in

Традиционна японска супа Мисо с тофу

Мисо супата е традиционна японска супа, приготвена предимно от мисо паста, даши (бульон) и допълнителни съставки като зеленчуци, водорасли и тофу.

Смята се, че над ¾ от хората в Япония консумират мисо супа поне веднъж на ден. Тази супа се превръща в „ежедневна храна“ за самураите през периода на Камакура (1185–1333) и по време на японските граждански войни.

Мисото се използва от векове в азиатските култури като пробиотик за укрепване на имунната система, понижаване на лошия холестерол и осигуряване на полезни витамини.

Необходими продукти:

  • ¼ чаша кацуобуши (подправка, направена от сушени люспи на паламуд)
  • 100 грама гъби шийтаке
  • 4 чаши вода
  • 1 лист комбу (ядливо водорасло)
  • 3 с. л. бяло или червено мисо
  • 225 грама тофу
  • ¼ чаша зелен лук

Начин на приготвяне: 

Сложете кацуобуши в тензух и завържете здраво.

Сложете водата и водораслото в тенджера и оставете да кипне. Добавете тензуха с подправката във врящата вода и оставете да престои 5 минути.

След това извадете тензуха и водораслото.

Отделете 2-3 супени лъжици от този бульон и в него разтворете мисо пастата.

Добавете тофуто и гъбите към бульона и оставете да се готви около 5 минути.

Добавете разтвореното мисо и зеления лук.

  • Харесвате ли японската кухня?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

10 от най-запомнящите се тоалети на Кари Брадшоу

„Жена на вятъра“ – книга за мъжете и Господ