in

ЕхаЕха СладкоСладко СмяхСмях ОМГОМГ

Туарегите – сините хора на пустинята

Туареги

Светът е пълен с култура. За съжаление не можем да обходим всички места, които са различни от нас, за да обогатим въображението и интелекта си.

Туарегите са единственият народ в света, чиито мъже, дори и в домашен кръг, са задължени да покриват лицата си. Те живеят в Мали, Нигер, Буркина Фасо, Мароко, Алжир и Либия. Туарегите дължат своята културна самобитност на особеното положение на жените. Постоянно носят дрехи, боядисани в индиго, и боята придава на кожата им синкав оттенък. Затова в Африка ги наричат ​​“сини хора“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by holy.Rx1 (@holy.rx1)

Според изследванията, туарегите се считат за потомци на берберите зенаг (елопорозната раса), които се смесват с африканското и арабското население на Северна Африка. Езикът им, тамашек, принадлежи към берберските езици, въпреки че външно туарегите са много различни от берберите в Атласките планини. В същото време туарегите имат специална „женска“ буква Тифинаг (на езика тамашек), произлизаща от древната либийска писменост. Мъжете използват арабската азбука.

В сексуално отношение жените туарег са най-свободните жени в света. Понякога се стига до установяване на самоличността на бащата на детето, когато се ражда. Обикновено се получава така: цялото село се събира на съвет и се опитва да намери подобни черти на детето и предполагаемите бащи. Когато се намерят доказателства, детето се записва без съгласието на бащата. В културата на туарегите предбрачният опит се счита за предимство както за мъжете, така и за жените. Уважението и свободата, дадени на жена туарег, се тълкуват погрешно от други племена, в които жените имат много по-малко свобода. Самото общество на туарегите категорично осъжда проституцията.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @nadakloss

В културата им матриархалният начин на живот е силен. Мъжете заемат местата на вождове и съветници, но позицията на вожд на племето се наследява по женска линия. Наследяването става от майчина страна и мъж, който се ожени за жена от друго племе, отива в племето на съпругата. Мъжът може да се издигне нагоре по племенната социална стълбица, като се ожени за жена с по-висок ранг, но самите жени рядко се женят за мъже, които са по-ниски по ранг. Жените участват в силови състезания. Мъжете туареги се считат за едни от най-свирепите воини на пустинята и едни от най-добрите пустинни търговци. Положението на жените в племето туареги е уникално.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ALLEQUAL (@allequal2018)

Наричат ​​себе си „имошагами“, което означава „свободни хора“. За тях единственият собственик е пустинята. Гордото племе не се подчини на нито един нашественик. Дори колонизаторите от Европа, които покориха почти цяла Африка, не можаха да умиротворят малкия номадски народ.

  • Допада ли ви идеята за матриархален начин на живот?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

4 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

нокти

Какво трябва да знаем за акрилните нокти

руса коса

Здрава и красива руса коса – мисия възможна