in

„Топ Гън: Маверик“- дългоочакваното завръщане на Том Круз

Топ Гън:Маверик
Снимка: Instagram/ topgunmovie

Цели 36 години след като филмът на Тони Скот за американските военноморски авиатори стана истински хит, Том Круз се завръща, правейки това, което прави най-добре- спира дъха на зрителите със сложните си каскади. Въпреки че е на близо 60 години, Круз е в топ форма и изглежда зашеметяващо, както винаги.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Top Gun (@topgunmovie)

Изглежда така, сякаш нищо не се е променило в света на Топ Гън. Особено Том Круз. Той се връща в пилотската кабина, а нуждата му от скорост не е изчезнала.

Минало е толкова много време от смъртта на неговия приятел Гус, че в новия „Топ Гън“ виждаме сина на Гус- Брадли „Рустър“ Брадшоу, изигран от Майлс Телър. Двамата трябва да изгладят някои стари недоразумения, по отношение на обещанията, които Маверик е дал на родителите на Брадли.

Маверик е много уважаван от летците, заради номерата, които прави във въздуха. Вече е на такава възраст, че си представя бъдещето си на пенсионер и евентуално преподавател, когато животът му дава невероятен шанс – да усети сладостта на златните си години, като се върне в Топ Гън.

Офицер Честър Кейн съобщава на Маверик, че трябва да се върне в Топ Гън и да се включи в мисия за унищожаване на ядрени запаси. Когато Маверик отива в базата, разбира, че всъщност е извикан да обучи 12 от най-добрите млади пилоти. Оказва се, че именно те ще трябва да унищожат ядрените запаси на врага, а задачата на Маверик е да ги направи изключително добри във въздуха. Брадли Брадшоу е един от 12-те млади пилоти, които Маверик трябва да обучи.

Прилики с първия филм

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Top Gun (@topgunmovie)

Филмът „Топ Гън: Маверик“ изключително много наподобява първия филм. Още първите кадри моментално ще ви върнат 30 години назад. В началото на филма се описва подробно кой е Маверик, макар че зрителите вече го познават от филма на Тони Скот.

Обяснението на концепцията на училището на военноморските сили на САЩ е формулирана по същия начин, като в първия филм.

Режисьорът Джоузеф Косински и операторът Клаудио Миранда вярно пресъздават кинематографичния стил на покойния Тони Скот. Препратките към първия филм са много- от оживената пилотска кабина, до силуетите, подредени в хангара.

Новата версия на „Топ Гън“ започва, като пуска зрителите в контролирания хаос на пилотската кабина на самолетоносача, пресъздавайки емблематичното интро на първия филм.

Тези кадри нямат връзка с това, което следва, но все пак е страхотно въведение, което ни дава усещането за нещо познато, което сме гледали хиляди пъти. Въпреки това силната връзка със стар филм, който е абсолютна класика, е доста рисковано.

Първият филм беше изпълнен с емблематични моменти и цитати, което не може да се каже за новия „Топ Гън“. Това, с което „Топ Гън:Маверик“ се отличава, е саундтракът „Hold my hand“, изпълнен от Лейди Гага. Освен това специалните ефекти, използвани във филма, го правят много по-реалистичен и въздействащ.

Ефекти

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Top Gun (@topgunmovie)

Най-хубавото и на двата филма „Топ Гън“ е, че са много реални. Изтребителите са истински, както и каскадите, които актьорите правят. Винаги си личи, когато нещата са истински, а не направени с помощта на дронове и компютри. Освен страхотни машини и оръжия, най-големият коз на създателите на „Топ Гън: Маверик“ е невероятната харизма на Круз, която не ни позволява да откъснем поглед от екрана дори за миг.

Политическа коректност

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Top Gun (@topgunmovie)

Едно от най-големите предимства на новия филм е, че политическата коректност липсва. „Топ Гън: Маверик“ е като глътка свеж въздух на фона на последните нови филми, в които основната тема са равните права, феминизма и т.н. Тук историята се върти около мъжествеността, военния ранг и адреналина. Ако ви е писнало от модерните продукции, в които задължително има цветнокожи, герои с различна сексуална ориентация и представителите на всички раси, „Топ Гън: Маверик“ ще ви допадне и ще породи носталгия във вас.

  • Гледахте ли „Топ Гън: Маверик“?

    Топ Гън: Маверик
    • Да
    • Все още не, но задължително ще го гледам
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Мислене

10 съвета, които ще ви помогнат да мислите по-бързо

Веган пълнени чушки

Веган пълнени чушки с ориз и нахут