in

„Тук има лъвове“ – за промяната, която движи света

Тук има лъвове

Романът на Катерина Поладян „Тук има лъвове“ разполага героите си между реалността и фикцията. Обгръща ги с щастливи и трагични развръзки, каквито се редуват в живота. За да ги накара да преоткрият себе си. За да видят, че онова, което се случва понякога на хората, води до промяна, която е за добро. Именно промяната на всеки е тази, която движи света.

Фабулата отвежда реставратор на книги в Армения. Там тя открива в Ереван стара семейна Библия и потегля на пътешествие из непознатите епизоди от историята на Армения, по белите петна в собствената си биография. Книгага e поетично и вълнуващо пътешествие в миналото, умело преплетено със завладяваща любовна история. Изникват редица въпроси, на които всеки от нас търси отговор. Кара ни да преосмислим собствената си концепция за родина и, подобно на главната героиня, в крайна сметка да осъзнаем, че много неща подлежат на промяна. Защото ние, хората, следваме живота, а не животът нас.

Авторката за пръв път се обръща към историческа тема и към собствения си произход. Книгите ѝ винаги са различни, но действието във всяка от тях се развива около някакво пътуване: през Европа, между Мюнхен, Залцбург, Южен Тирол, до Армения и Сибир, към зимната Русия. Широкият свят, голямата история, гоненията и геноцидът на арменците в Османската империя са уловени и описани в майсторска картина, в която става въпрос и за идентичност, за търсене на себе си и не на последно място – за начина, по който се правят книгите.

За автора:

Катерина Поладян е родена в Москва, но още като дете заживява в Германия. Пише пиеси и есета. „Тук има лъвове“ е третият ѝ роман, а заедно с Хенинг Фрич е и автор на литературния пътепис „Отвъд Сибир“. Номинирана е за наградата „Алфред Дьоблин“, както и за Европейската награда за литература, а през 2015 г. е сред участниците в Дните на немскоезичната литература в Клагенфурт. За романа си „Тук има лъвове“ Катерина Поладян получава и наградата на град Дортмунд на името на Нели Закс за 2021 г., която се връчва на всеки две години на лица с „изключителни творчески постижения в областта на литературния и духовния живот“.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Папа ал Помодоро

Италианска супа Папа ал Помодоро

Равенство полове

В кои сфери равенството между половете все още липсва?