in

ЛюбовЛюбов

Петровден е! Какви са традициите и обичаите?

петровден
Снимка: Уикипедия

Православната църква почита паметта на братята Петър и Павел на 29 юни. Празникът се свързва с жътвата, първите плодове, младите животни и Петровските събори. В църквата се носят ябълки петровки, за да се осветят и след това се раздават за здраве. На този ден приключват и Петровите пости, които започват две седмици по-рано, и на трапезата присъстват ястия с пилешко месо.

Според народните вярвания братята Петър и Павел, служили приживе като Христови апостоли, били близнаци. Петър пазел портите на рая, преценявайки дали да пусне душата на човек в него, или да го изпрати в ада. За целта той измервал с везна добрите срещу лошите дела и дори според преданието изпратил собствената си майка в ада.

Свети Петър е олицетворение на доброто в православния календар и затова денят се приема за по-голям празник от Павловден. Свети Павел не разрешавал никаква земеделска работа и бил готов да накаже всеки, който наруши забраната му. Той олицетворявал стихийното зло.

Традицията повелява да се приготви курбан във всеки дом и традиционният за празника „бял мъж“ или „кутмач“, ястие, приготвено от бито прясно сирене, изпържено с брашно. На трапезата присъства още празнична погача, баница с масло и сирене и тиквеник.

В миналото на този ден се извършвали интересни обредни обичаи. Девойките и жените излизали на поляните и се люлеели на люлки, играели хора и пеели песни. Вечерта само възрастните сядали на трапезата да вечерят, а младите посрещали изгрева на слънцето.

Днес имен ден празнуват: Петър, Петя, Полина, Павлина, Павел, Камен и всички производни на тях имена.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Илон Мъск

5 впечатляващи постижения на Илон Мъск

Уил Смит

Какво се случва с Уил Смит