in

Филм на Ивайло Христов е предложението ни за “Оскар”

Филмът на Ивайло Христов “Страх” е българското предложение за “Оскар” догодина за най-добър чуждоезичен филм. Лентата, която е черно-бяла – запазена марка на режисьора, вече e показана в много страни, разпространява се в САЩ, Канада, Израел, Хърватия. Сюжетът е съчетание между драма и комедия.

Озоваваме се на българската граница, където е разбит нов канал на бежанци, пристигащи от Турция. Интригата се разгръща около съкратена и живееща сама от години учителка, която помага на чернокож бежанец, в малко погранично село, който внася драматичен обрат в живота й.

“Случайно станах свидетел на залавянето от полицаи на микробус, пълен с бежанци”, разказа Ивайло Христов. Той признава, че няма да забрави никога гледката. “Мъже, жени, деца – с огромни уплашени очи… И аз се уплаших както видях това. Впечатлих се и написах тази история”, продължава разказа си творецът. Двете главни роли са поверени на Светлана Янчева и Майкъл Флеминг.

“Още докато писах сценария, знаех, че Светла ще играе. Дори героинята се казва така. Историята описва как тази жена преодолява страха от чуждия, от непознатия, но и страха да се противопостави на обществото, да защити мнението си, любовта си”, допълва Ивайло Христов. Екипът работил по реализацията на “Страх” е добре познат на зрителите, тъй като голяма част от него стои зад “Каръци”, предходната успешна лента на Ивайло Христов. Оператор е Емил Христов, композитор е Кирил Дончев, а продуцент е Асен Владимиров.

Любов отвъд страха – така може да се опише филмът с три думи. Това е история за толерантност и човечност, за отчуждение, но и за нужда от близост, за предразсъдъците, породени от страха от различното. История, която едновременно натъжава и разсмива. Ивайло Христов го определя още като сурова любовна история и дори като “абсурдна комедия” и обяснява, че го е нарекъл “Страх”, защото това е чувството, което изпитваме към хора, които не познаваме. “Интересува ме конфликтът между личност и общество”, споделя още той.

До момента филмът има отличия на немалко форуми:

Голямата награда на кинофестивала “Златна роза”, Варна 2020

Най-добра женска роля на актрисата Светлана Янчева, “Златна роза”, Варна 2020

Голямата награда на Международния филмов фестивал „Черни нощи“ в Талин, Естония

Най-добър игрален филм, Фестивал на българското кино в Париж

Най-добър игрален филм, Международен филмов фестивал в Казан

Най-добър режисьор – Ивайло Христов, Международен филмов фестивал „Евразийски мост“, Ялта.

Самият Ивайло Христов е известен театрален и киноактьор, кинорежисьор и преподавател, носител на многобройни български и международни награди. “Емигранти” (2003, съреж. Людмил Тодоров) печели “Златна роза” за пълнометражен филм. “Стъпки в пясъка” (2010) е обявен за най-добрия балкански филм на МКФ София, а “Каръци” (2015) печели “Златен Свети Георги” на МКФ Москва и “Златна роза” за пълнометражен филм.

  • Харесвате ли черно-бели филми?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Крем супа от грах с бекон и крутони

8 грешки в грима, които ни състаряват