in

Филм на Ивайло Христов е предложението ни за „Оскар“

Филмът на Ивайло Христов „Страх“ е българското предложение за „Оскар“ догодина за най-добър чуждоезичен филм. Лентата, която е черно-бяла – запазена марка на режисьора, вече e показана в много страни, разпространява се в САЩ, Канада, Израел, Хърватия. Сюжетът е съчетание между драма и комедия.

Озоваваме се на българската граница, където е разбит нов канал на бежанци, пристигащи от Турция. Интригата се разгръща около съкратена и живееща сама от години учителка, която помага на чернокож бежанец, в малко погранично село, който внася драматичен обрат в живота й.

„Случайно станах свидетел на залавянето от полицаи на микробус, пълен с бежанци“, разказа Ивайло Христов. Той признава, че няма да забрави никога гледката. „Мъже, жени, деца – с огромни уплашени очи… И аз се уплаших както видях това. Впечатлих се и написах тази история“, продължава разказа си творецът. Двете главни роли са поверени на Светлана Янчева и Майкъл Флеминг.

„Още докато писах сценария, знаех, че Светла ще играе. Дори героинята се казва така. Историята описва как тази жена преодолява страха от чуждия, от непознатия, но и страха да се противопостави на обществото, да защити мнението си, любовта си“, допълва Ивайло Христов. Екипът работил по реализацията на „Страх“ е добре познат на зрителите, тъй като голяма част от него стои зад „Каръци“, предходната успешна лента на Ивайло Христов. Оператор е Емил Христов, композитор е Кирил Дончев, а продуцент е Асен Владимиров.

Любов отвъд страха – така може да се опише филмът с три думи. Това е история за толерантност и човечност, за отчуждение, но и за нужда от близост, за предразсъдъците, породени от страха от различното. История, която едновременно натъжава и разсмива. Ивайло Христов го определя още като сурова любовна история и дори като „абсурдна комедия“ и обяснява, че го е нарекъл „Страх“, защото това е чувството, което изпитваме към хора, които не познаваме. „Интересува ме конфликтът между личност и общество“, споделя още той.

До момента филмът има отличия на немалко форуми:

Голямата награда на кинофестивала “Златна роза”, Варна 2020

Най-добра женска роля на актрисата Светлана Янчева, “Златна роза”, Варна 2020

Голямата награда на Международния филмов фестивал „Черни нощи“ в Талин, Естония

Най-добър игрален филм, Фестивал на българското кино в Париж

Най-добър игрален филм, Международен филмов фестивал в Казан

Най-добър режисьор – Ивайло Христов, Международен филмов фестивал „Евразийски мост“, Ялта.

Самият Ивайло Христов е известен театрален и киноактьор, кинорежисьор и преподавател, носител на многобройни български и международни награди. „Емигранти“ (2003, съреж. Людмил Тодоров) печели „Златна роза“ за пълнометражен филм. „Стъпки в пясъка“ (2010) е обявен за най-добрия балкански филм на МКФ София, а „Каръци“ (2015) печели „Златен Свети Георги“ на МКФ Москва и „Златна роза“ за пълнометражен филм.

  • Харесвате ли черно-бели филми?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Крем супа от грах с бекон и крутони

8 грешки в грима, които ни състаряват