтенант от запаса през 1980 г.

През 1979–86 г. се занимава с физика на твърдото тяло в Rheinisch Westfälische Technische Hochschule към Университета в Ахен и изследва свойствата на полупроводниците.

През 1986–88 г. е специалист в областта на безразрушителния контрол в отдела за изследване и развитие на Institut Dr. Förster Gmbh & Co. KG в Ройтлинген, Германия.

От 1988 г. до 1990 г. Ханс провежда основно обучение за астронавти в Германския аерокосмически център DLR. Обучението включва около 1300 параболи за изживяване на безтегловност на самолет KC-135.

Той става сертифициран водолаз изследовател и притежава лиценз за пилот, включително квалификация за инструменти и висш пилотаж.

През 1990 г. е назначен като специалист по полезен товар за мисията Spacelab-D2 и започва обучение за полезен товар в Кьолн, Германия, както и в космическия център Джонсън в Хюстън, Тексас.

Втората немска мисия на Spacelab се провежда от 26 април до 6 май 1993 г. като част от мисията STS-55 на космическата совалка Колумбия.

През август 1995 г. Ханс отива в Центъра за подготовка на космонавти Гагарин в Москва, Русия, за да тренира като резерва за германско-руската мисия Мир-97.

По време на мисията от 10 февруари до 2 март 1997 г. той е координатор на интерфейса на екипажа, отговарящ за комуникациите земя-въздух.

Между юни 1997 г. и януари 1998 г. получава допълнително обучение и сертифициране като борден инженер за руската космическа станция Мир.

През 1998 г. Ханс се присъединява към корпуса на астронавтите на ESA. През август 1998 г. ESA го изпраща в космическия център Джонсън, за да се обучава с астронавтите на НАСА.

Той също така е назначен в клона на Capcom, където говори с астронавти на Международната космическа станция.

През юли 2006 г. Ханс e назначен за мисията на совалката STS-122, която достави лабораторията Колумб на ESA до Международната космическа станция.

От 26 април до 6 май 1993 г. Шлегел е специалист по полезен товар на мисията на космическата совалка Колумбия STS-55 Spacelab-D2. По време на Spacelab D2 били проведени близо 90 експеримента в областта на физиката, роботиката, астрономията, Земята и нейната атмосфера.

Вторият космически полет на Ханс, STS-122, с космическата совалка Атлантис, приключи на 20 февруари 2008 г. Акцентът беше доставката и инсталирането на лабораторията Columbus на ESA, основният принос на Европа към Международната космическа станция.

Ханс извършва „космическа разходка“, която продължава почти седем часа, за да помогне в подготовката на космическата лаборатория за научните експерименти, и заменя празен резервоар за азот на станцията.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Китай

15 любопитни факта за Китай

банкомат

5 пъти, в които излагате вашата дебитна карта на риск