in

Фибри или пробиотици – кое да изберем

пробиотици

Пробиотиците са голям бизнес. Те са третата най-често използвана хранителна добавка след витамините и минералите, особено от хората, които се тревожат за имунната си система. Някои от тях са наистина добри за храносмилането и имунната система.

Но едно проучване, публикувано в списание Science, за хранителните навици и употребата на пробиотици сред онкологично болни пациенти, установява, че за имунитета е по-добре да употребяваме храни с високо съдържание на фибри, отколкото пробиотици.

Проучвания

Проучването е проведено сред 293 души, които се лекували срещу рак на кожата. Те не показали съществено подсилване на имунитета при приема на пробиотици, за разлика от тези, които били подложени на диета, богата на фибри. Съпътстващо проучване на гризачи установило, че високофиброзна диета помага на лабораторните мишки да ограничат раковите клетки, докато за пробиотиците била отчетена връзка с растежа на туморите.

„Това и други проучвания показват, че използването на пробиотични добавки може би трябва да бъде по-внимателно прилагано“, казва една от авторките на изследването Кари Даниел-Макдъгъл от университета в Тексас, цитирана от онлайн изданието Inverse.

Изследователите помолили 293 души с меланома да отговорят на въпроси, свързани с техния начин на живот, включително – хранителните навици и използването на пробиотици. 87% от пациентите прилагали имунна терапия, която блокирала раковите клетки. 31% от тях използвали пробиотик през последния месец, а 29% получавали достатъчно количество фибри – около 20 г. на ден.

Изследователите не забелязали значителна разлика в степента на преживяемост за пациентите, които приемали пробиотик, но участниците, които приемали фибри имали по-висок шанс за преживяемост. Приемът на диетични фибри съдържал плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни. Най-добри били резултатите на хора, които приемали достатъчно фибри и никакви пробиотици.

Експерименти

За да валидират резултатите си, учените решили да направят експеримент с мишки. Опитните животни били разделени на две групи. Едната консумирала пробиотици, другата – плацебо. Мишките във втората група били разделени на група, която приема много фибри и група, която не приема почти никакви.

„Мишките, които бяха подложени на диета, богата на фибри, демонстрираха забавен растеж на тумора, в сравнение с тези, които приемаха малко фибри“, казват изследователите. Тези, които получавали пробиотици имали по-лоши резултати в сравнение с мишките, които не получавали нищо. Те имали много по-големи тумори в сравнение с контролната група мишки.

Това изследване е важно, защото в последните години учените се надпреварват да изучават микробиома – чревните бактерии, и да подчертават колко важни са добрите бактерии за нашето тяло. „Има общо разбиране, че пробиотиците не са опасни. Но знаем от други области, че някои добавки във високи дози могат да имат неочаквани ефекти и последствия“, казва Даниел-Макдъгъл.

За разлика от тях, храните с високо съдържание на фибри все още не получават достатъчно внимание. Само 5% от американците например приемат препоръчаната от Националната академия по медицина дневна доза от 20 г. на ден. Това се равнява на 3 банана или няколко чаши горски плодове.

Сега учените се опитват да разберат дали промяната на диетата при пациенти с меланома, които получават имунотерапия, ще подобри имунния отговор.

Loading

  • Прибягвате ли често до пробиотици?

    • Да, винаги след боледуване
    • Не, възстановявам се с храна

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

мирът

Мирът, без който не можем!

еманципацията

Еманципацията – нищо повече от война на половете