in

Теорията на 5-те елемента за справяне с технологичен бърнаут

Чували ми сте за технологичен бърнаут? Не? Време е да чуете! Оказва се, че технологичното „прегряване“ може да е също толкова пагубно за нашето здраве, както претоварването в работата. Възможно ли е това? Напълно – след като смартфонът и таблетът станаха неизбежна част от всекидневието ни. Тези уж малки мобилни устройства упяват да „носят“ новините и социалните мрежи с нас навсякъде. В резултат – те ни обладават така, че ставаме пристрастени.

„В последните години все повече мои пациенти споделят, че социалните мрежи ги карат да се чувстват изцедени и напрегнати. Това доведе до няколко проучвания, които доказаха, че активното им използване увеличава депресията и безпокойството сред младите хора“, казва д-р Джил Блейкуей от Ню Йорк пред онлайн изданието Well&Good. Д-р Блейкуей е доктор по акупунктура и китайска медицина. Тя съветва, ако усетите знаци на пристрастяване към мрежата, да потърсите начин да се спасите от технологичното „прегряване“.

Един от възможните поодходи към този модерен проблем е… древната китайска медицина. Точно това прави д-р Блейкуей. Тя напомня, че според принципите на древната китайска философия, всичко в природата се състои от 5 свързани, макар и различни елемента – дърво, огън, земя, метал и вода. Постигането на баланс между тях, е ключово за хармонията във всичко – от интериорния дизайн до физическото здраве.

Тези 5 елемента често се използват, за да определят енергийната връзка между различните феномени, които ни обграждат. Например – връзката между сезоните, между органите в нашето тяло, или дори – как различните ноти могат да създадат хармония или дисхармония.

От гледна точка на китайската медицина здравото тяло, ум и дух са резултат от непрекъснато променящ се и динамичен баланс, който тези елементи носят в себе си и постигат с останалите елементи.

„В последните години използвам теорията на 5-те елемента, за да помогна на пациенти, които се чувстват изтощени от използването на социални мрежи. В резултат на това съдействах на много хора, включително на себе си, да преодолеем „шума“ в мрежата и да намерим баланс, докато сме онлайн.“, казва д-р Блейкуей.

Ето интерпретацията на д-р Блейкуей на 5-те елемента, разпознати от древната китайска философия. Тя може да ни помогне да се наслаждаваме на социалните медии отново, без да нарушаваме хармонията, от която се нуждаем.

1. Дърво

Елементът дърво е известен със своята гъвкавост. Както младите филизи се огъват лесно от вятъра, така елементът дърво ни помага да възприемаме различни мнения и да сме толерантни към нюансите. Ако усетите, че се гневите на нещо написано в мрежата, или не можете да видите други гледни точки, когато дискутирате онлайн, това може би значи, че вашият елемент дърво се нуждае от грижа.

Как да върнете баланса? Станете от компютъра и раздвижете тялото. Разходете се, отидете на фитнес, или просто направете няколко упражнения за разтягане, докато преодолеете сковаността и възстановите гъвкавостта на тялото. Храните, които подпомагат възстановяването на елемента дърво, са кисели. Затова д-р Блейкуей съветва да започнете деня си с чаша вода с добавен лимон, което може да облекчи нарушения баланс на дървото.

2. Огън

Ако този елемент не е балансиран, това може да доведе до прекомерни емоции. Ако изпаднете в еуфория в желанието си да споделяте и препращате мнения в мрежата, това може да означава, че вашият елемент огън е по-силно изявен от другите елементи.

Как да възстановите баланса? Време е да охладите страстите. Елементът огън се асоциира със сърцето и ума, така че една добра медитация ще ви помогне да влезете отново във форма. Много будисти практикуват медитация, наречена метта, която е фокусирана върху нежността и грижата. Тя е особено полезна, когато вашият елемент огън е извън контрол. Храните, които балансират този елемент са зеленолистните зеленчуци.

3. Земя

Липсата на баланс в елемента земя може да доведе до обсесивно поведение. Ако усетите, че се връщате отново и отново към конфликт, разпален в мрежата, или имате желание да спорите с някого във фейсбук, или отивате десетки седмици назад в нечий инстаграм профил, е време да се погрижите за себе си.

Как да си върнете хармонията? Опитайте да се храните с повече кореноплодни зеленчуци като моркови и сладки картофи. Причината е, че елементът земя се асоциира с доброто храносмилане.

4. Метал

Силният елемент метал се свързва с умението на човек да бъде принципен и да може лесно да се интегрира в обществото. Анонимността в социалните мрежи обаче може да съсипе това и да доведе до поведение на изолация. Ако почувствате, че се държите непочтенно или неискрено в мрежата, може би е необходимо „да подкрепите“ своя елемент метал.

Как да възстановите хармонията? Тъй като елементът се свързва с белите дробове, няколко дихателни упражнения ще ви донесат отново баланса, от който се нуждаете. Пикантната храна е тази, която подкрепя елемента. Затова може би е време да добавите нещо люто към храната си.

5. Вода

Това е елементът, на който дължим нашата идентичност. За съжаление, социалните медии окуражяват хората да създават фалшиви или идеализирани версии на себе си, за да впечатлят околните. Ако усетите, че гледането на стотици снимки в инстаграм ви кара да се чувствате като нищожество, време е да балансирате елемента вода.

Как да стане това? Погрижете се за органа, който се асоциира с „водата“ – бъбреците. Можете да опитате едно упражнение – поставете ръцете си в задната част на кръста и разтрийте, за да почувствате затопляне. Това стимулира бъбреците, което от своя страна възвръща усещането за вашата уникална идентичност. Храните, които могат да възстановят баланса на този елемент, са солени, така че се наградете с някой солен крекер.

Loading

  • Чувствате ли се изтощени и депресирани след дълъг престой в социалните мрежи?

    Woman checking social media
    • Да, често ми действат депресиращо
    • Не, обичам да прекарвам време там
    • Само понякога

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

17 необичайни приложения на дезинфектанта за ръце

Суеверия по време на Ковид