in

Тъмната страна на Луната

Тъмната страна на Луната
Снимка: Screenshot/YouTube

Никога, ама никога не гледайте филм на Роланд Емерих на 4D. Освен ако не желаете да участвате в най-побеснялото родео! Толкова мощни катаклизми се случват на екрана, че и седалката ви започва да подскача като за последно, и чак се чудите себе си ли да спасявате в този разюздан екшън или направо целия свят, както Емерих обича.

Не за първи път този режисьор на апокалипсиса и зрелищната разруха поставя планетата и живота ни – такъв, какъвто го познаваме – на изпитание. Е, някак оцеляхме след „Денят на независимостта“ и „Годзила“, осъмнахме и „След утрешният ден“, но сега опасността е двойна: има проблеми и на Земята, и на… Луната.

Тъмната страна на Луната
Снимка: Screenshot/YouTube

Мегапродукцията Moonfall, чиято официална премиера у нас е утре, има всички податки да се превърне в един от най-гледаните катастрофични блокбастъри на родения в Щутгарт холивудски режисьор. Сценарият (дело на Емерих, наравно с Харалд Клосер и Спенсър Коен) е достатъчно заплашителен и разтърсващ, съвсем буквално: мистериозна сила вади Луната от орбита и я запраща все по-близо и по-близо до Земята, докато изтръпналото човечество чака финалния сблъсък и гибелта си… Ще се стовари ли наистина това небесно тяло, вдъхновило през вековете толкова влюбени двойки и гениални творци, върху главите ни?

Тъмната страна на Луната
Снимка: Screenshot/YouTube

Разбира се, появяват се и редовните, „неочаквани“ спасители – в случая те са фрустрирана служителка на НАСА, бивш компрометиран астронавт и един любител на конспиративни теории, който всъщност е разгадал в най-голяма степен какво се случва там, горе. Да, тук доказано успешната формула „аутсайдерите се превръщат в новите герои“, отново е експлоатирана добре и сякаш това клише никога не ни омръзва (дали защото не откриваме по нещо и от себе си в типичните неразбрани филмови „неудачници“?). Необичайният екип се впуска в космически екшън със зашеметяващи визуални и звукови ефекти, и в крайна сметка – да, Земята и Луната са спасени!

Кастът на филма е също причина Роланд Емерих да вдига доволно наздравици в задния си двор – именно там се проведе партито след американската премиера, заради усложнената от Омикрон обстановка. В ролята на Джо Фаулър, ръководителката от НАСА, влиза неувяхващата Хали Бери, целият чар на Патрик Уилсън е впрегнат за образа на астронавта Брайън Харпър, а познатият ни от „Игра на тронове“ Джон Брадли е леко чалнатият любител на конспирации и мегаструктури. В Moonfall второстепенна, но запомняща се роля прави и Майкъл Пеня, а лично за мен голяма „почерпка“ бяха няколкото минути, в които на екрана се появи легендата Доналд Съдърланд – с цялата му тежка харизма на един от великите актьори на нашето време.

Тъмната страна на Луната
Снимка: Screenshot/YouTube

Със сигурност в Moonfall ще откриете безброй клишета, които се вписват в холивудския модел за такова кино. И честичко даже ще се питате: „Това не съм ли го гледал/а вече някъде?“ Но няма как да отречем, че филмът е направен сръчно и осигурява зрелищна забава, а развлечението е жизненоважно в тези тревожни дни.

„Не може всеки ден фазан с орехи,“ казал е някога Наполеон, а това важи за абсолютно всичко: не може да гледаме само бутиково, претенциозно кино, човек има нужда и от типичните блокбастъри. И няма нищо лошо понякога просто да спасяваме света и да намираме повод в края на филма да изкрещим дружно „Венсеремос!“

КАКВО МИСЛИШ?

4 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Модни тенденции пролет 2022

5 модни тенденции за пролет 2022

шакшука

Рецепта за Червена Шакшука от Божана Кацарова