in

Топ 20 на храните за здрава коса и нокти

Може да се изненадате, но красивата коса и здравите нокти не зависят само от вашия фризьор или маникюрист. Отч една страна те са въпрос на добри гени, но от друга зависят и от вас. Храните, които консумирате, се отразяват на вашата коса и нокти по същия начин, по който скъпите козметични и спа процедури се отразяват на тялото ви.

И косата и ноктите са изградени от фиброзен протеин, наречен кератин. Когато той се приема в достатъчно количество и с подходящата храна, и косата, и ноктите растат по-здрави и силни. Полезните вещества в определени храни засилват блясъка и енергията в косата и заздравяват ноктите, докато липсата на някои витамини може да се окаже пагубна за начина, по който изглеждат.

Ето топ 20 на храните, които трябва да прибавите към обичайните козметични грижи, за да се радвате на здрава коса и нокти.

1. Мандарини

Тези плодове са богати на витамин С, който се грижи за растежа на косата. Тъй като този витамин не се произвежда естествено в тялото, задължително е да приемате храни, които го съдържат. Един допълнителен бонус е, че витамин С помага на вашето тяло да абсорбира много по-лесно желязото, което приемате с храни като спанак. В мандарините се съдържа сериозно количество витамин В 12. Освен че подпомага растежа на косата и редуцира загубата ѝ този витамин забавя и процеса на посивяване.

2. Гъби

Гъбите са отличен източник на витамин Д, който прави косата ви силна и блестяща. Според проучване на японски учени от университета в Токио, публикувано през 2012 година в журнала Stem Cells Transnational Medicine, този витамин помага за създаването на нови космени фоликули. Това са онези малки пори, в които расте косъмът. Раждането на нови фоликули подобрява гъстотата на косата и намалява количеството косми, което губите с възрастта.

3. Мазна риба

Друг начин да приемете витамин Д, е да се храните с мазна риба като сьомга, скумрия или риба тон, които са препълнени с омега-3 мастни киселини. Според едно проучване, публикувано в Журнала по стероидна биохимия и молекулярна биология, витамин Д помага и за „събуждането“ на спящите космени фуликули.

4. Масло от пшеничени зародиши

Една чаена лъжичка масло от пшенини кълнове съдържа 20,2 мг витамин Е, което е 101% от препоръчителната дневна доза. Този витамин е известен с качествата си да подобрява и ноктите, и косата. Причината е, че той съдържа мощен антиоксидант, наречен токотриенол. Според проучване, публикувано в Tropical Life Sciences Research през 2010 година, този антиоксидант помага на хора, които страдат от алопеция – падане на косата.

5. Спанак

Спанакът е пълен със здравословни вещества като желязо и витамин Е. Според лекари в болницата в Кливланд косата отслабва с възрастта, затова е нужно да я подсилваме с тези хранителни вещества.

6. Стриди

Ако косата ви е тънка или пада, това е може би защото не приемате достатъчно цинк. В проучване, публикувано в Журнала по дерматологична терапия през 2012 година се съобщава за интересен експеримент – лекарите предписали добавки с цинк на пациенти с алопеция, и открили, че загубата на коса изчезнала или се намалила за кратък период от време. Само 6 стриди ще ви дадат 30 мг цинк, което е два пъти повече от препоръчителната дневна доза.

7. Орехи

Според проучване на американски учени, публикувано в журнала Dermatology Practical & Conceptual през 2017 г., дефицитът на полиненаситени мастни киселини като линол и алфа линол може да причини загуба на коса, включително и на окосмени части като веждите. Затова учените препоръчват орехите като част от всекидневния хранителен режим.

8. Бразилски орех

Хранително вещество, което е изключително важно за косата, е селенът. Той я предпазва от оксидантен стрес и подпомага създаването на нови фуликули. Според проучване, публикувано в Журнала по ендокринология, плъхове, които приемали храна с дефицит на селен, имали проблем с окосмяването. Ядененето на бразилски орех може да реши този проблем. Само 7 такива ореха на ден доставят 100% от нужната дневна доза селен.

