in

Филипински пържен ориз с чесън

Пържен ориз с чесън

Sinangag или пържен ориз с чесън е филипинско ястие, което има само няколко съставки.

Използва се предварително сварен ориз, обикновено останал от предишния ден, за да бъде малко по-твърд. Оризът се допълва от препечен чесън, малко сол и черен пипер, а понякога и малко лук.

Този ориз обикновено се сервира като гарнитура на някакво месо- бекон, наденица, пържола, риба. Може да се сервира и като добавка на пържени или бъркани яйца.

В района на Висайските острови, пърженият ориз се сервира с Asín tibuok, рядка морска сол, която се прави чрез филтриране на морска вода през пепел.

Ето как да приготвите филипински пържен ориз с чесън:

  • 3 с.л. олио
  • 12 скилидки чесън
  • 4 ч. сварен ориз
  • 1 ч.л. сол
  • черен пипер
  • 1 стрък зелен лук
  • 4 яйца, по избор

Начин на приготвяне:

Запържете накълцания на ситно чесън в олиото за няколко минути, до златисто.

Внимателно извадете чесъна и оставете мазнината, която е поела аромата му. Сложете чесъна върху кухненска хартия, за да се изцеди от излишната мазнина.

Добавете сварения ориз в тигана и разбъркайте добре, така че всички зрънца да се покрият с мазнина. Оставете ориза да се готви около 5 минути. Разбъркайте и ако прецените, оставете го да се запържи още. Колко време ще го пържите, зависи от вашите предпочитания.

След като оризът стане златист и хрупкав, върнете чесъна в тигана.

Овкусете със сол и черен пипер и добавете нарязания на ситно лук.

По желание можете да сервирате ориза с изпържените яйца.

  • Обичате ли ориз?

    Ориз
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Този тест не е за всеки. Проверете знанията си по география

Захари Карабашлиев

Как се ражда идеята за „Опашката“ на Захари Карабашлиев?