in

ЕхаЕха ЛюбовЛюбов СладкоСладко ОМГОМГ ПлачиПлачи СмяхСмях

Уилям Джеймс Сидис – най-умният човек, живял на планетата

Уилям Сидис е роден в Бостън през 1898 г. В началото на 20-ти век влиза в заглавията на пресата като дете-чудо заради невероятния си интелект. Коефициентът му на интелигентност е оценен с около 100 точки по-всиоко от този на Алберт Айнщайн.

Родителите на Сидис също са били умни хора. Баща му е бил известен психолог, а майка му лекар. Биографът Ейми Уолъс ги описва като настойчиви и агресивни. „Те вярваха, че могат да направят гений. Майка му харчи всички семейни спестявания за книги, карти и други инструменти за обучение, които да насърчат преждевременно развития ѝ син“, споделя той.

Започва да чете на 2 години

Той започва да чете още преди да навърши 2 години, а на 6 години вече говори 8 езика – английски, френски, латински, немски, руски, иврит, турски и арменски. На 11 години Уилям постъпва в Харвардския университет като един от най-младите студенти в историята на учебното заведение. По-късно той решава да бъде по-встрани от медийното внимание.

Като момче изобретява собствен език

Нещо, което беше много необичайно за Уилям, в сравнение с други развити деца, са множеството му способности. Като младо момче той изобретява собствен език, пише френска поезия, роман и конституция за утопия, разказва Уолъс.

Записва се да учи в Харвард на 11 години

Сидис е приет в Харвард на 9 години, но сам решава да изчака и да започне обучението си когато стане на 11. Пет години по-късно завършва с отличие, но дните му в университета не са пълни с щастливи спомени. „Той беше обект на подигравки в Харвард. Призна, че никога не е целувал момиче и бе дразнен и преследван постоянно. Всичко, което искаше, е да бъде далеч от академичните среди и да бъде обикновен работещ мъж“, обяснява биографът.

Писател в сянка

След кратък престой като професор по математика след дипломирането си, Сидис се скрива от публичното пространство, премествайки се от град на град, сменяйки работа след работа и често използвайки псевдоним. Той пише няколко книги, включително История на Съединените щати от 1200 страници и книга за билетите на трамвай, които обичал да колекционира. Книгите му никога не са били широко разпространявани и той е използвал поне 8 псевдонима. „Вероятно никога няма да разберем колко книги е публикувал Уилям под фалшиви имена““, отбелязва Уолъс.

Наскоро, копие на книгата „The Animate and the Inanimate, написана от Уилям Сидис през 1925 г., бе продадено в Лондон на анонимен колекционер за сумата от 5000 паунда, или почти 8000 долара.

Сидис умира на 46-годишна възраст от мозъчен кръвоизлив. Според Уолъс, въпреки нещастното си детство и медийния натиск, който изтърпява детето-чудо, той е имал по-щастлив живот като възрастен. „Хората, които го познаваха, го обожаваха. Аз мисля, че от травмирано младо момче, той се превърна в щастлив човек“, казва още биографът Ейми Уолъс.

  • Беше ли ви интересна историята на Уилям Сидис?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

3 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

10 идеи за маникюр в кралско синьо

10 любопитни факта за „Двама мъже и половина“