in

„Топ Гън: Маверик“- дългоочакваното завръщане на Том Круз

Топ Гън:Маверик
Снимка: Instagram/ topgunmovie

Цели 36 години след като филмът на Тони Скот за американските военноморски авиатори стана истински хит, Том Круз се завръща, правейки това, което прави най-добре- спира дъха на зрителите със сложните си каскади. Въпреки че е на близо 60 години, Круз е в топ форма и изглежда зашеметяващо, както винаги.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Top Gun (@topgunmovie)

Изглежда така, сякаш нищо не се е променило в света на Топ Гън. Особено Том Круз. Той се връща в пилотската кабина, а нуждата му от скорост не е изчезнала.

Минало е толкова много време от смъртта на неговия приятел Гус, че в новия „Топ Гън“ виждаме сина на Гус- Брадли „Рустър“ Брадшоу, изигран от Майлс Телър. Двамата трябва да изгладят някои стари недоразумения, по отношение на обещанията, които Маверик е дал на родителите на Брадли.

Маверик е много уважаван от летците, заради номерата, които прави във въздуха. Вече е на такава възраст, че си представя бъдещето си на пенсионер и евентуално преподавател, когато животът му дава невероятен шанс – да усети сладостта на златните си години, като се върне в Топ Гън.

Офицер Честър Кейн съобщава на Маверик, че трябва да се върне в Топ Гън и да се включи в мисия за унищожаване на ядрени запаси. Когато Маверик отива в базата, разбира, че всъщност е извикан да обучи 12 от най-добрите млади пилоти. Оказва се, че именно те ще трябва да унищожат ядрените запаси на врага, а задачата на Маверик е да ги направи изключително добри във въздуха. Брадли Брадшоу е един от 12-те млади пилоти, които Маверик трябва да обучи.

Прилики с първия филм

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Top Gun (@topgunmovie)

Филмът „Топ Гън: Маверик“ изключително много наподобява първия филм. Още първите кадри моментално ще ви върнат 30 години назад. В началото на филма се описва подробно кой е Маверик, макар че зрителите вече го познават от филма на Тони Скот.

Обяснението на концепцията на училището на военноморските сили на САЩ е формулирана по същия начин, като в първия филм.

Режисьорът Джоузеф Косински и операторът Клаудио Миранда вярно пресъздават кинематографичния стил на покойния Тони Скот. Препратките към първия филм са много- от оживената пилотска кабина, до силуетите, подредени в хангара.

Новата версия на „Топ Гън“ започва, като пуска зрителите в контролирания хаос на пилотската кабина на самолетоносача, пресъздавайки емблематичното интро на първия филм.

Тези кадри нямат връзка с това, което следва, но все пак е страхотно въведение, което ни дава усещането за нещо познато, което сме гледали хиляди пъти. Въпреки това силната връзка със стар филм, който е абсолютна класика, е доста рисковано.

Първият филм беше изпълнен с емблематични моменти и цитати, което не може да се каже за новия „Топ Гън“. Това, с което „Топ Гън:Маверик“ се отличава, е саундтракът „Hold my hand“, изпълнен от Лейди Гага. Освен това специалните ефекти, използвани във филма, го правят много по-реалистичен и въздействащ.

Ефекти

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Top Gun (@topgunmovie)

Най-хубавото и на двата филма „Топ Гън“ е, че са много реални. Изтребителите са истински, както и каскадите, които актьорите правят. Винаги си личи, когато нещата са истински, а не направени с помощта на дронове и компютри. Освен страхотни машини и оръжия, най-големият коз на създателите на „Топ Гън: Маверик“ е невероятната харизма на Круз, която не ни позволява да откъснем поглед от екрана дори за миг.

Политическа коректност

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Top Gun (@topgunmovie)

Едно от най-големите предимства на новия филм е, че политическата коректност липсва. „Топ Гън: Маверик“ е като глътка свеж въздух на фона на последните нови филми, в които основната тема са равните права, феминизма и т.н. Тук историята се върти около мъжествеността, военния ранг и адреналина. Ако ви е писнало от модерните продукции, в които задължително има цветнокожи, герои с различна сексуална ориентация и представителите на всички раси, „Топ Гън: Маверик“ ще ви допадне и ще породи носталгия във вас.

Loading

  • Гледахте ли „Топ Гън: Маверик“?

    Топ Гън: Маверик
    • Да
    • Все още не, но задължително ще го гледам
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Мислене

10 съвета, които ще ви помогнат да мислите по-бързо

Веган пълнени чушки

Веган пълнени чушки с ориз и нахут