in

„Тук има лъвове“ – за промяната, която движи света

Тук има лъвове

Романът на Катерина Поладян „Тук има лъвове“ разполага героите си между реалността и фикцията. Обгръща ги с щастливи и трагични развръзки, каквито се редуват в живота. За да ги накара да преоткрият себе си. За да видят, че онова, което се случва понякога на хората, води до промяна, която е за добро. Именно промяната на всеки е тази, която движи света.

Фабулата отвежда реставратор на книги в Армения. Там тя открива в Ереван стара семейна Библия и потегля на пътешествие из непознатите епизоди от историята на Армения, по белите петна в собствената си биография. Книгага e поетично и вълнуващо пътешествие в миналото, умело преплетено със завладяваща любовна история. Изникват редица въпроси, на които всеки от нас търси отговор. Кара ни да преосмислим собствената си концепция за родина и, подобно на главната героиня, в крайна сметка да осъзнаем, че много неща подлежат на промяна. Защото ние, хората, следваме живота, а не животът нас.

Авторката за пръв път се обръща към историческа тема и към собствения си произход. Книгите ѝ винаги са различни, но действието във всяка от тях се развива около някакво пътуване: през Европа, между Мюнхен, Залцбург, Южен Тирол, до Армения и Сибир, към зимната Русия. Широкият свят, голямата история, гоненията и геноцидът на арменците в Османската империя са уловени и описани в майсторска картина, в която става въпрос и за идентичност, за търсене на себе си и не на последно място – за начина, по който се правят книгите.

За автора:

Катерина Поладян е родена в Москва, но още като дете заживява в Германия. Пише пиеси и есета. „Тук има лъвове“ е третият ѝ роман, а заедно с Хенинг Фрич е и автор на литературния пътепис „Отвъд Сибир“. Номинирана е за наградата „Алфред Дьоблин“, както и за Европейската награда за литература, а през 2015 г. е сред участниците в Дните на немскоезичната литература в Клагенфурт. За романа си „Тук има лъвове“ Катерина Поладян получава и наградата на град Дортмунд на името на Нели Закс за 2021 г., която се връчва на всеки две години на лица с „изключителни творчески постижения в областта на литературния и духовния живот“.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Папа ал Помодоро

Италианска супа Папа ал Помодоро

Равенство полове

В кои сфери равенството между половете все още липсва?