9. Сладки картофи

Според проучване, публикувано през 2015 година в Журнала по експериментална биология и медицина, стволовите клетки в космените фуликули се активират от витамин А. Ретиноловата киселина, която се съдържа във витамин А, може да подпомoгне спирането на косопада. Според американския Национален институт по здравето, сладките картофи са пълни с този витамин. Един батат съдържа 561% от препоръчителната дневна доза.

10. Черен боб

Черният боб съдържа лисин – аминокиселина, която играе важна роля в поддържането на нивата на желязо и цинк. Изследване, публикувано през 2002 г. в Журнала по клинична и експериментална дерматология, показва, че добавката на лисин към приема на желязо, помага на жени с хронично изтъняване и загуба на коса, за които добавката на желязо не е достатъчна. Половин купичка бобови растения съдържат не само протеин, но и 523 мг лисин.

11. Сини боровинки

Оксидантният стрес е ключов фактор за загубата на коса. Приемът на храни като боровинките, които съдържат витамин В и проантоцианидин, могат да решат този проблем, показва проучване, публикувано в The Journal of Investigative Dermatology през 1999 г.

12. Яйца

Яйцата съдържат биотин, който според някои проучвания, подсилва ноктите. Според едно изследване, публикувано в Журнала на мериканската Академия по дерматология през 1990 г., здравината на ноктите се е повишила с 25% при хора, които приемат биотин, в сравнение с контролната група, която приемала плацебо.

13. Бадеми

Бадемите са друг източник на биотин. Една шепа бадеми доставят на тялото 47% от нужната дневна доза биотин. Като допълнение тези вкусни ядки съдържат още протеини и витамин Е, които също са полезни за косата.

14. Ягоди

Според диетоложката Таня Зукърброт консумацията на поне 8 ягоди на ден ще достави на тялото ви повече витамин С, отколкото един портокал. Тъй като витамин С е важен за производството на колаген, тази любима храна, ще прави и ноктите ви по-нечупливи.

15. Пилешко месо

Ноктите са изградени от кератинови протеини. Затова приемът на храна, богата на вещества, които ги съдържат, е от изключителна важност за здравината им. Пилешкото и пуешкото месо са такива храни, затова трябва да ги консумирате поне веднъж седмично.

16. Масло от ленено семе

Мастните киселини са важни за структурата и функционирането на всяка част от тялото. Но една от най-съществените им роли е, че овлажняват основата на ноктите. Това помага за заздравяването на тънки, чупливи нокти. Достатъчно е да добавите 1 чаена лъжичка ленено семе или масло, извлечено от него, към храната, която приемате, и ще подпомогнете набавянето на мастни киселини.

17. Леща

Тази вкусна храна съдържа 9 важни витамина и минерала, сред които витамини от групата В и биотин. Според едно проучване, публикувано в германския Журнал по дерматологя, 91% от хората, които са приемали по 2,5 мг биотин на ден, показали по-здрави нокти след около 5,5 месеца.

18. Диня

Както всички безспорно знаем, пиенето на много вода е важно за поддържането на хидратацията на цялото тяло, включително на ноктите и косата. Плод като динята може да добави още един „нюанс“ към дневния воден прием. Порция от сладкия летен плод съдържа 92% вода. Същата роля могат да играят и краставиците.

19. Пълнозърнести продукти

Според изследване на бразилски учени, публикувано през 2016 година, меките и чупливи нокти могат да са признак на систематична липса на силиций. Този минерал не само е важна част от състава на ноктите, но и помага на тялото да усвои по-добре калция, който приемаме.

20. Червени чушки

Червените чушки съдържат 190% от препоръчителната дневна доза на витамин С, а този витамин съдейства за производството на колаген. Като бонус червените чушки са богати на антиокдсиданти, които предпазват от образуване на свободни радикали, разрушаващи клетките на ноктите.

Loading

  • Често ли присъстват в менюто ви тези храни?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Какво се случи с мъжете в „И просто така“?

8 неща, които трябва да знаете преди да си сложите филър