in

ЕхаЕха СладкоСладко ЛюбовЛюбов СмяхСмях ОМГОМГ

Туарегите – сините хора на пустинята

Туареги

Светът е пълен с култура. За съжаление не можем да обходим всички места, които са различни от нас, за да обогатим въображението и интелекта си.

Туарегите са единственият народ в света, чиито мъже, дори и в домашен кръг, са задължени да покриват лицата си. Те живеят в Мали, Нигер, Буркина Фасо, Мароко, Алжир и Либия. Туарегите дължат своята културна самобитност на особеното положение на жените. Постоянно носят дрехи, боядисани в индиго, и боята придава на кожата им синкав оттенък. Затова в Африка ги наричат ​​“сини хора“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by holy.Rx1 (@holy.rx1)

Според изследванията, туарегите се считат за потомци на берберите зенаг (елопорозната раса), които се смесват с африканското и арабското население на Северна Африка. Езикът им, тамашек, принадлежи към берберските езици, въпреки че външно туарегите са много различни от берберите в Атласките планини. В същото време туарегите имат специална „женска“ буква Тифинаг (на езика тамашек), произлизаща от древната либийска писменост. Мъжете използват арабската азбука.

В сексуално отношение жените туарег са най-свободните жени в света. Понякога се стига до установяване на самоличността на бащата на детето, когато се ражда. Обикновено се получава така: цялото село се събира на съвет и се опитва да намери подобни черти на детето и предполагаемите бащи. Когато се намерят доказателства, детето се записва без съгласието на бащата. В културата на туарегите предбрачният опит се счита за предимство както за мъжете, така и за жените. Уважението и свободата, дадени на жена туарег, се тълкуват погрешно от други племена, в които жените имат много по-малко свобода. Самото общество на туарегите категорично осъжда проституцията.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @nadakloss

В културата им матриархалният начин на живот е силен. Мъжете заемат местата на вождове и съветници, но позицията на вожд на племето се наследява по женска линия. Наследяването става от майчина страна и мъж, който се ожени за жена от друго племе, отива в племето на съпругата. Мъжът може да се издигне нагоре по племенната социална стълбица, като се ожени за жена с по-висок ранг, но самите жени рядко се женят за мъже, които са по-ниски по ранг. Жените участват в силови състезания. Мъжете туареги се считат за едни от най-свирепите воини на пустинята и едни от най-добрите пустинни търговци. Положението на жените в племето туареги е уникално.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ALLEQUAL (@allequal2018)

Наричат ​​себе си „имошагами“, което означава „свободни хора“. За тях единственият собственик е пустинята. Гордото племе не се подчини на нито един нашественик. Дори колонизаторите от Европа, които покориха почти цяла Африка, не можаха да умиротворят малкия номадски народ.

Loading

  • Допада ли ви идеята за матриархален начин на живот?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

4 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

нокти

Какво трябва да знаем за акрилните нокти

руса коса

Здрава и красива руса коса – мисия възможна