in

ЕхаЕха ЛюбовЛюбов СладкоСладко ОМГОМГ ПлачиПлачи СмяхСмях

Уилям Джеймс Сидис – най-умният човек, живял на планетата

Уилям Сидис е роден в Бостън през 1898 г. В началото на 20-ти век влиза в заглавията на пресата като дете-чудо заради невероятния си интелект. Коефициентът му на интелигентност е оценен с около 100 точки по-всиоко от този на Алберт Айнщайн.

Родителите на Сидис също са били умни хора. Баща му е бил известен психолог, а майка му лекар. Биографът Ейми Уолъс ги описва като настойчиви и агресивни. „Те вярваха, че могат да направят гений. Майка му харчи всички семейни спестявания за книги, карти и други инструменти за обучение, които да насърчат преждевременно развития ѝ син“, споделя той.

Започва да чете на 2 години

Той започва да чете още преди да навърши 2 години, а на 6 години вече говори 8 езика – английски, френски, латински, немски, руски, иврит, турски и арменски. На 11 години Уилям постъпва в Харвардския университет като един от най-младите студенти в историята на учебното заведение. По-късно той решава да бъде по-встрани от медийното внимание.

Като момче изобретява собствен език

Нещо, което беше много необичайно за Уилям, в сравнение с други развити деца, са множеството му способности. Като младо момче той изобретява собствен език, пише френска поезия, роман и конституция за утопия, разказва Уолъс.

Записва се да учи в Харвард на 11 години

Сидис е приет в Харвард на 9 години, но сам решава да изчака и да започне обучението си когато стане на 11. Пет години по-късно завършва с отличие, но дните му в университета не са пълни с щастливи спомени. „Той беше обект на подигравки в Харвард. Призна, че никога не е целувал момиче и бе дразнен и преследван постоянно. Всичко, което искаше, е да бъде далеч от академичните среди и да бъде обикновен работещ мъж“, обяснява биографът.

Писател в сянка

След кратък престой като професор по математика след дипломирането си, Сидис се скрива от публичното пространство, премествайки се от град на град, сменяйки работа след работа и често използвайки псевдоним. Той пише няколко книги, включително История на Съединените щати от 1200 страници и книга за билетите на трамвай, които обичал да колекционира. Книгите му никога не са били широко разпространявани и той е използвал поне 8 псевдонима. „Вероятно никога няма да разберем колко книги е публикувал Уилям под фалшиви имена““, отбелязва Уолъс.

Наскоро, копие на книгата „The Animate and the Inanimate, написана от Уилям Сидис през 1925 г., бе продадено в Лондон на анонимен колекционер за сумата от 5000 паунда, или почти 8000 долара.

Сидис умира на 46-годишна възраст от мозъчен кръвоизлив. Според Уолъс, въпреки нещастното си детство и медийния натиск, който изтърпява детето-чудо, той е имал по-щастлив живот като възрастен. „Хората, които го познаваха, го обожаваха. Аз мисля, че от травмирано младо момче, той се превърна в щастлив човек“, казва още биографът Ейми Уолъс.

Loading

  • Беше ли ви интересна историята на Уилям Сидис?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

3 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

10 идеи за маникюр в кралско синьо

10 любопитни факта за „Двама мъже и половина“