in

ЛюбовЛюбов

Петровден е! Какви са традициите и обичаите?

петровден
Снимка: Уикипедия

Православната църква почита паметта на братята Петър и Павел на 29 юни. Празникът се свързва с жътвата, първите плодове, младите животни и Петровските събори. В църквата се носят ябълки петровки, за да се осветят и след това се раздават за здраве. На този ден приключват и Петровите пости, които започват две седмици по-рано, и на трапезата присъстват ястия с пилешко месо.

Според народните вярвания братята Петър и Павел, служили приживе като Христови апостоли, били близнаци. Петър пазел портите на рая, преценявайки дали да пусне душата на човек в него, или да го изпрати в ада. За целта той измервал с везна добрите срещу лошите дела и дори според преданието изпратил собствената си майка в ада.

Свети Петър е олицетворение на доброто в православния календар и затова денят се приема за по-голям празник от Павловден. Свети Павел не разрешавал никаква земеделска работа и бил готов да накаже всеки, който наруши забраната му. Той олицетворявал стихийното зло.

Традицията повелява да се приготви курбан във всеки дом и традиционният за празника „бял мъж“ или „кутмач“, ястие, приготвено от бито прясно сирене, изпържено с брашно. На трапезата присъства още празнична погача, баница с масло и сирене и тиквеник.

В миналото на този ден се извършвали интересни обредни обичаи. Девойките и жените излизали на поляните и се люлеели на люлки, играели хора и пеели песни. Вечерта само възрастните сядали на трапезата да вечерят, а младите посрещали изгрева на слънцето.

Днес имен ден празнуват: Петър, Петя, Полина, Павлина, Павел, Камен и всички производни на тях имена.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Илон Мъск

5 впечатляващи постижения на Илон Мъск

Уил Смит

Какво се случва с Уил Смит